در نطق میاندستور نمایندگان تاکید شد
مسئله تورم با همت مجلس و دولت حل میشود
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی گفت: حل مسئله تورم از شکست حصر آبادان بالاتر و از هشت سال دفاع مقدس دشوارتر نیست؛ اگر مسئولان از جمله دولت و مجلس همت کنند.
صبح روز دوشنبه 28 فروردینماه 1402 جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد و سؤال خانم زهره الهیان، نماینده تهران از وزیر اقتصاد در دستور کار قرار گرفت. سؤال خانم الهیان که توسط مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس قرائت شد، از این قرار بود: دلایل عدم توجه به آماده سازی زیرساختها قبل از حذف ارز ترجیحی و آشفتگی مدیریت قیمت کالاها و خدمات و نظارت بر آنها چیست؟
الهیان: برخی از شروط حذف ارز ترجیحی اجرا نشده است
زهره الهیان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در تشریح سؤال خود از وزیر امور اقتصادی و دارایی مبنی بر دلایل عدم توجه به آمادهسازی زیرساختها قبل از حذف ارز ترجیحی و آشفتگی مدیریت و نظارت بر کنترل قیمت کالاها و خدمات، با یادآوری اینکه مجلس باید به وظایف نظارتی خود عمل کند، گفت: متاسفانه به برخی از شروط حذف ارز ترجیحی عمل نشده و فشار زیادی به مردم به ویژه قشر مستضعف جامعه وارد شده و در زمان حذف ارز ترجیحی تاکید کردند که تنها 7.6 درصد تورم خواهیم داشت و مجلس نیز تاکید کرد که قیمت کالاهای اساسی نباید نسبت به شهریور 1400 بالاتر برود و همچنین بحث کالابرگ الکترونیکی یکی از شروط بود اما این زیرساخت فراهم نشد و همچنان برنامه دولت در این رابطه نامشخص است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم یادآور شد: کمیسیون اقتصادی مجلس اردیبهشت سال گذشته با حضور مسئولان مربوطه نشستی را برگزار کرد که در آن مطرح شد 60 درصد دستگاهها به سامانه متصل نیستند و 50 درصد آفلاین بودند و اطلاعات صحیحی هم نداشتند؛ یارانه پنج میلیون نفر حذف شد که اعتراض مردم را به دنبال داشت و در حال حاضر با بحث آشفتگی بازار و عدم کنترل قیمت کالا و خدمات مواجه هستیم و مهار تورم از وظایف وزیر اقتصاد طبق قانون تشکیل وزارت اقتصاد است و به عنوان سیاستگذار نقش کلیدی را در این رابطه ایفا میکند و همچنین جزو تیم اقتصادی دولت است.
خاندوزی: به نود درصد جمعیت کشور
یارانه حداکثری داده شد
خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی در پاسخ به سؤال زهره الهیان گفت: ابعاد طرح مردمی سازی یارانهها بزرگ بود تکلیفی بود که چندین سال بر روی زمین باقی مانده بود و دولت تلاش کرد از طریق سازوکارهایی مثل اعطای یارانههای حداکثری به حدود نود درصد جمعیت کشور، اعمال تبعیض عادلانه بین سه دهک ضعیف با سایر اقشار طرح را بدون تنش اجتماعی در شش ماهه اول آن به پیش ببرد در همین راستا رئیسجمهور در گفتوگو با مردم اقدامات اقناعی را نیز انجام دادند.
خاندوزی افزود: برداشتن آوار چند ساله کاهش مستمر قدرت خرید مردم و تورم هوایی که متاسفانه از سال ۹۷ تا امروز به شکل مستمر با آن مواجه هستیم و متاسفانه همزمانی این تورم چند ساله با بیعملیهایی که در سالهای گذشته انباشته شده بود؛ دولت ناچار هست آنها را به شکلی یکباره با عملیات سیاست گذاری ویژه با کمک مجلس فراهم کند.
الهیان از پاسخ وزیر
به صورت مشروط قانع شد
وی در مورد تدابیری که باید برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اتخاذ میشد، افزود: ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مسئولیت این کار را به جهت طراحی کل بسته به سازمان برنامه و بودجه واگذار کرد و این سازمان طرحی را از ابتدای سال گذشته به دولت ارائه کرد که مبتنی بر قانون بودجه ۱۴۰۰ است.
ستاد تنظیم بازار مستمرا جلساتش را برگزار میکرد با این هدف که بتواند مسئله تنظیم بازارهای اقتصادی را در تامین و نظارت بر قیمتها انجام دهد. در ذیل این ستاد سازمان حمایت از مصرف کنندگان و دبیر خانه ستاد تنظیم بازار بود که پیشنهاد قیمتگذاری را کالا به کالا انجام میدادند.
خاندوزی تصریح کرد: ماده یک قانون تمرکز وظایف وزارت جهاد کشاورزی، در تمام زنجیره محصولات (از تولید تا تجارت) به این وزارتخانه سپرده شده است؛ طبق این قانون وزارت جهاد باید مسئولیت را در قبال اقلام 4200 تومانی برعهده بگیرد در حوزه حمایتی نیز مسئولیت برعهده وزارت کار قرار دارد.
پس از پایان توضیحات وزیر اقتصاد و نکات و پیشنهاداتی که زهره الهیان خطاب به وزیر بیان کرد، این نماینده از پاسخ وزیر به سؤالاتش به صورت مشروط قانع شد و گفت: ما منتظر بسته اقتصادی وزیر محترم هستیم تا تحولی در ساختار اقتصادی داشته باشیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز وعده داد: تا 15 اردیبهشت این بسته را آماده و تقدیم مجلس شورای اسلامی میکنم.
رجب رحمانی نماینده مردم تاکستان در مجلس در نطق میان دستور خود اظهار داشت: امروز دولت در وسط میدان بوده و ما نیز باید در کنار انتقادات سازنده، از آن پشتیبانی کنیم. دولت، مجلس و قوه قضائیه همه در یک کشتی هستند؛ ما میتوانیم مشکلات کشور را حل کنیم، حل مسئله تورم از شکست حصر آبادان بالاتر و از هشت سال دفاع مقدس دشوارتر نیست؛ اما اگر مسئولان از جمله دولت و مجلس همت کنند چرا که هم اکنون نمیتوانیم با چهار تا سوداگر در چهارراه استانبول مبارزه کنیم! این امر همت میخواهد.
این نماینده مردم در مجلس خاطرنشان کرد: این که هر کسی مسئولیت را گردن دیگری بیندازد کاری انجام نمیشود. همه باید وظایف خودمان را انجام دهیم؛ اگر هر کسی خوب کار کند مشکلات مردم حل میشود. ما همه برادر هستیم و باید دولت را کمک و انتقادات را نیز بیان کنیم. ما اول نظام، رهبری و مردم را میخواهیم و بعد مسئولان را. هر مسئولی ضعیف است خودش بر اساس ولایت اداری جای خودش را ترک کرده و به فرد دیگری واگذار کند.
164 نماینده داوطلبانه آرای خود را
شفاف کردند
روابط عمومی مجلس در بیانیهای اعلام کرد: شفافیت آرای نمایندگان با رأی بیش از دوسوم نمایندگان مجلس در قانون شفافیت قوای سهگانه به تصویب رسیده است و شورای محترم نگهبان نیز آن را تأیید کرده و بیش از ۳ ماه است که در انتظار نهایی شدن، در مجمع تشخیص مصلحت نظام است که امید است با بیان مطالباتی که صورت گرفته، هر چه زودتر توسط این مجمع نهایی شود.
گفتنی است پس از راهاندازی سامانه پارلیران که امکان انتشار آرای نمایندگان را فراهم میسازد، بسیاری از نمایندگان به صورت داوطلبانه به این سامانه پیوستهاند که تعداد آنها به 164 نفر رسیده است.
شرایط داوطلبی برای نمایندگی مجلس
تغییر نمیکند
غلامرضا نوری قزلجه نماینده مردم بستانآباد در مجلس در جلسه علنی روز دوشنبه در جریان بررسی ماده ۱۲ طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس پیشنهاد حذف این ماده را مطرح کرد که نمایندگان مجلس با این پیشنهاد موافقت کردند.
ماده ۱۲ طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مربوط به تغییر شرایط عمومی و اختصاصی کاندیداهای انتخابات مجلس بود که این شرایط از جمله سن داوطلبان را تغییر میداد؛ با توجه به حذف این ماده عملا شرایط عمومی و اختصاصی داوطلبان انتخابات همچون قانون فعلی باقی خواهد ماند.
تلاش وکلای ملت
برای تسهیل ساختوساز روستایی
نمایندگان در جلسه علنی دیروز مجلس با بررسی یک فوریت طرح الحاق ۷ تبصره به ماده ۷ اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بابت تسهیل روند ساخت و ساز روستایی برای بومیان روستا و حمایت از دولت در جهت ساخت یک میلیون مسکن در سال با ۱۶۴ رأی موافق، ۱۶ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۴ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
ابراهیم نجفی به عنوان نماینده متقاضیان فوریت این طرح، گفت: این طرح در سه محور اساسی تنظیم شده است و مشکلاتی را که بیشتر نمایندگان در حوزههای انتخابیه خود در حوزه بنیاد مسکن با آنها مواجه هستند، مرتفع خواهد کرد.
طرح استیضاح وزیر صمت اعلام وصول شد
هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز 28 فروردین اعلام کرد: طرح استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت که طی گزارش مورخ 27 فروردین 1402 کمیسیون صنایع مجلس پس از بررسیهای لازم که با امضای 40 تن از نمایندگان تقدیم هیئترئیسه گردیده، اعلام وصول میشود.
طبق ماده ۲۲۳ آئین نامه داخلی مجلس، وزیر صنعت، معدن و تجارت حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در جلسه علنی خواهد بود.