کد خبر: ۲۶۳۴۸۲
تاریخ انتشار : ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۲:۱۶

‌گرانی میوه‌ با وجود جایگاه برتر ایران در تولید‌ جهانی!

در حالی که طبق آمارهای فائو، ایران در ۶۸ محصول کشاورزی، جایگاه اول تا پانزدهم جهان را دارد و در تولید میوه در غرب آسیا و شمال آفریقا مقام اول را داراست اما میوه در کشور گران است.

 


به گزارش خبرگزاری فارس، این روزها اگر سری به میوه‌فروشی‌ها و میادین میوه و تره‌بار در سطح شهر بزنید متوجه می‌شوید قیمت‌های سرسام‌آور و گران‌ میوه که از شب عید آغاز شد کماکان اعمال می‌شود. قیمت‌هایی که بسیار غیر‌واقعی است و در نبود نظارت، از سوی واسطه‌گران اعمال می‌شود و کشاورز و باغدار بهره‌ چندانی از این قیمت‌ها ندارد.
در واقع واسطه‌گران بازار، میوه را از کشاورز و باغدار خریداری می‌کنند و با چند دست واسطه‌گری، با نرخ‌های گزاف به دست مردم می‌رسانند و در نبود نظارت، سودهای کلان به جیب می‌زنند.
‌ گزارش‌ از منطقه 19 تهران به عنوان یکی از مناطق جنوب پایتخت نشان داد؛ قیمت سیب کیلویی 65 هزار تومان، موز 75 هزار تومان، طالبی و ملون 33 هزار تومان، پرتقال 40 هزار تومان، کاهو 28 هزار تومان، کدو 18 هزار تومان و گوجه فرنگی 20 هزار تومان است. ‌بقیه میوه‌ها هم در نبود نظارت‌ها گران است و همین امر قدرت خرید مردم را کاهش داده.
در حالی‌که برای کالاهای رفاهی چون خودرو، قیمت‌گذاری می‌شود قیمت ارزاق عمومی از جمله میوه به نام سیستم عرضه و تقاضا به دست دلالان سپرده شده است. البته برخی هم صادرات را بهانه گرانی کرده‌اند.
بررسی‌ها نشان داد این قیمت‌ها نسبت به هفته‌های اخیر‌ بیشتر شده است. قیمت سیب و پرتقال که ایام عید از سوی وزارت جهاد کشاورزی در محدوده 20 هزار تومان اعلام شده بود اکنون بین 40 تا 65 هزار تومان است.  
بنابراین گزارش اتحادیه میوه‌فروشان مصوب کرده است که میوه‌فروشی‌ها مجازند بر اساس فاکتور مهردار‌ که از میدان مرکزی میوه دارند، 35 درصد بیشتر از آن، میوه را به مردم بفروشند اما مغازه‌داران گفتند چون در میدان مرکزی میوه را گران‌‌ می‌دهند مجبوریم با حاشیه سود بسیار پایین به مردم بفروشیم.
وضعیت تولید در ایران
بنابراین گزارش این افزایش‌های بدون ‌حساب و کتاب قیمت میوه، در حالی رخ داده است که وضعیت تولید میوه در ایران بسیار مناسب است. بر اساس آمارهای فائو، ایران در تولید محصولات کشاورزی، زراعی و باغی در ۶۸ محصول کشاورزی، جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد، ایران در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست. همچنین در سال‌های اخیر ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار داشته و دارد.
ایران از خرماهای نیمه گرمسیری گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر؛ در 15 محصول باغی در دنیا جزو 10 تولید‌کننده برتر است و با وجود اینکه یک درصد از خشکی‌های جهان در اختیار ایران است اما چهار درصد از محصولات کشاورزی جهان را تولید می‌کند.
کشورمان با داشتن رتبه پنجم تنوع اقلیمی در جهان تولیدکننده و صادرکننده بسیار متنوع انواع و اقسام سبزی و صیفی از قبیل خربزه، هندوانه، بادمجان، هویج، انواع کلم، انواع فلفل، کاهو، خیار، سیب‌زمینی، انواع سیر و انواع سبزیجات است. ایران در تولید میوه‌های هسته‌دار و ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انواع توت جایگاه نخست در جهان را در اختیار دارد و در تولید خرما و زردآلو و پسته در رده دوم است.
همچنین در تولید گیلاس، خربزه و انواع ملون، سیب، انجیر و ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خیار ‌‌‌‌‌‌هم جایگاه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سوم جهان، در تولید سیب و هندوانه رتبه چهارم، در تولید گوجه فرنگی رتبه هفتم، پرتقال رتبه نهم، سیب‌زمینی و سیر رتبه سیزدهم جهان و در تولید کاهو رتبه‌شانزدهم جهان را داراست.