اروپا وسط باتلاق اوکراین میداند که نباید سر به سر ایران بگذارد(خبر ویژه)
روزنامه اصلاحطلب دنیای اقتصاد در بررسی علت بیمیلی و عقبنشینی اروپا نوشت: نشست اخیر شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در حالی برگزار شد که برخلاف اعمال برخی فشارها در بسته تحریمی پنجم این اتحادیه علیه ایران، خبری از قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریستی نیست.
در تاریخ پنجشنبه 29 دیماه برای اولینبار پارلمان اروپا یک قطعنامه ضدایرانی را به تصویب رساند و خواستار قرار گرفتن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا شد. قطعنامهای که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران آن را احساسی، تند و غیرحرفهای و در تعارض با عقلانیت سیاسی و مدنیت توصیف کرد. البته قطعنامههای پارلمان اروپا الزامآور نیست و برای عملی شدن آن شورای اروپا باید تصمیمگیری کند. شورای اروپا درخواست کرد که با چنین تصمیمی موافقت کند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ازجمله چهرههایی است که معتقد است باید برای قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی ادله و مدارک کافی وجود داشــته باشـد. بورل در این رابطه گفته بـود: «نظرات جالبتوجهی در اینباره وجود دارد و موضوعی است که نمیتوان بدون تصمیمی حقوقی، کاری درباره آن کرد. نمیتوانیم بگوییم ما شما را تروریست میدانیم، چون از شما خوشمان نمیآید. درباره موضوع تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران باز هم میگویم که این کار زمانی انجامپذیر است که دادگاهی در یکی از کشورهای عضو، حکمی حقوقی در این زمینه صادر کننـد.»
وزیر امور خارجه آلمان هم پس از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا گفت که مبنایی قانونی برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اروپا وجود ندارد.
چرا اتحادیه اروپا از تروریستی اعلام کردن سپاه امتناع میکند؟ شاید یک دلیل آن به واکنش احتمالی ایران بازمیگردد و دلیل دیگر آن نیز بسته شدن فضای احتمالی مذاکرات است.
همچنان که از همان ابتدا که بحث تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط اتحادیه اروپا مطرح شـد، بارهـا مقامات ایرانی در مورد عواقب آن به بروکسـل هشدار دادند. لذا برخی کشورهای اروپایی نسبت به این موضوع آگاه شدهاند که تحریم سپاه، تصاعد بحران را در روابط تهران و بروکسل بهدنبال خواهد داشت. همچنین نگرانی بعدی کشورهای اروپایی این است که اگر بخواهند سپاه را در فهرست تروریستی قرار دهند این احتمال بهصورت قوی وجود دارد که روزنه مذاکرات در آینده بسته شود. زیرا سپاه بخشی از ارگانهای رسمی و نظامی کشور است و قرار گرفتن آن در لیست تروریستی با واکنش ایران مواجه خواهد شد. همچنین با این کار چشمانداز هرگونه مذاکره احتمالی حتی بهگونهای کـه طرفهای غربی بتوانند پیشنویس مردادماه بورل را بهروزرسانی کنند، از بین خواهد رفت. در نهایت اتحادیه اروپا نمیخواهد تمامی کانالهـای تعاملی با ایران را مسدود کند.
در این میان، علت دیگری که روزنامه دنیای اقتصاد بدان نپرداخته، خویشتنداری فعلی ایران در قبال جنگ اوکراین است اما بدیهی و قطعی است که در صورت اقدام احمقانه اتحادیه اروپا، ایران ناچار است این موضع بیطرفانه را کنار بگذارد و اروپاییها بهتر از هرکسی میدانند که نقشآفرینی موثرتر ایران چقدر میتواند برای آنها در ماجرای جنگ اوکراین، دردناک و پرخسارت باشد.