kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۵۵۹۹
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۶

اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی با محوریت دلارزدایی آغاز شد

 

اضافه‌شدن ارز‌های محلی اعضا و برخی از ارز‌های غیرجهان‌روا به سبد اتحادیه پایاپای آسیایی از جمله محور‌های اجلاس تهران است.
اتحادیه پایاپای آسیایی متشکل از ایران و 8 عضو دیگر به همراه 3 مهمان از دیروز کار خود را در تهران آغاز کرد. اصلی‌ترین محور این اجلاسیه که مهم‌ترین مهمان آن، رئیس‌ کل بانک مرکزی روسیه است، تمرکز بر دلارزدایی در روابط تجاری طرفین است.
در همین زمینه محمدرضا فرزین، رئیس ‌کل بانک مرکزی برنامه‌محوری این اجلاس را استفاده از روش‌های جایگزین دلار و پیمان‌های پولی برای مراودات اقتصادی اعضا عنوان کرده بود.
سید احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت هم دیروز در نشست خبر با‌ اشاره به آغاز به کار این اجلاس در چارچوب برنامه‌های دلارزدایی دولت از اقتصاد کشور، خبر داد: یکی از دستور کارهای اتحادیه پایاپای آسیایی کاهش نیاز به دلار در مبادلات فی‌مابین است و در این نشست از جایگزین سوئیفت رونمایی خواهد شد.
در همین ارتباط فرهاد مرسلی، دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیایی با بیان اینکه این اتحادیه قدمت طولانی دارد، اظهار کرد: اتحادیه پایاپای آسیایی از سال ۱۹۷۴ تشکیل شده است. این اتحادیه با ابتکار ایران تأسیس شد و دبیرخانه دائمی آن نیز در ایران فعالیت می‌کند. از زمان تأسیس تا یک سال پیش فعالیت‌های این اتحادیه به همان شکل قدیمی انجام می‌گرفت. از سال گذشته ما پیشنهاد کردیم که ارز‌های محلی اعضا و برخی از ارز‌های غیرجهان‌روا همچون روبل روسیه، یوآن چین و یا درهم امارات نیز به سبد اتحادیه اضافه شود تا کشور‌های عضو بتوانند برای تسویه مبادلات تجاری و بانکی خود از این ارز‌ها بهره ببرند و از وابستگی آنها به دلار کاهش یابد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، وی با بیان اینکه این موضوع قرار است روز چهارشنبه در نشست مجمع هیئت‌مدیره اتحادیه پایاپای آسیایی به تصویب برسد، ادامه داد: موضوع دیگری که قرار است در نشست مطرح شود، بحث تشکیل یک ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) مشترک میان اعضای اتحادیه است شایان ذکر است، این ایده نیز با ابتکارعمل ایران مطرح شده است تا کشور‌های عضو بتوانند روابط بانکی با یکدیگر را با تسهیل انجام دهند و برای تسویه‌ها از ذخائر ارزی خود کمتر استفاده کنند.
مرسلی درخصوص آثار و نتایج برگزاری این نشست تشریح کرد: نظام مالی جهان هم‌اکنون در حال پوست‌اندازی است. حضور دلار در ذخائر ارزی کشور‌های دنیا کاهش یافته است و کمتر از ۷۰ درصد شده است. کشور‌های جهان به تدریج به معامله با ارز‌های محلی خودشان سوق پیدا کرده‌اند. برای نمونه کشور‌های عضو بریکس به دنبال ابداع یک ارز مشترک هستند.
وی افزود: شاید آثار و نتایج این نشست به صورت محسوس طی روز‌ها و هفته‌های آینده مشخص نشود، اما با توجه به تغییراتی که در نظام مالی جهان در حال رخ دادن است، قطعا آثار مثبتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت.
گفتنی است، این اتحادیه تسویه‌ها را هم دوجانبه انجام می‌دهد و هم چندجانبه؛ برای مثال اگر ما در هند مازاد روپیه داشته باشیم و روسیه نیز در هند نیازمند روپیه باشد، ما می‌توانیم به یکدیگر کمک کنیم. این‌ها از جمله مزایا و آثار مثبتی است که اتحادیه پایاپای آسیایی برای تجارت و نظام بانکی ما خواهد داشت.