رئیس پژوهشکده غدد درونریز:
سن ابتلا به دیابت به 10 سال کاهش یافته است
رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم کشور نسبت به کاهش سن ابتلا به دیابت در کشور هشدار داد.
دکتر فریدون عزیزی، گفت: در ایران از هر 1000 نوزاد، یک نفر اختلال تیروئیدی دارد به همین دلیل باید غربالگری صورت گیرد تا قبل از بروز علایم، بیماری شناخته شود.
وی با تاکید بر اینکه اکثر بیماریهای غددی که در زمان بارداری ظاهر میشوند، خاموش بوده و بدون علامت هستند، تصریح کرد: اکثر افرادی که در زمان بارداری مبتلا به دیابت میشوند، قبل از بارداری دیابت نداشتند.
عزیزی ادامه داد: به همین دلیل همه افراد به ویژه افرادی که دارای علایم خطر مانند چاقی، سابقه سقط جنین در خانواده، سابقه دیابت و فشار خون دارند باید در اولین مراجعه پس از بارداری مورد بررسی قرار گیرند، سایرین نیز باید بین هفتههای 22 تا 28 بارداری مورد بررسی قرار گیرند.
به گزارش ایسنا، رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم با بیان اینکه در ایران از 8 سال پیش تقریبا همه نوزادان مورد غربالگری قرار میگیرند، تاکید کرد: اگر دیابت در زمان بارداری تشخیص داده نشود، منجر به سقط نوزاد و عوارض دیگر خواهد شد.
عزیزی با تاکید بر اینکه افرادی که قبل از بارداری تیروئید دارند و در صورتی که به صورت صحیح درمان شوند، دچار هیچ عارضهای نخواهند شد، افزود: اما اگر تیروئید ناشناخته بماند یا خوب درمان نشود، باعث سقط و زایمان زودرس خواهد شد یا بر رشد ذهنی نوزاد تاثیر منفی خواهد داشت.
چاقی مشکلی فراگیر در کشور
وی با اشاره به اینکه با شیوع چاقی، دیابت هم به صورت موازی افزایش پیدا میکند، افزود: در زمان گذشته سن ابتلا به دیابت نوع 2، 30 سال به بالا بود اما اکنون سن ابتلا به آن 10 سال به بالا است. 14 تا 20 درصد جمعیت بالای 30 سال و نیم تا یک درصد کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.
عزیزی با تاکید براینکه هرچه سن ابتلا به دیابت کاهش پیدا کند عوارض آن در جوانی بروز پیدا میکند، اظهار داشت: افراد بین 25 تا 30 سالی که در زمان کودکی مبتلا به دیابت شدهاند، دچار سکته قلبی و مغزی خواهند شد.
رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم در مورد آمار شیوع دیابت در کشور توضیح داد: به طور کلی 9 درصد جمعیت در سطح کشور مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.
وی ادامه داد: در شهرهای بزرگ کشور مانند تهران 14 درصد افراد بالای 20 سال مبتلا به دیابت و 14 درصد افراد پرهدیابت (افرادی که دیابت ندارند اما احتمال بروز دیابت در آنها وجود دارد) هستند، یعنی به طور کلی یک سوم مردم تهران یا دیابت دارند یا پرهدیابت هستند.
عزیزی در مورد آمارهای موجود در حوزه چاقی، گفت: 65 درصد مردم تهران یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند که 20 درصد آنها افراد بالای 20 سال هستند.
وی با اشاره به عوامل آلودگی و پارازیت اظهار کرد: عوامل آلودگی و پارازیت هم در شیوع این بیماریها بیتاثیر نیست، اما تاثیر آنها به اندازه سبک زندگی اشتباه نیست، برای مثال این عوامل باعث تشدید تیروئید در فرد باردار میشود.
کمبود ید در هفت استان کشور
عزیزی در قسمت دیگری از سخنان خود در مورد برنامه «یدرسانی» در ایران گفت: در برخی از نقاط کشور هنوز کمبود ید وجود دارد. این نقاط شامل 7 استان کشور میشود که تهران و مخصوصا جنوب تهران هم شامل آنها است.
وی خاطرنشان کرد: برای رفع این مشکل تعاملاتی را با وزارت بهداشت آغاز کردیم که هنوز کامل نشده است، زیرا نظارت در این مورد شامل چند بخش است. برای رفع این مشکل به هموطنان توصیه میشود که لیست شرکتهایی که نمک یددار تولید میکنند را از وزارت بهداشت گرفته و از این نمکها استفاده کنند.
رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم ادامه داد: توصیه میشود از نمکهای یک کیلوگرمی برای مصرف خانواده استفاده نشود زیرا این نمکها ید ندارند، همچنین توجه شود روی بسته نمکها عبارت تصفیه شده و یددار ذکر شده باشد.
عزیزی با تاکید بر اینکه مصرف قرص برای ید توصیه نمیشود، اظهار داشت: تامین ید اهمیت ویژهای دارد. هماکنون کمبود ید به عنوان مهمترین علت کمبود هوش و اختلالات روانی در دنیا شناخته شده است.
وی با بیان اینکه افراد باردار باید دو تا 2.5 برابر سایرین ید دریافت کنند، تأکید کرد: این میزان ید از طریق نمک تامین نمیشود، بنابراین پیشنهاد شد زنان در زمان بارداری و شیردهی قرصهای تقویتی که مجهز به 150 میکروگرم ید است، مصرف کنند.
رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم در بخش دیگری از سخنان خود در مورد مشکل کمبود ویتامین D نیز گفت: کمبود ویتامین D بسیار مهم است و باعث راشیتیسم و نرمی استخوان در کودکان و بزرگسالان میشود.
وی ادامه داد: مصرف ویتامین D به همه افراد جامعه توصیه میشود. به همین دلیل در نامهای که به وزارت بهداشت فرستادیم، از آنها درخواست کردیم تا همه افراد جامعه حداقل هرماه یک بار یک قرص 50 هزار واحدی ویتامین D را مصرف کنند.
عزیزی بیان کرد: بررسیهای لازم در مورد این قرص در بارداران و دانشآموزان طالقان انجام شده است، این بررسیها نشان داده مصرف یک قرص در ماه میتواند از کمبود ویتامین D جلوگیری کند.