پس لرزه شکست کیف در ضد حمله بهاره
آمریکا برای ادامه حمایت تسلیحاتی از اوکراین شرط گذاشت
سرویس خارجی-
گزارش وبگاه آمریکایی «پولیتیکو» حاکی است دولت آمریکا علیرغم لفاظیها در محافل علنی، ادامه حمایت تسلیحاتی از اوکراین را به کسب موفقیتهای جنگی در میدان نبرد علیه روسیه مشروط کرده است.
با افزایش زمزمهها درباره شکست ضد حمله بهاره اوکراین و افزایش تلفات و خسارات نیروهای اوکراینی در این حملات،
پسلرزههای این شکست نیز به تدریخ خود را نشان میدهد. در حالی که دولت آمریکا پیش از این به صراحت اعلام کرده بود که ادامه کمکها به کیف ربطی به پیروزی یا شکست در ضد حملات ندارد. وبگاه آمریکایی پولیتیکو روایت دیگری را مطرح کرده و میگوید ادامه کمکها منوط به پیروزی در ضد حمله شده است. این وبگاه گزارش داده که علیرغم ادعاهای علنی مقامهای آمریکا مبنی بر اینکه «تا هر زمان که لازم باشد» از اوکراین حمایت خواهند کرد مقامهای آمریکایی به همتایان خود در کیف هشدار دادند لازم است به زودی دستاوردهای میدانی عمدهای در میدان نبرد به دست بیاورند. پولیتیکو نوشته مقامهای آمریکایی به کیف هشدار دادهاند با وارد شدن آمریکا به فصل انتخاباتی ممکن است حفظ کردن این سطح از کمکهای امنیتی و اقتصادی کار دشواری باشد. مطابق با این گزارش، قانونگذاران اوکراین هم میگویند در گفتوگوهای اخیری که با مقامهای وزارت خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا داشتهاند آنها از پاسخ دادن به سؤالات اوکراینیها درباره نحوه ادامه حمایتها از کیف طفره رفته و گفتهاند: «بگذارید ببینیم ضد حمله علیه روسیه چطور پیش میرود.» به گزارش فارس به نقل از پولیتیکو قبل از آغاز ضد حمله اوکراین وزیر دفاع اوکراین «اولکسی رزنیکوف» تلاش کرد انتظارات کشورهای غربی از نتایج این عملیات را پایین بیاورد. او گفته بود که انتظارات در غرب از این عملیات «بسیار بالاست» و همه منتظرند که اوکراین «پیروزی دیگری» ثبت کند. «رزنیکوف» از متحدان غربی خواست انتظاراتشان را پایین بیاورند تا بعداً مأیوس نشوند. پولیتیکو نوشته نگرانی اوکراین این است که داشتن عملکرد پایینتر از حد انتظار ممکن است کاهش حمایتهای نظامی بینالمللی از اوکراین را پی داشته باشد، ضمن آنکه فشارها بر این کشور برای ورود به مذاکرات با روسیه را افزایش خواهد داد. مضاف بر این، نشانههایی از «خستگی از جنگ و بدبینی نسبت به آن» نیز در اروپا، هم در میان سیاستمداران و هم در میان مردم پدیدار شده. «میخائیلو پودولیاک»، یکی از مشاوران ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین چند روز پیش گفت: «متوجه هستم که اگر شما چند هزار کیلومتر آنطرفتر از اوکراین باشد موضوع صحبتتان مسائل ژئوپولیتیک، سازش و نامطلوب بودن تنش خواهد بود»طبق نوشته پولیتیکو حتی در لهستان که جزو سرسختترین متحدان اوکراین است هم نگرشها نسبت به پناهجویان جنگ اوکراین رو به وخیمتر شدن است. نتایج یک نظرسنجی که در دانشگاه ورشو انجام شده نشان میدهد که در ۵ ماه گذشته درصد کسانی که به شدت از کمک به پناهندگان جنگ اوکراین حمایت میکنند از ۴۹ درصد به ۲۸ درصد کاهش یافته است.
اختلاف نظر در کنگره آمریکا
همزمان با گزارش پولیتیکو نشریه نیویورک تایمز نیز از بروز اختلاف در کنگره آمریکا بر سر حمایت از اوکراین خبر داده است. روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای در همین زمینه نوشت که حمایت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در کنگره آمریکا از موضوع ارائه کمکهای نظامی و مالی به کیف در پس زمینه شروع ناموفق ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین رو به تضعیف رفته است. در این مقاله آمده است: «اجماع قدرتمند و طولانی مدت دو حزب در کنگره برای ارائه مبالغ هنگفت به منظور کمک به تلاشهای جنگی اوکراین در حال شکست خوردن است. جمهوریخواهان راستگرا در مجلس نمایندگان مدتهاست که با حمایت واشنگتن از کیف مخالفت کردهاند، اما «تا همین اواخر، آنها اعداد کافی برای تهدید بستههای کمکی که از طریق کنگره دریافت میشد را نداشتند». در عین حال، همانطور که در این مقاله اشاره شده، تصویب اخیر لایحه تعلیق سقف بدهی دولت در ایالات متحده باعث تقویت موقعیت جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان و افزایش شکاف در موضوع حمایت از کیف شده است. حتی برخی از نمایندگان کنگره بر این باورند که حمایت نظامی از اوکراین در آینده نزدیک به طور کامل مسدود خواهد شد. «نیویورک تایمز» در مقاله دیگری پیشبینی کرده است که نیروهای نظامی اوکراینی به دلیل ویژگی تاکتیکهای ارتش روسیه در معرض خطر از دست دادن مقادیر زیادی تجهیزات و تلفات سنگین بین نیروهای خود هستند. این مقاله همچنین به دیدگاه «رابرت لی»، کارشناس مؤسسه مطالعات سیاست خارجی آمریکا استناد میکند که معتقد است استراتژی روسیه «کاهش تا جای ممکن نیروهای اوکراینی و عقبنشینی با تلفات کم» است. این کارشناس یادآور شده، در این صورت حتی اگر نیروهای اوکراینی به خط دفاعی روسها برسند، آنها دیگر برای رسیدن به اهداف خود، یعنی عبور از این خطوط و مقابله با نظامیان روسی بسیار خسته خواهند بود. به نوشته این روزنامه، بدین ترتیب نیروهای مسلح اوکراین ممکن است شمار زیادی از نیروهای آموزش دیده و تجهیزات مدرن غربی را در تلاش برای شکستن خطوط دفاعی ارتش روسیه از دست بدهند.
اعتراف دبیرکل ناتو
«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی در بروکسل اعتراف کرد که نیروهای مسلح اوکراین تجهیزات نظامی غربی قابل توجهی را در جریان این ضد حمله از دست دادهاند. وی گفت: «البته وقتی چنین حمله گستردهای انجام میشود، مسلماً خساراتی نیز وجود خواهد داشت. و این در مورد تجهیزات نظامی ناتو نیز صدق میکند» استولتنبرگ یادآور شد منتظر است تا «آلکسی رزنیکوف»، وزیر دفاع اوکراین گزارشی در این زمینه به او ارائه دهد. سرهنگ «داگلاس مک گرگور»،
مشاور سابق پنتاگون نیز اعلام کرد که ارتش اوکراین در جریان ضد حمله خود نتوانسته موفقیتی به دست آوردند. این کارشناس نظامی آمریکایی در مصاحبه زنده با کانال یوتیوب
« Judging Freedom »گفت: «من به شما میگویم که ارتش اوکراین هیچ موفقیتی به دست نیاورده است، زیرا در این ضد حمله همه چیز به توانایی رسیدن به خط اصلی دفاعی نیروهای روسیه، شکستن این خط دفاعی و حرکت برای رسیدن به یک هدف مهم مانند شهر ملیتوپل گره خورده است. ولی در این خصوص پیشرفتی حاصل نشده است.»به گفته «مک گرگور»، دستاوردهای ضدحمله نیروهای نظامی اوکراینی که در گزارشهای ارسال شده از کیف شرح داده شده، از واقعیت در حال رخ دادن در منطقه جنگی دور است و بنابراین ارزشی ندارد. به گزارش تسنیم روز پنجشنبه روزنامه «واشنگتن پست» نیز گزارش داد که ضد حمله ناموفق نیروهای مسلح اوکراین میتواند بر روابط کیف با کشورهای غربی تأثیر منفی بگذارد. به نوشته این نشریه، موفقیتهای ضعیف ضد حمله اوکراین میتواند بهانه جدیدی را به دست منتقدان کمک نظامی غرب به کیف بدهد.
آموزش 60 هزار نظامی اوکراینی
همزمان ژنرال «مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، پنجشنبه شب، طی یک کنفرانس مطبوعاتی در بروکسل پس از نشست کشورهای تامینکننده تسلیحات و تجهیزات نظامی به اوکراین، اعلام کرد که کشورهای غربی تقریباً 60 هزار سرباز اوکراینی را برای شرکت در عملیات ضد حمله آماده کردهاند. ژنرال میلی و با بیان اینکه آمریکا از آغاز درگیری تاکنون حدود 11 هزار سرباز اوکراینی را آموزش نظامی داده، افزود:« در حال حاضر بیش از 6 هزار اوکراینی در 40 پایگاه آموزشی در 33 کشور و در سه قاره جهان در حال آموزش نظامی هستند»رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در عین حال یادآور شد که هنوز برای صحبت در مورد تاریخ مشخصی برای تحویل جتهای جنگنده F-16 به کیف زود است. مارک میلی در این مورد به خبرنگاران گفت: «هنوز بسیار این زودهنگام است که تاریخ مشخصی برای حضور F-16 یا هر نوع هواپیمای مدرن دیگری در نبردهای اوکراین صحبت کنیم. هنوز کارهای زیادی در پیش است که باید قبل از آن انجام شود»پیش از این، گزارش شده بود که وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو قصد دارند در مورد آموزش خلبانان اوکراینی برای خلبانی جنگندههای F-16 گفتوگو کنند. همزمان گزارشها حاکی است مقامات انگلیس، دانمارک، هلند و آمریکا با یکدیگر به توافق رسیدهاند تا با همکاری یکدیگر در کوتاهترین زمان ممکن سامانههای دفاع هوایی را در اختیار کیف قرار دهند. بر اساس بیانیه مشترک چهار پایتخت که روز پنجشنبه توسط وزارت دفاع انگلیس منتشر شد، تحویل این تجهیزات از هماکنون آغاز شده است و باید طی چند هفته آینده تکمیل شود. در این بیانیه آمده است: «این ابتکار صدها موشک ضدهوایی کوتاه و میان برد و سیستمهای طراحی شده برای استفاده از آنها، برای حفاظت از زیرساختهای کلیدی ملی و تضمین موفقیت عملیات تهاجمی در ماههای آینده به اوکراین تحویل خواهد داد. تحویل تجهیزات در حال حاضر آغاز شده و ظرف چند هفته تکمیل خواهد شد.»