گزارش خبری تحلیلی کیهان
آیا جنگندههای اف -16 شرایط جنگ اوکراین را به نفع غرب تغییر میدهد؟
در حالی که دولتهای غربی این روزها بر روی ارسال جنگندههای اف 16 به اوکراین تبلیغات گستردهای را به راهانداختهاند اما اظهارات برخی از مقامات آمریکایی و رسانههای غربی نشان میدهد که اوکراین نباید امید زیادی به این جنگندهها برای تغییر موازنه جنگ به نفع خود و حامیانش داشته باشد.
سرویس خارجی-
این روزها خبرها از جنگ اوکراین بر روی مسئله آموزش خلبانان اف-16 اوکراینی و ارسال این جنگندهها به کیف متمرکز هستند.«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا جمعه هفته گذشته با آموزش واشنگتن به خلبانان اوکراینی برای به پرواز درآوردن جنگنده اف-16 موافقت کرد به دنبال این اظهارات، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا هیچگونه محدودیتی برای توانایی اوکراین در ضربه زدن به ارتش روسیه در داخل مرزهایش از جمله شبه جزیره کریمه قرار نخواهد داد. به دنبال آن نیز وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که تحویل جنگندههای اف-16 به اوکراین در اولویت این کشور قرار دارد. «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم هنگام ورود به نشست وزرای دفاع اروپا در بروکسل گفت: خوشحالم که بالاخره آموزش برای اف-۱۶ در چند کشور آغاز شده است. زمان میبرد»
اما پرسش مهمی که در این میان مطرح میباشد این است که اوکراین به چند جنگنده نیاز دارد و آیا این جنگندهها قادر هستند موازنه را به نفع اوکراین تغییر دهند یا خیر؟نشریه آمریکایی
«نیوزویک» در همین ارتباط با انتشار گزارشی با عنوان «اوکراین برای پیروز شدن در جنگ به چند فروند جنگنده اف-۱۶ نیاز دارد» به نقل از کارشناسان نظامی، نوشته است: «به نظر میرسد اوکراین به دهها جنگنده اف-۱۶ ساخت آمریکا که از خلبانان کارآزمودهای برخوردار میباشد، نیاز خواهد داشت.»
به نوشته این نشریه، کیف در ژانویه(دی) گذشته اعلام کرده بود که به حدود ۲۰۰ فروند جنگنده اف-۱۶ برای حفاظت از آسمان اوکراین نیاز دارد، اما کارشناسان بر این عقیده هستند که به این تعداد از جنگنده نیازی نیست. به گزارش ایرنا «اندرو کورتیز افسر بازنشسته نیروی هوایی و تحلیلگر مسائل دفاعی و لجستیک نظامی از انگلیس در این باره به نیوزویک گفت: با توجه به نابرابری هوایی در این جنگ، وجود هر جنگنده اف-۱۶ میتواند تفاوتی ایجاد کند، با این وجود آنها به دهها نوع از این جنگنده نیاز دارند که البته در سال جاری چشماندازی (برای تحویل آن) وجود ندارد.» در همین حال «دیوید جردن» از مدیران موسسه هوایی و فضایی «فریمن» در «کینگز کالج لندن»، به نیوزویک گفت: حضور ۲۴ تا ۳۰ فروند اف-۱۶ تفاوت قابل توجهی در توانایی هوایی اوکراین بهوجود میآورد، هرچند که این تعداد هم نمیتواند باعث شود تا آنها در نبردهوایی در مقابل روسیه برنده باشند.«گِرِگ باگول» از فرماندهان سابق نیروی هوایی انگلیس نیز در این خصوص، گفت: اوکراین در مجموع به ۱۰۰ فروند اف-۱۶ نیاز دارد، اما به طور قطع با دریافت ۶۰ فروند میتواند کار خود را آغاز کند.این گزارش در ادامه با اشاره به اینکه کاخ سفید هم نشان داده که مانع تحویل این جنگنده از سوی کشورهای اروپایی که از اوکراین حمایت میکنند، نمیشود، نوشت: سخنگوی دفتر نخستوزیری انگلیس
پیشتر اعلام کرد که نخستوزیر این کشور و هلند موافقت خود برای ایجاد یک ائتلاف بینالمللی برای هرگونه حمایت از آموزش و خرید جنگنده اف-۱۶ برای اوکراین را اعلام کردهاند.
آب پاکی روی دست اوکراین
از سوی دیگر با وجود تبلیغات گسترده دولتها و رسانههای غربی درباره ارائه جنگندههای «اف-۱۶»، یک نظامی ارشد آمریکایی آب سردی را در این موضوع بر پیکره کیف ریخت.«فرانک کندال» فرمانده نیروی هوایی آمریکا در اینباره گفت: این جنگندههای آمریکایی نمیتوانند چیزی را برای کیف در میدان نبرد تغییر دهند زیرا در مرحله کنونی جنگ روسیه و اوکراین، نیروی هوایی نقش تعیینکنندهای در درگیری ایفا نمیکند. وی در اینباره توضیح داد: «جنگندههای اف-۱۶ به اوکراینیها توانایی بیشتری میدهند که در حال حاضر از آن بهرهمند نیستند. اما تا آنجا که من میدانم، این یک عامل مهم تعیینکننده برای کل قابلیتهای نظامی آنها نخواهد بود» به گزارش فارس این در حالی است که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین روز سهشنبه با بیان اینکه ارائه جنگنده اف-۱۶ به اوکراین نمیتواند عملیات روسیه را تضعیف کند، گفت که غرب با افزایش کمک نظامی به کییف، هر روز بیشتر در این جنگ دخیل میشود.
توسعه نامتوازن نظامی اروپا
نشریه پولیتیکو نیز با ارائه تحلیلی درباره کمکهای نظامی کشورهای اروپایی به اوکراین نوشت: دیپلماتهای اروپایی تردید دارند که صنعت دفاعی این اتحادیه بهرغم وعده پیشین بروکسل برای تامین نیاز تسلیحاتی اوکراین، بتواند به موقع تولیدات خود را برای کمک به کیف توسعه دهد. به گزارش ایرنا تارنمای پولیتیکو میافزاید: جوزپ بورل دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا روز سه شنبه گفت که این اتحادیه از زمان ابراز تعهد خود در ماه مارس(فروردین) برای انتقال یک میلیون گلوله به اوکراین در مدت ۱۲ ماه، ۲۲ هزار گلوله ارسال کرده است.به نوشته این رسانه آمریکایی، با این حال هنوز هم درباره توانایی کشورهای اتحادیه اروپایی برای گام برداشتن در این مسیر ابهاماتی وجود دارد. مهماتی که تاکنون ارائه شده از ذخایر موجود بوده و کشورهای اتحادیه اروپا به زودی باید مهمات جدیدی را به طور مشترک برای کیف خریداری کنند و همزمان ظرفیت صنایع دفاعی خود را ارتقا دهند تا به کمکهای خود به اوکراین ادامه دهند ولی چنین چشماندازی، چالشی به نظر میرسد. این گزارش میافزاید: بورل به تازگی بعد از نشست وزیران دفاع این اتحادیه در بروکسل گفت کشورهای اتحادیه اروپا همچنین یکهزار و ۳۰۰ موشک از زمان تعهد این اتحادیه در ماه مارس به اوکراین ارسال کردهاند. به گفته مقامهای نزدیک به این پرونده، ارزش کل این کمکها حدود ۸۶۰ میلیون یورو است. اتحادیه اروپا یک میلیارد یورو را برای این کمک کنار گذاشته است. بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا قصد دارد ارائه مهمات و موشک به اوکراین را در سه مرحله انجام دهد. مرحله فعلی، فقط شامل اهدای هرگونه تدارکاتی است که کشورها میتوانند از ذخایر مازاد خود ارائه دهند. در مرحله دوم، کشورها با هم متحد میشوند و به طور مشترک مهمات جدیدی را برای اوکراین از شرکتهای دفاعی خریداری میکنند که امکان سفارشهای بزرگتر و ارزانتر را فراهم میکند. مرحله سوم با هدف گسترش ظرفیت کلی اروپا برای تولید تجهیزات نظامی است.این رسانه خاطرنشان کرد که با این حال برخی از دیپلماتها تردید دارند که صنعت دفاعی اروپا، علیرغم اطمینانهای مداوم بروکسل، توانایی توسعه به موقع تولیدات خود را داشته باشد.
هشدار لاوروف
در این میان وزیر خارجه روسیه نیز ضمن اشاره به دخالت مستقیم کشورهای ائتلاف ناتو در جنگ اوکراین، هشدار داد که بخش عظیمی از سلاحهای ارسالی به کیف در حال قاچاقشدن به سراسر جهان است. به گزارش فارس «سرگئی لاوروف» طی سخنرانی یازدهمین نشست بینالمللی نمایندگان عالی امور امنیتی گفت: دخالت غرب در جنگ اوکراین، منجر به آغاز درگیری بین قدرتهای اتمی جهان میشود. رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه درباره خطر تقابل قدرتهای اتمی جهان توضیح داد: «ما هشدار میدهیم که دخالت غرب در درگیری با اوکراین، منجر به خطر جنگ هستهای میشود. کشورهای غربی اما پیامهای روسیه در مخالفت با برخورد مستقیم قدرتهای اتمی را نادیده میگیرند یا تحریف میکنند» طبق این گزارش، لاوروف با بیان اینکه کشورهای ائتلاف نظامی ناتو با حمایت از کیف بهطور مستقیم در جنگ اوکراین دخیل هستند، اضافه کرد: «بخش فزایندهای از سلاحهای غربی که به اوکراین ارسال شدهاند، در حال گسترش در سراسر جهان هستند».
تظاهرات کشاورزان در اروپا
خبر دیگر این که کشاورزان اروپای مرکزی و شرقی روز سهشنبه در بروکسل به خیابانها آمدند تا به واردات غلات از اوکراین اعتراض کنند. تظاهراتکنندگان میگویند واردات این محصول بر معیشت آنها تأثیر میگذارد. این گروه از اتحادیه اروپا میخواهد که اقدامات قاطع و بلندمدتی در مورد این موضوع که باعث ایجاد تنش در منطقه میشود، اتخاذ کند.
بر اساس این گزارش سال گذشته، اتحادیه اروپا برای حمایت از کشور جنگزده اوکراین عوارض واردات محصولات کشاورزی این کشور را لغو کرد اما غلات ارزان قیمت بسیاری از کشاورزان محلی را مجبور به خروج از این بازار کرده است. تولیدکنندگان اروپای شرقی میگویند که نمیتوانند با تولیدکنندگان اوکراینی رقابت کنند، زیرا آنها بر اساس قوانین سبز سختگیرانه اتحادیه اروپا و دستورالعملهای آفتکشها عمل نمیکنند.