تظاهرات ضد ناتو و بحران اقتصادی در آلمان، انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال
سرویس خارجی-
با ورود جنگ اوکراین به دومین سال خود و تشدید بحران اقتصادی در کشورهای اروپایی اعتراضات در این کشورها نیز به ادامه جنگ و تسلیح کیف تشدید شده است. روز شنبه نیز انگلیس، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال شاهد تظاهرات ضد ناتو بود.
جنگ اوکراین در دومین سال خود به سوی سرنوشت نامعلومی در حرکت است. به باور بسیاری از کارشناسان از جمله فرید زکریا این جنگ نیز در نهایت مثل بقیه جنگها با مذاکره به پایان خواهد رسید به همین دلیل هر دو طرف تلاش میکنند تا در میدان بیشترین دستاوردها را داشته باشند تا با دست پر پشت میز مذاکره بنشینند. اما به موازات ادامه جنگ تردیدها در اروپا و آمریکا نسبت به ادامه کمکها به کیف بیشتر و بیشتر میشود. در آمریکا نظرسنجی جدید پایگاه «راسموسن ریپورتز» نشان داد، آمریکاییها در حال از دست دادن اطمینان خود نسبت به پیروزی اوکراین در جنگ با روسیه هستند به همین دلیل نیز حمایت عمومی از کمکهای آمریکا به اوکراین به شدت کاهش یافته است.
در اروپا نیز این روزها مردم خسته از بحران اقتصادی به خیابانها آمده و به صراحت مخالفت خود را با تسلیح بیشتر اوکراین اعلام میکنند. روز شنبه در همین راستا چندین کشور اروپایی مثل آلمان، انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال شاهد اعتراضات ضد ناتو و ضد بحران اقتصادی بودند. در آلمان هزاران نفر از مردم این کشور در اعتراض به اقدام برلین در تأمین سلاح برای اوکراین در جنگ با روسیه، در برلین تظاهرات برگزار کردند. رویترز نوشت سازماندهندگان این تظاهرات گسترده در شبکههای اجتماعی از اولاف شولتس، صدراعظم آلمان خواستار توقف افزایش تحویل سلاح به اوکراین شدند.معترضان با خود پلاکاردهایی را حمل میکردند که روی آن نوشته شده بود که« باید هر چه زودتر با روسیه گفتوگو صورت بگیرد.»
در انگلیس اما جمعیت بزرگی از مردم در لندن پایتخت تظاهراتی برگزار کردند و خواستار صلح در اوکراین و توقف ارسال تسلیحات بیشتر به کییف شدند.در این تظاهرات که توسط ائتلاف «جنگ را متوقف کنید» در مرکز لندن برگزار شد، معترضان شعارهای ضد جنگ سر دادند و بنرهایی علیه ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین و همچنین روسیه در دست داشتند.«جرمی کوربین» عضو سابق حزب کارگر انگلیس از چهرههای برجسته در میان شرکت کنندگان در این اعتراض بود. رم پایتخت ایتالیا نیز روز شنبه شاهد تظاهرات علیه تحریمهای غربی وضع شده علیه روسیه و تامین سلاح از طرف ایتالیا برای اوکراین بود. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، صدها نفر در این راهپیمایی در میدان «سانتی آپوستولی» در مرکز رم حضور یافتند.برخی از شرکتکنندگان در این راهپیمایی خواستار خروج ایتالیا از اتحادیه اروپا و ناتو بوده و برخی دیگر نیز به دولت جورجیا ملونی، نخستوزیر این کشور اعتراض داشتند. معترضان بر این باورند که تقابل با روسیه و سیاستگذاری حمایت از اتحادیه اروپا در دولت رم به پیامدهای خطرناک اقتصادی برای شهروندان ایتالیایی منجر میشود..اعتراضات علیه جنگ اوکراین علاوهبر رم در چندین شهر دیگر ایتالیا نیز برگزار شد. به گزارش ایسنا به نقل از ریانووستی، نهادها و سازمانهای ضد جنگ در اسپانیا نیز روز شنبه ضمن سازماندهی راهپیمایی در مادرید علیه سیاست ناتو در قبال جنگ اوکراین، شعارهایی تحت عنوان «نه به جنگ» «ناتو را اخراج، پایگاههای نظامی را خارج کنید» و «سلاح ارسال نکنید» سر دادند.
یکی از سازمان دهندگان این راهپیمایی گفت: «معلوم است که مداخله ناتو و اروپای امپریالیستی، امکان دستیابی به راهحل را دشوارتر خواهند کرد»بر اساس این گزارش، تظاهرکنندگان با افزایش بودجه نظامی کشورشان که اکنون حدود 2 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد، مخالفت کردند و خواستار تخصیص مجدد این منابع به نیازهای اجتماعی و حمایت از مردم اسپانیا در شرایط افزایش قیمت برق، غذا و خدمات اساسی در نتیجه تحریمهای روسیه شدند.هزاران تن از پرتغالیهای معترض نیز در راستای مطالبه بهبود شرایط زندگی خود همچنان که تورم بالا تامین معیشت را برای آنها دشوارتر کرده به خیابانهای شهر لیسبون آمدند. اعتراضات روز شنبه شهر لیسبون از سوی جنبش اعتراضی «زندگی عادلانه» سازماندهی شد. از جمله مطالبات این جنبش افزایش دستمزدها، سقف گذاشتن برای قیمتهای کالاهای اساسی و برخورد دولت با وضعیت حوزه مسکن است.
وابستگی ناتمام اروپا به گاز و سوخت هستهای روسیه
اما در حالی اروپاییها به شدت در تلاش هستند که خود را از وابستگی به انرژی روسیه خلاص کنند اما گزارش آزانس بینالمللی انرژی خلاف این را میگوید. در این گزارش آمده است: اگر مسکو تحویل گاز به اروپا را قطع کند و عرضه جهانی «ال ان جی » به دلیل افزایش تقاضای چین کاهش یابد و زمستان سال آینده به طور غیرمعمول سرد شود، اروپا ممکن است با کمبود ۴۰ میلیارد متر مکعب گاز مواجه شود. بر اساس این گزارش مصرف گاز اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۲میلادی ۱۳ درصد یا ۵۵ میلیارد متر مکعب، کمتر از سال ۲۰۲۱ بود که شدیدترین کاهش مصرف گاز در تاریخ اتحادیه اروپا بود. گزارش آژانس بینالمللی انرژی میافزاید:در صورت پر بودن ظرفیت ذخیرهسازی ۱۰۰ میلیارد متر مربعی اروپا تنها حدود یک چهارم تقاضا را پوشش میدهد.
از سوی دیگرنشریه پولیتیکو نیز در گزارشی با اشاره به وابستگی اروپا به سوخت هستهای روسیه نوشته است: هرچند اتحادیه اروپا پس از آغاز جنگ اوکراین توانست وابستگی خود به سوختهای فسیلی روسیه را به سرعت کاهش دهد، اما بعید است بتواند همین کار را در مورد انرژی هستهای هم انجام دهد.
به نوشته این نشریه آمریکایی، تحریم انرژی هستهای به دلایل تاریخی و عملی چالشی به مراتب بزرگتر از ممنوعیت واردات نفت و زغال سنگ برای اروپا بهشمار میرود. پس از جنگ سرد رقابت در حوزه هستهای میان قدرتهای بزرگ تضعیف شد و رآکتورهای ساخت شوروی در اتحادیه اروپا در روسیه محبوس ماند و مسکو را مجبور به ایفای نقش بزرگی کرد.شرکت دولتی «روس اتم» به عنوان غول اتمی روسیه در سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۰ درصد اورانیوم طبیعی خود را به رآکتورهای موجود در اتحادیه اروپا داد و در همان سال، کشورهای اتحادیه اروپا ۲۱۰ میلیون یورو برای صادرات اورانیوم خام به روسیه پرداخت کردند که این مقدار در مقابل ۸۸ میلیارد یورویی بود که این اتحادیه برای پول نفت به مسکو پرداخت کرد.بر اساس این گزارش داد و ستد اروپا و روسیه در بخش هستهای بسیار چشمگیر است به گونهای که ارزش واردات فناوری هستهای و سوخت مرتبط با روسیه در سراسر جهان در سال گذشته به بیش از یک میلیارد دلار (۹۴۰ میلیون یورو) افزایش یافت. هرچند برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله بلغارستان و جمهوری چک، واردات فناوری هستهای را کاهش دادند. اما در مقابل برخی دیگر از جمله اسلواکی، مجارستان و فنلاند افزایش دادند.
اختلاف بر سر اوکراین در اجلاس گروه 20
وزرای دارایی گروه 20 به عنوان بزرگترین اقتصادهای جهان، نیز در جریان نشست خود در هند به دلیل اختلاف در مورد جنگ اوکراین نتوانستند. بر سر یک بیانیه پایانی مشترک به توافق برسند. روسیه و چین در مذاکرات گروه ۲۰ از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین خودداری کردند.مسکو کشورهای غربی را به بیثبات کردن نشست و «ضدروس» بودن متهم کرد. نشستهای قبلی گروه ۲۰ نیز از زمان حمله روسیه به اوکراین، بدون صدور بیانیه مشترک پایان یافت.هند که میزبان مذاکرات در شهر جنوبی« بنگلور »بود خلاصهای از این نشست را منتشر کرد و گفت که «ارزیابیهای متفاوتی نسبت به اوضاع و درباره تحریمها» در این نشست دو روزه وجود داست.
سه سلاح تاثیرگذار در جنگ
شبکه خبری سیانان هم در گزارشی با اشاره به تسلیح اوکراین با مهمات پیشرفته آمریکایی و اروپایی، سه سلاح کلیدی را از جمله عوامل تاثیرگذار در تغییر روند جنگ معرفی کرد.. به گزارش ایرنا سی ان ان نوشت: از میان تسلیحات ارسالی غربی به اوکراین سه سلاح کلیدی نقش پررنگی در میدان نبرد میان مسکو و کیف ایفا کرد که نخستین آنها موشک ضدتانک جاولین است. به گفته کارشناسان بخشی از کارآیی این موشکهای ضدتانک آمریکایی ساخت شرکت لاکهید مارتین، سهولت استفاده از آن است. برتری دیگر جاولین این است که به محض شلیک، اپراتور میتواند در حالی که موشک راه خود را به سمت هدف پیدا میکند، برای پوشش فرار کند.هیمارس سلاح دیگر ساخت شرکت لاکهید مارتین است که به زعم کارشناسان با قدرت ویرانگرش تاکنون در عقب راندن روسیه نقش مهمی ایفا کرده است.هیمارس یک کامیون پنج تنی است که میتواند ۶ موشک را به طور همزمان پرتاب کند، کلاهکهای انفجاری خود را به فراتر از خطوط مقدم میدان نبرد بفرستد و سپس به سرعت تغییر موقعیت دهد تا مانع حمله متقابل شود.سلاح آخر مرگبار کلیدی پهپاد بیرقدار تی بی۲ است.این پهپاد طراحی ترکیه به دلیل استفاده از آن در جنگ اوکراین، در حال حاضر یکی از شناخته شدهترین هواپیماهای بدون سرنشین جهان است.از ویژگیهای آن میتوان به ارزان و ویرانگر بودن و در عین حال توانایی ضبط عملیات تخریب اشاره کرد.