kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۶۷۳۱
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۳
سازمان غذا و دارو هشدار داد

خطر دور ریختن آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای ضدسرطان در زباله‌های معمولی

 
 
 
مدیرکل دفتر نظارت و پایش فراورده‌های سلامت‌محور سازمان غذا و دارو نسبت به دور ریختن داروهای مازاد و تاریخ مصرف گذشته به ویژه داروهایی نظیر آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای هورمونی و ضدسرطان هشدار داد.
نوشین محمدحسینی در گفت‌وگو با ایسنا اظهارداشت: بعد از این‌که دارو از نظارت مسئول فنی داروخانه خارج می‌شود، طبیعتا یا توسط مصرف‌کننده نهایی، مصرف می‌شود و یا اگر به هر دلیل مصرف نشد، باید برای امحا به شرکت‌های استاندارد امحا ارسال ‌شود.
محمدحسینی در پاسخ به این سؤال که چرا نباید داروهای مازاد یا تاریخ مصرف گذشته را در خانه و مانند زباله‌های معمولی دور ریخت، بیان داشت: داروها حاوی مواد شیمیایی هستند که در برخی مواقع ممکن است به مواد سمی تبدیل شوند و از طرفی هم برخی از داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، ورودشان به محیط زیست باعث بروز مقاومت میکروبی می‌شود. وی توضیح داد: از آنجایی که سیستم از بین‌بردن زباله در کشور سیستم دفن زباله است، وقتی دارو نیز داخل زباله معمولی قرار می‌گیرد، طبیعتا با بارش باران و عبور آب‌های زیرزمینی، در سطح زمین حرکت می‌کنند و مجددا از طریق گیاهان و آب به چرخه حیات بازمی‌گردند؛ به این ترتیب بشر نادانسته در معرض آنتی بیوتیک‌هایی قرار می‌گیرد که نباید استفاده می‌کرد و این آنتی‌بیوتیک‌ها توسط میکروب‌ها شناسایی می‌شوند و مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها ایجاد می‌شود. بنابراین در زمان نیاز به آنتی‌بیوتیک برای درمان یک عفونت، دیگر کارایی آن آنتی‌بیوتیک یا کم شده یا از بین رفته است، یا باید هزینه بیشتری شود و دوره طولانی‌تری با مصرف آن طی شود یا ناچار باید از آنتی بیوتیک قوی‌تر استفاده شود. مدیرکل دفتر نظارت و پایش فراورده‌های سلامت‌محور سازمان غذا و دارو تاکید کرد: امروز در شرایطی قرار داریم که تقریبا ذخیره آنتی‌بیوتیک‌ها در حال اتمام است و سال‌هاست که آنتی‌بیوتیک جدیدی یا تولید نشده یا تعداد خیلی کمی تولید شده‌اند؛ در حالی‌که میکروب‌های مقاوم بسیار زیاد شده‌اند و آنتی‌بیوتیک‌هایی که از دسترس بشر خارج شده‌اند نیز زیاد شده‌اند، بنابراین دور ریختن آنتی‌بیوتیک بسیار خطرناک است.
محمدحسینی با تاکید بر این‌که علاوه‌بر آنتی‌بیوتیک‌ها، هورمون‌ها و داروهای ضد سرطان نیز بسیار مهم هستند و نباید مانند زباله معمولی دور ریخته شوند، گفت: چگونگی امحاء برخی داروهایی که برای بیماری‌های خاص یا پیوند استفاده می‌شوند نیز بسیار مهم است؛ چراکه این داروها می‌توانند آسیب جدی به سلامتی بزنند و موجب بروز سرطان در افراد سالم شوند؛ بنابراین برای این‌که عزیزان خود را از خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف حفظ کنیم، نباید به هیچ وجه داروهای مازاد را در زباله‌های معمولی ریخت.
 اجرای پویش دارو زباله نیست
 با همکاری داروخانه‌ها
این مسئول سازمان غذا و دارو با‌ اشاره به اجرای پویش دارو زباله نیست، اظهارداشت: از اسفند ۱۴۰۰ اجرای پویش دارو زباله نیست با همکاری داروخانه‌های منتخب در تهران آغاز شد تا به این ترتیب داروهایی که در منزل اضافه هستند و افراد نمی‌دانند باید با آنها چکار کنند را این داروخانه‌ها تحویل بگیرند. محمدحسینی با ‌اشاره به وجود سطل‌ها و کیسه‌های پلاستیکی مخصوص جمع‌آوری داروهای مازاد جامد و مایع در داروخانه‌های منتخب که قابل نشت نیستند، گفت: بهتر است افراد داروهای جامد و مایع را در منزل از یکدیگر جدا کنند و تفکیک شده به داروخانه تحویل دهند. بعد از تحویل این داروها به داروخانه، مسئول فنی، کیسه‌ها را پلمب می‌کند و از سوی عوامل سازمان جمع‌آوری و برای امحا به شرکت‌هایی که به صورت استاندارد دارای فیلترها و کوره‌های مخصوص هستند، ارسال می‌شود تا داروها بدون این‌که به محیط زیست آسیبی برسد و اثری از بیماری‌زایی آنها باقی بماند، امحا ‌شوند.
 جمع‌آوری ۲ تن داروی بلااستفاده، سال گذشته
وی با بیان این‌که سال گذشته از سه هزار داروخانه شهر تهران، حدود ۵۰ داروخانه منتخب در اجرای پویش دارو زباله نیست با ما همکاری کردند، افزود: به این ترتیب سال گذشته حدود دو تن دارو در مدت ۱۵ روز اجرای این پویش، جمع‌آوری و برای امحا ارسال شد. البته یک مرتبه دیگر هم در اسفند ۱۴۰۱ با همکاری شهرداری منطقه 5 تهران پویش مردمی دیگری برگزار شد که داروسازان در محل مشخص شده حاضر شدند و داروهای غیرقابل مصرف را دریافت کردند.
 جمع‌آوری داروهای مازاد
 در داروخانه‌های منتخب تهران تا ۱۶ تیرماه
محمدحسینی افزود: امسال نیز پویش دارو زباله نیست از روز جهانی محیط زیست شروع شد و تا ۱۶ تیرماه ادامه خواهد داشت. درخواست داریم که مردم در این یک ماه به داروخانه‌ها مراجعه کنند و البته قبل از ساعت ۹ شب به داروخانه‌ها مراجعه کنند تا داروخانه‌های شبانه‌روزی برای رسیدگی به بیماران اورژانس مشکل پیدا نکنند.این پویش به صورت آزمایشی در تهران در حال انجام است و پس از اتمام مطالعات، سنجش تمامی جوانب، لحاظ بودجه مورد نیاز و رفع مشکلات احتمالی، در سطح کشور نیز اجرایی خواهد شد.