رئیسی: مطالبه جدی ایران جبران مواضع بیان شده از سوی رئیسجمهور چین است
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در این دیدار با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و چین از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همواره در حال گسترش بوده است، گفت: برخی مواضع مطرح شده در سفر اخیر رئیسجمهور چین به منطقه موجب ناخرسندی و گلایهمندی ملت و دولت ایران شده و مطالبه جدی ایران جبران مواضع بیان شده است.
رئیسجمهور حضور هیئت چینی در ایران را برای توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری دوکشور مهم دانست و با اشاره به توافقات مهم انجام شده در دیدارهای قبلی رؤسای جمهور دو کشور بر تلاش مسئولان دو طرف برای اجرایی شدن آنها تاکید کرد.
«هو چون هوآ» معاون نخستوزیر چین نیز در این دیدار ضمن ابلاغ سلام گرم آقای شی جین پینگ رئیسجمهور چین به رئیسجمهوری اسلامی ایران، بر اراده چین برای توسعه روابط با ایران قوی، به عنوان راهبرد دائمی این کشور و تغییرناپذیری این اراده تاکید کرد و گفت: عزم چین برای تقویت و تعمیق روابط با جمهوری اسلامی ایران فارغ از تحولات منطقهای و بینالمللی تداوم خواهد داشت.
معاون نخستوزیر چین تصریح کرد: چین همواره به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران احترام گذاشته و از تلاش ایران برای تامین منافع اساسی خود حمایت میکند.
معاون نخستوزیر چین همچنین از نتایج دیدارهای خود با مقامات ایرانی به رئیسجمهوری اسلامی ایران گزارش داد. براین اساس با آغاز اجرایی شدن عملیات سرمایهگذاری مشترک دهها میلیارد دلاری و توسعه همکاریهای اقتصادی صنعتی، انرژی، ترانزیت و مالی و بانکی، طرفین گام بلندی در راستای اجرایی شدن همکاریهای راهبردی و توسعهای در روابط دو کشور بر میدارند.
دو کشور در مقابله با یکجانبهگرایی
وحدت نظر و مواضع واحد دارند
همچنین پیش از این دیدار، در اجلاس «برنامه همکاریهای جامع ایران و چین» که با حضور هو چون هوآ معاون نخستوزیر چین، معاون اول رئیسجمهور کشورمان و هیئتهای عالیرتبه دو کشور برگزار شد، محمد مخبر روابط دو کشور را دیرینه و تاریخی توصیف کرد و گفت: روابط تهران و پکن از جایگاه رفیعی برای رهبران دو کشور برخوردار است و رئیسجمهور کشورمان نیز با جدیت مناسبات فیمابین را دنبال میکند.
معاون اول رئیسجمهور دیدار رؤسای جمهور ایران و چین در سمرقند را پراهمیت و به عنوان نقطه عطفی در روابط دو کشور ارزیابی کرد و از رئیسجمهور چین به خاطر حمایت از حضور ایران در سازمانهایی نظیر شانگهای و بریکس قدردانی کرد.
وی خاطرنشان کرد: ایران و چین در مقابله با یک جانبهگرایی جهان سلطه از وحدت نظر و مواضع واحدی برخوردار هستند و مذاکرات خوب و سازندهای میان دو کشور درخصوص موضوعات مختلف در جریان است.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به ذخایر نفت و گاز ایران و ظرفیتهای گسترده کشورمان در بخشهای مختلف نظیر ترانزیت خاطرنشان کرد: تهران آمادگی دارد همکاریهای مشترک خود را با پکن در بخشهای مختلف همچون انرژی، ترانزیت و تولید مشترک گسترش دهد.
مخبر تصریح کرد: با توجه به افتتاح سرکنسولگری چین در بندرعباس، مناطق ویژه اقتصادی قشم، چابهار و اروند میتوانند به مناطقی برای همکاریهای مشترک شرکتهای ایرانی و چینی تبدیل شوند.
وی خاطرنشان کرد: علیرغم حجم بالای مبادلات تجاری و اقتصادی تهران و پکن، استفاده از ارز ملی دو کشور در این مبادلات به میزان حداقلی است که باید آن را گسترش دهیم و نسبت به استفاده هر چه بیشتر از ارز ملی دو کشور اقدام کنیم. معاون اول رئیسجمهور حفظ و احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی را موضوعی حساس و مهم برای مسئولان و آحاد ملت ایران برشمرد و رعایت این اصل متقابل و خدشهناپذیر را از سوی همه کشورها ضروری دانست.
اراده پکن برای توسعه روابط راهبردی جامع با تهران هیچگاه تغییر نمیکند
معاون نخستوزیر چین نیز در این اجلاس با اشاره به سوابق تاریخی روابط دو کشور، اظهار داشت: اراده چین برای توسعه روابط راهبردی جامع با ایران هیچگاه تغییر نمیکند. چین از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت ملی ایران و مبارزه با دخالت خارجی حمایت میکند. دو طرف در این زمینه باید بصورت قاطع از همدیگر پشتیبانی کرده و در زمینه مبارزه با تروریسم نیز همکاریها و هماهنگیهای خود را تقویت کنند.
هو چون هوآ با اشاره به برنامه ۲۵ ساله همکاری مشترک دو کشور و دستاوردهای حاصل از توافقات فیمابین گفت: این دستاوردها برای دو طرف مهم و مثبت است که حاصل تلاش مشترک بوده و پکن مایل است همکاری و هماهنگی خود را با تهران تقویت کند تا روند توسعه مناسبات فیمابین استمرار داشته باشد.
گفتنی است هیئتهای عالیرتبه دو کشور پس از مذاکرات درخصوص ۱۶ محور جدید همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی با یکدیگر توافق کردند.
خاندوزی: ۱۶ تفاهمنامه بین همکاری ایران و چین تدوین شده است
«سید احسان خاندوزی» در حاشیه این اجلاس و درباره گفتوگوهای ایران و چین برای اجرایی شدن سند ۲۵ساله، اظهار کرد: برگزاری این اجلاس متکی بر چهار کمیته بود که در حوزههای چهارگانه بین دستگاههای اقتصادی و تخصصی کشور انجام شده بود و به دستیابی برای ۱۶ تفاهم بین دو کشور منجر شد.
وزیر اقتصاد گفت: برای اجرای قرارداد ۲۵ساله بین ایران و چین ۱۶ تفاهمنامه همکاری در این اجلاس نهایی و مقرر شد که اقدامات اجرایی آن در حوزه انرژی، نفت و گاز، سرمایهگذاریهای مشترک، تعاملات مالی، ارزی و بانکی و در زمینه پروژههای استراتژیکی در حوزه ترانزیت، زیرساختی و بنادر است که در دستور کار قرار میگیرد تا در ملاقات آتی رؤسای جمهور دو کشور توافق نهایی صورت گیرد.
خاندوزی بیان کرد: جلساتی که در چهار کمیته تخصصی برگزار شد با مسئولیت کمیسیون مشترک دو دولت به معاون اول رئیسجمهوری کشورمان و معاون نخستوزیر چین است و وزارت اقتصاد برنامههای کمیسیون مشترک را پیگیری میکند.
وی تصریح کرد: امیدوارم در کوتاهترین زمان ممکن شرایط برای اجرایی شدن ۱۶ تفاهم که نهایی شد، فراهم شود و به نظر میرسد مقدمات خوبی برای دیدار آتی رؤسای جمهوری ایران و چین فراهم آمده است.
وزیر اقتصاد درباره وضعیت مبادلات تجاری دو کشور گفت: اراده سیاسی و اقتصادی دو کشور بر این است که با وجود محدودیتهای بینالمللی و فشارهای تحریمی ظرفیت تجاری خود را افزایش دهند و تجارت ایران و چین
۲۰ درصد رشد داشته و چشمانداز سال میلادی ۲۰۲۳ بهتر از وضعیت حال حاضر خواهد بود.