روزهای پایانی بازیهای آسیایی و ضرورت تشکیل کمیتههای نظارت و ارزیابی(نکته ورزشی)
پرونده بازیهای آسیایی اینچئون سه روز دیگر بسته میشود، درباره وضعیت کلی حضور کاروان ایران در هفدهمین دوره بازیهای آسیایی، در آینده نزدیک و به پایان رسیدن این رقابتها بهتر میتوان حرف زد و مستندتر میشود قضاوت کرد.
سرویس ورزشی
... اما آنچه از همین حالا هم میشود گفت، این است که این بازیها به هر شکل و نتیجهای که برای ورزش ما تمام شود، ما باید با «تشکیل کمیتههای نظارت و ارزیابی»، عملکرد کاروان ورزشی ایران و رشتههای حاضر در آن را بررسی کنیم. حرفها و وعدههای قبل از شروع بازیها را که از زبان مسئولان آن رشتهها شنیده میشد با آنچه در عرصه واقعیت چهره میبندد، مقایسه و صحت و سقم و چرایی آن را بررسی نماییم. مثلا باید بدون توجه به توجیهات ضعیف و بدون منطق مسئولان فدراسیون فوتبال، به ویژه مسئول اصلی آن، کارنامه تیم امید در این مسابقات به شکل علمی و منصفانه بررسی شود و... بر مبنای آن برای آینده بهتر این تیم و کلیت فوتبال حتیالامکان بهترین تصمیمها اتخاذ شود و... همچنین سایر رشتهها، مثل جودو و... که در آنها چه میگذرد، بر سر آنها چه میرود و چرا آنچه مسئولان قبل از شروع بازیها وعده میدادند در عمل متحقق نشد و... کارنامه و عملکرد رشتههای موفق نیز بررسی و ارزیابی شود و دلیل اصلی موفقیتها کشف شود، آیا مثلا تقدیر و شانس و قرعه مناسب، عامل موفقیت بوده است یا فراتر از آن برنامهریزی، دلسوزی، درایت و مدیریت صحیح و...؟
آنچه مسلم است و پیش از این هم به مناسبتها و بهانههای مختلف درباره آن نوشتهایم یکی از راههای حل مشکلات عدیده ورزشی در رشتههای مختلف، به ویژه رشتههای جذاب و پرطرفداری مثل فوتبال «نظارت دقیق» است. ورزش ما از فقدان این اصل و عامل کارساز خیلی ضربه خورده است. لازم است همان طور که مسئولان محترم ورزش، به ویژه شخص وزیر محترم بارها بر این نکته تاکید ورزیده این اصل به طور جدیتر و در عرصه مدیریتی، اعمال و رعایت شود. این اصل برای نجات ورزش از چنگ عوامل مزاحم و برطرف کردن موانع خوساخته لازم و بلکه واجب است. در این باره باید آنها که وظیفه و اختیار «نظارتی» دارند، وارد عمل شوند، اما عملی که با نتایج ملموس همراه باشد. حال که صحبت به اینجا رسید برای عینی و ملموس شدن بحث خوب است به مورد و نکتهای اشاره کنیم که این روزها دغدغه و گلایه خیلی از اهالی ورزش است:
با اینکه قرار بود کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، در شهریورماه گزارش- یا بخشی از گزارش- خود را درباره پرونده فساد و در فوتبال ارائه کند و به اطلاع مردم برساند، اما با پایان گرفتن شهریورماه و شروع فصل پاییز هیچ خبری از ارائه گزارش از سوی کمیسیون مربوطه نشد و همین باعث گلایه و اعتراضهایی از سوی محافل ورزشی و حتی سیاسی شده است. مثلا از جمله این افراد معترض و گلهمند، نماینده محترم مردم اردبیل (آقای افضلیفرد) است که در مصاحبهای گفته: «این نقص به کمیسیون اصل 90 وارد است که نتوانسته گزارش جامعی را در بحث فساد فوتبال ارائه کند و افکار عمومی انتظار دارد تا کمیسیون نسبت به قولی که در این باره داده عمل کند.»
عدم ارائه گزارش از سوی کمیسیون ذکر شده در حالی است که رئیس محترم این کمیسیون بارها از طریق رسانهها اعلام کرده بود که ارائه گزارش فساد در فوتبال حتمی است و این کمیسیون قصد دارد، اگر نه همه آن، حداقل بخشی از آن را به اطلاع مردم برساند. یکی از دلایلی که به نظر میرسد باعث شده تا کمیسیون ذکر شده در ارائه گزارش تردید داشته باشد این است که با گذر زمان و پیشرفت تحقیقات موارد جدیدی به پرونده اضافه میشود و... که این را نگارنده به طور غیررسمی از زبان یکی از اعضای محترم این کمیسیون شنیده است. با این حال همان طور که نماینده محترم مجلس هم گفته این موضوع نباید موجب شود تا مردم و کسانی که درباره ورزش پاک و فوتبال عاری از فساد و کجروی دغدغه دارند از روند و تحقیقات و پیشرفت آن کاملا بیاطلاع باشند.
امیدواریم کمیسیون مربوطه به ویژه رئیس محترم آن با عنایت به این موضوع و درک حساسیتها، هر چه سریعتر هر طور که صلاح میدانند گزارشی که نشان دهد کار به شکل جدی پیگیری میشود و قرار نیست خدای ناکرده با اعمال نظر این و آن و مصلحتاندیشیهای برخلاف مصالح فوتبال و ورزش و جوانان موضوع رفته رفته «ماستمالی»! و فراموش شود و به بایگانی سپرده شود و... برعکس، کسانی که تاکنون از ورزش به ناحق سوءاستفاده کرده و به شکلهای مختلف به آن ضربه زدهاند و کسانی که خوابهایی برای ورزش میبینند و نقشههایی سوء و منفعتطلبانه و... دارند، بدانند، که بحث «نظارت» در ورزش جدی است و تشکیلات و مردانی که در این باره وظیفه دارند، برای نجات ورزش از چنگال جریانهای فاسد و مخرب و اعتلای آن سخت مصمم هستند...