مقام مسئول سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی خبر داد
کشف ذخایر جدید سنگ آهن در ایران مرکزی
مدیرکل دفتر برنامهریزی، فناوری و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی از اکتشافات جدید سنگ آهن در کشور خبر داد.
به گزارش سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، رضا جدیدی اظهار کرد: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از ابتدای دولت سیزدهم با اجرای طرح پایش ذخایر معدنی که از آن به عنوان ترازنامه منابع معدنی هم یاد میشود، برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع کشور از جمله سنگآهن، بررسیهایی در سال ۱۴۰۱ انجام شده است.
وی با بیان اینکه حدود سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن ذخایر قطعی سنگآهن در کشور وجود دارد، خاطر نشان کرد: با توجه به این که سالیانه حدود ۱۰۰ میلیون تن سنگ آهن خام در صنایع مصرف میشود، تاکنون چندین بار اعلام کردهایم که محدودیت جدی در میزان ذخایر سنگ آهن کشور داریم.
وی با اشاره به اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور اکنون در بخشهایی از استانهای قم، مرکزی، قزوین و اصفهان طرح تحول را به اجرا درآورده، تصریح کرد: این سازمان در مدت یکسال دستاوردهایی در طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی داشته و ذخایر مناسبی از سنگ آهن در استان کردستان شناسایی شده است که امیدواریم این دستاوردها که مراحل اولیه اکتشاف را در برمیگیرد، موجب رفع نیاز برای صنایع کشور در حوزه سنگ آهن شود.
جدیدی در ادامه به برنامههای آتی این سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد: در سالهای آینده ذخایر مگنتیتی سنگآهن را بالا ببریم و در بحث سنگهای هماتیتی نیز به تکنولوژی فرآوری دست پیدا کنیم.
مدیرکل دفتر برنامهریزی، فناوری و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، از وجود ذخایر قابل توجه هماتیتی سنگ آهن در کشور خبر داد و گفت: البته این ذخایر در مقیاس جهانی ذخایر بالایی نیست، اما در کشورمان به فرآوری نیاز دارد که سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از طریق ژئوفیزیک هوایی به دنبال اکتشاف ذخایر جدید معدنی پنهان است.
وی همچنین از همکاری مشترک با صنایع فولادی در حوزه اکتشافات خبر داد و افزود: هم اکنون تفاهمنامه و قراردادهایی با صنایع فولادی در حوزه اکتشاف سنگ آهن داریم. نگاه ما مراحل اولیه اکتشاف است که دولت باید خطرپذیری اکتشاف بخش خصوصی را پایین بیاورد.
این مقام مسئول ادامه داد: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با ورود به فعالیتهای اکتشافی و بهکارگیری روشهای علمی مراحل شناسایی و پیجویی را انجام میدهد. با این کار دولت وظایف حاکمیتی خود را انجام و با ورود به اکتشافات اولیه ریسک سرمایهگذاری را کاهش میدهد.
کشف نخستین ذخیره لیتیوم در کشور
همچنین مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صمت از کشف نخستین ذخیره لیتیوم در کشور خبر داد و گفت: کشف این ذخیره در استان همدان نویدبخش کشف ذخایر دیگری در این استان خواهد بود.
ابراهیمعلی مولابیگی با بیان اینکه افزایش منابع عناصر نادرخاکی و برخی فلزات با ارزش از جمله ثمرات اجرای اکتشافات معدنی در سالهای اخیر بوده، گفت: ایران جزو معدود کشورهایی است که به مقادیر مناسبی از ذخایر عناصر نادر خاکی و فلزات با ارزش دسترسی دارد و کشف نخستین ذخیره لیتیوم در استان همدان نویدبخش کشف ذخایر دیگری در این استان خواهد بود.
وی میزان ذخیره قطعی محدوده یادشده را 8 میلیون و 500 هزارتن کانسنگ لیتیوم عنوان کرد و افزود: در جهان امروز این فلز استراتژیک و با ارزش به عنوان یکی از نیازهای تکنولوژی روز محسوب میشود.
مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صمت با بیان اینکه گواهیکشف صادره برای محدوده مذکور به تایید اعضای کمیسیون گواهی کشف رسیده و بهزودی توسط ادارهکل صمت استان همدان صادر خواهد شد، افزود: این ماده معدنی در یک منطقه رسی تشکیل شده که این موضوع ذخیره مذکور را در کل کشور منحصر به فرد میکند.
وی به منابع محدود لیتیوم در طبیعت و نقش حساس آن در تهیه باتریهای الکتریکی، صنایع پیشرفته، صنایع دفاعی و تهیه و تولید آلیاژها منحصر به فرد و استراتژیک اشاره کرد و افزود: در سالهای اخیر تمرکز و توجه روزافزونی به بحث اکتشاف، استخراج و فرآوری و بازیافت لیتیوم از منابع شناخته شده آن شده است.
مولابیگی همچنین گفت: لیتیوم بر خلاف دیگر محصولات معدنی در حجم کم و در ابعاد کیلوگرم خرید و فروش میشود که این امر بهعلت قیمت بالا و سختی استحصال آن بوده و در صورتی که بتوان در استحصال و تولید این ماده معدنی به مزیت رسید، عملاً ارزش افزوده بالایی را به همراه خواهد داشت.