انتشار اسناد و ناگفتههای تاریخی در «عمار انقلاب»(اخبار ادبی و هنری)
کتاب «عمار انقلاب؛ حیاتنامه فکری و سیاسی علامه محمدتقی مصباح یزدی، از هنگام تولد تا پیروزی انقلاب اسلامی(1357-1313)» به مناسبت سالگرد ارتحال علامه محمدتقی مصباح یزدی، توسط بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی در معرض انتشار قرار گرفت.
این اثر به قلم سهراب مقدمی شهیدانی نگارش یافته و در آن برای نخستینبار برخی ناگفتههای تاریخی و اسناد تازهیاب منتشر میشود که بسیاری از ابهامات تاریخی را حل و فصل میکند. رویکرد تبیینی و مستندنگارانه کتاب، موجب آن شده که حیاتنامه آیتالله مصباح یزدی را در دل تحولات تاریخی پیرامونی روایت کند و از این رو، خوانندگان با مطالعه این اثر به اطلاعاتی گسترده دست مییابند که آنان را به دل تاریخ پرحادثه دهه 40 و پنجاه خواهد برد. اسناد و ناگفتههای تاریخی مندرج در کتاب «عمار انقلاب» نیز سرفصل تحلیلها و رهیافتهای تاریخی جدید خواهد بود که زوایایی تازه و ناگفته از تاریخ حوزه علمیه قم و تاریخ معاصر ایران، خواهد گشود.
این اثر شامل هشت فصل و بخش ضمائم است. پیش از آغاز فصل نخست، «پیشینه پژوهش» و «گاهشمار زندگانی آیتالله مصباح از تولد تا ارتحال » درج شده است که شامل مروری اجمالی بر زندگانی پرحادثه و خدمات گسترده ایشان است. نظر به اینکه نخستینبار چنین مطلبی منتشر میشود، امید است در بازشناسی سیر زندگانی و فعالیتهای علامه مصباح راهگشای پژوهشهای بعدی باشد.
در بخش ضمائم، متن کامل و تصویر صفحات نخست تمام شمارههای نشریه انتقام، درج شده است. دستنوشتههای آیتالله رضا استادی در پاسخ به پرسشهای جزئیِ تاریخیِ نگارنده نیز بهطور کامل در بخش ضمائم آمده است که حاوی نکاتی خواندنی است. همچنین یادداشت جالب جناب حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد حجّتی کرمانی - به عنوانِ یکی از سرشناسترین منتقدانِ فکری و سیاسی علامه مصباح - که بهمناسبت ارتحال منتشر شده بود، نیز در این بخش بازنشر شده است. علاوهبر موارد پیشگفته، مجموعه پیامهای تسلیت رجال مذهبی و سیاسی و همچنین وصیتنامه علامه مصباح نیز در بخش ضمائم درج شده است.
این اثر بر پایه برخی اسناد و خاطراتِ دستِ اول انتشار یافته و جز در موارد ضروری، از تحلیل و قلمفرسایی خودداری شده است تا مخاطب از دریچه منابع دستِ اول، به مرور زندگی و زمانه علامه مصباح بپردازد. از این جهت، این کتاب میتواند منبعی برای تولید آثار تفصیلی و تحلیلیِ بعدی قرار گیرد. در عین حال به جهت تکمیل مباحث و روشن نمودن نکات مبهم در تاریخ زندگی علامه مصباح یزدی سعی شده با انجام مصاحبههای جدید با برخی چهرههای مطلع، بر غنای این مجموعه افزوده شود که از آن جمله میتوان به مصاحبه با حضرات آقایان رضا استادی، محمود رجبی، غلامرضا فیاضی، سیدحمید روحانی، مسعودی خمینی، حسن منفرد، علی مصباح و... اشاره کرد.