رئیس سازمان امور اراضی:
تهران، البرز و مازندران در تغییر کاربری زمینهای کشاورزی در وضعیت بحران قرار دارند
رئیس سازمان امور اراضی از وضعیت بحرانی سه استان تهران، البرز و مازندران در تغییر کاربری زمین کشاورزی انتقاد کرد.
قباد افشار در گفتوگو با خبرگزاری فارس، گفت: در مجموعهای از استانهای کشور تغییر کاربری زمینهای کشاورزی به شدت وجود دارد، اما استان مازندران جزء نخستین یا دومین استان تغییر دهنده کاربری کشاورزی است.
وی درمورد دلایل تخریب و تغییر کاربری در استان مازندران، گفت: حوزه گردشگری کشور برنامه خاصی ندارد و به همین دلیل هر کسی راه افتاده و در استانهای شمالی ویلاسازی میکند، ضوابطی برای ویلاسازی هم وجود ندارد، مالیات و عوارض که از ساخت ویلاها گرفته میشود، حتی به اندازه ساخت و ساز معمولی نیز نیست.
وی ادامه داد: وضعیت ویلاسازی به حدی در استانهای شمالی پیشرفت کرده که اکنون پا به زمینهای کشاورزی و خوش آب و هوا گذاشتهاند، اگر طرح گردشگری بخواهد اجرا شود، زمینی برای اجرا وجود ندارد. اکثر این ویلاها در زمینهای کشاورزی ساختوساز میشود.
وی گفت: بهعنوان مثال، منطقه کلاردشت زمانی مرکز تولید بذرهای گندم و جو کشور بود، اما الان زمینی برای کشت وجود ندارد، متاسفانه دهیاریها هم بدون ضابطه در روستاها پروانه میدهند و در ادامه کار شهرداریها هم در حریم شهر پروانه صادر میکنند و به هیچ کدام از این طرحها هم نظارتی نمیشود.
رئيس سازمان امور اراضی افزود: تعاونی مسکن صدا و سیما منطقهای را در شمال ساخت و ساز کرده و این مرکز که خود باید فرهنگسازی کند، اقدام به چنین کاری کرده است.
شهرکهای شهرداری پروانه غیرمجاز صادر میکنند و همه اینها دست به دست داده تا تغییر کاربریها افزایش یابد.
وی در پاسخ به اینکه آیا دهداری که پروانه بهرهبرداری صادر کرده در ادامه برای گرفتن پایان کار و سایر مسائل با سازنده ویلا با مشکل مواجه نمیشود، گفت: متاسفانه شهرداریها هم با اینها همکاری میکنند و همه اینها منجر به این شده که در 3دهه گذشته تغییر کاربری اراضی کشاورزی به یک میلیون هکتار برسد.
افشار تاکید کرد: ویلاسازی در استانهای البرز، قزوین، اردبیل، گلستان، سمنان و کلانشهرهایی مانند مشهد به شدت زیاد شده است.
وی تاکید کرد: مجموعه پدیده شاندیز در مشهد بدون مجوز وزارت جهاد کشاورزی و به صورت خلاف اقدام به تغییر کاربری کرده و ساخت و ساز انجام داده و کاملاً خلاف است.
وی ادامه داد: در منطقه دماوند بیش از 30 درصد تغییر کاربری صورت گرفته و مشکل عمده این است که حریم شهرها بسیار زیاد است، حریم شهر برخی جادهها نامتوازن است و در همین منطقه آب سرد دماوند 40 برابر حریم گرفتهاند.
وی افزود: دو برنامه برای جلوگیری از تغییر کاربری بخش کشاورزی انجام میدهیم. نخست اینکه 7/18 میلیون هکتار اراضی کشاورزی موجود را حفظ کنیم که در این زمینه ستاد مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز تشکیل شده، هماهنگی با بنیاد مسکن، راهسازی، نیروهای انتظامی و قضایی نیز صورت گرفته است.
افشار ادامه داد: همچنین نظارت بر زمینهای واگذار شده از قبل باید بیشتر شود. در این زمینه کسانی که طرحهای واگذاری را اجرا نمیکنند، ابتدا مهلت داده و در صورت عدم تمکین خلعید میشوند.
به گفته افشار، نیمهدوم سال گذشته 300 هزار هکتار از اراضی واگذار شده تحت نظارت درآمدهاند که 38 هزار هکتار آنها در مرحله خلعید است و تا پایان امسال قرار است به 450 هزار هکتار اراضی واگذار شده نظارت شود.