kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۱۹۵۰
تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۲:۴۹
کمالوندی:  

مشکل ما با آژانس این است  که هم به نعل می‌زند و هم به میخ

سخنگوی سازمان انرژی اتمی سفر رافائل گروسی به ایران را خوب و به سمت حل مسائل دانست و گفت: مشکل ما با آژانس این است که هم به نعل می‌زند و هم به میخ!
 
 
 
 
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در نشست راه گفت‌وگو؛ واکاوی آخرین توافقات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: صنعت هسته‌ای قدرت افزاست و در صحنه بین‌الملل سهم قدرت‌ها به میزان قدرت‌شان تعیین می‌شود، نه حقی که دارند. می‌بینید که پنج کشور حق وتو دارند و این واقعیت است و در این فضا کشورها سعی دارند قدرت خود را در ابعاد مختلف سخت و نرم گسترش دهند.
 وی گفت: صنعت هسته‌ای به دلایل مختلف از جمله اقتصادی، صنعتی و تکنولوژیکی قدرت‌زا برای کشور است، آنها نمی‌خواهند ایران قدرت داشته باشد و دنبال این هستند که ایران را از این قدرت محروم نمایند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: آنها هر زمان که بتوانند و فرصت کنند صنعت هسته‌ای را از ایران بگیرند این کار را می‌کنند. ایران کشوری متوسط با جایگاه استراتژیک است و معتقدم اگر هر نظام دیگری هم در ایران بود باز هم اجازه نمی‌دادند ایران در این صنعت به‌طور مستقل رشد کند.
وی تصریح کرد: الان در مشتقات آب سنگین دستاوردهای ایران توسعه بسیار یافته است و تنها کشور دنیا که در نوعی از دوتره‌ها که می‌تواند برای تولید داروهای جدید مورد استفاده قرار گیرند و انقلاب ایجاد کند هستیم. درست است که این حوزه ابعاد دوگانه دارد اما ابعاد صنعتی، تجاری و درمانی آن غیرقابل انکار است و وقتی این را از ما بخواهند بگیرند بخش صنعتی و تجاری و پزشکی آن که ارزشمند است را هم از ما می‌گیرند.
وی تاکید کرد: موضوع هسته‌ای در ابعاد داخلی و خارجی سیاسی شده است. در سیاست خارجی از این منظر به ایران فشار می‌آوردند و در داخل نیز موضوع از سوی هر گروه سیاسی یک‌جور دیده می‌­شود، به‌طور کلی در داخل هرطور پیش برویم یک عده خوش‌شان نمی‌آید.
کمالوندی درباره ضرورت حفظ صنعت هسته‌ای گفت: حتی اگر مثلاً روزی همه این صنعت را جمع کنیم در حوزه‌های دیگر اقتصادی و فناوری‌های نو هم با آنها مشکلات خواهیم داشت، چون این صنعت در اقتصاد و انتقال تکنولوژی و غیره تأثیرگذار است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: غنی‌‌سازی ۶۰ درصد در فردو پاسخی به قطعنامه قبلی آنها در شورای حکام بود.
وی گفت: معتقدم نمی‌توان صرفاً از مسیر فنی یا دیپلماسی مسئله را حل کرد. این موضوع باید از هر دو مسیر فنی و سیاسی توامان حل شود.
کمالوندی درباره چگونگی حل مسائل باقیمانده با آژانس یادآور شد: حل مسائل باید از دو مسیر سیاسی و فنی انجام شود. مطالعات ادعایی یا PMD زمانی حل شد که توافق برجام نتیجه داد و از سویی با آژانس به یک تفاهم فنی رسیدیم.
وی درباره سؤالات آژانس در مورد سه مکان و موضوعات جدید پادمانی گفت: باید تاکید کنم که آنچه در گزارش آژانس آمده، ذرات ۸۴ درصدی است، نه غنی‌‌سازی
۸۴ درصدی. باید در کشور و در بیان این مسئله از سوی مسئولان دقت شود. ما قبلاً حداقل پنج مورد دیگر شبیه همین مسئله با آژانس داشتیم ولی با مکاتبه و مذاکره با آژانس، موضوع حل شد. نمی‌دانید نماینده رژیم صهیونیستی در جلسه توضیحات فنی آژانس که قبل از نشست شورای حکام برگزار شد بر سر این موضوع ذرات ۸۴ درصدی چه سر و صدایی راه انداخت تا بلکه این موضوع را همچنان داغ نگه دارد و بهانه‌ای برای فشار به ایران داشته باشد که خوشبختانه معاون مدیرکل در امور پادمانی اجازه نداد که از موضوع سوءاستفاده شود.
8 بازرسی در فردو 
به 11 بازرسی افزایش یافته
وی درباره ادعای افزایش
۵۰ درصدی نظارت‌ها در سایت فردو با بیان اینکه در فردو برای اولین‌بار اورانیوم ۶۰ درصدی تولید کردیم که به لحاظ پادمانی مبحثی تازه است و حتی آژانس در این رابطه تجربه قبلی ندارد گفت: تولید اورانیوم در فردو و نطنز از نظر آنها متفاوت است. وقتی مواد با غلظت بالا در مکانی مثل سایت فردو اضافه می‌شود نظارت­‌های آژانس باید طبق موافقت‌نامه افزایش یابد. از این‌رو در بحث نظارت‌ها و بازرسی‌ها ضروری بود که یک تفاهم داشته باشیم که چگونه نظارت‌ها از فردو در بخش ۶۰ درصدی انجام شود و نوع بازرسی، سطح و تعداد آنها در این چارچوب متفاوت می‌شود. 8 بازرسی در فردو در ماه انجام می‌شد که الان به 11 بازرسی افزایش یافته
است.
آژانس، هم به نعل می‌زند 
هم به میخ
وی درباره رویکرد آژانس در گزارش دهی‌هایش گفت: مشکلی که ما داریم این است که آژانس، هم به نعل می‌زند هم به میخ. ما ترجیح می‌دهیم آنچه شفاهی می­‌گویند مانند مطالب مطرح‌شده در جلسه فنی قبلی از شورای حکام را در گزارش کتبی هم بنویسند، اما متاسفانه 
این‌طور نیست.
نه خوشبین هستم نه بدبین
کمالوندی سفر رافائل گروسی به ایران را خوب و به سمت همکاری‌های بیشتر دانست و افزود: در این فرآیند همکاری­‌ها و حل مسائل ما یک قدم جلو رفتیم اما آینده را فعلاً خاکستری می‌بینم، نه خوشبین هستم 
نه بدبین.