حزبالله و منافع ملی لبنان (نگاه)
امینالاسلام تهرانی
پایگاه خبری- تحلیلیِ لبنانیِ العهد چند روز پیش در گزارشی نوشت:
«در تاریخ جنگ بین لبنان و دشمن صهیونیستی اتفاق نیفتاده که حزبالله که هویت لبنانی دارد از مراکز دولتی چه نظامی و چه غیرنظامی به ویژه فرودگاه رفیق حریری یا بندر بیروت یا بنادر دیگر برای اقدامات لجستیکی استفاده کند.» حزبالله در سالهای اخیر نه تنها استفادهای از «مراکز دولتی چه نظامی و چه غیرنظامیِ لبنان» برای خود نکرده است، بلکه در راستای منافع ملی این کشور حرکت کرده است. چندی پیش از آن نیز شیخ «نعیم قاسم»، معاون دبیرکل حزبالله لبنان، گفته بود که لبنان سه دستاورد استراتژیکی در مقابل دشمن صهیونیستی محقق کرد. این سه دستاورد شامل آزادسازی خاک لبنان در سال ۲۰۰۰ میلادی، بازدارندگی در سال ۲۰۰۶ میلادی و ترسیم مرزهای دریایی در سال جاری میلادی است. روشن است که چه گروهی این سه دستاورد را برای لبنان تأمین کرد. چنانکه منابعی در خود رژیم آپارتاید اسرائیل بارها و به مناسبتهای مختلف اشاره کردهاند که حزبالله این امتیازها را برای لبنان گرفته است. کافی است برای درک نقش جنبش حزبالله در زنده کردن منافع ملی لبنان پرتوی بر مورد اخیر بیفکنیم. در حالی که چشماندازی برای حل مناقشه مرزی لبنان و رژیم صهیونیستی دیده نمیشد، چند ماه قبل یک کشتیِ شرکت «انرژین» یونان که برای رژیم آپارتاید اسرائیل کار میکرد وارد میدان «کاریش» در منطقه مورد مناقشه شد. میدان کاریش که بخش بزرگی از ثروتهای دریایی لبنان در آن مدفون شده و اکتشاف در آن میتواند کمک زیادی به حل بحران اقتصادی لبنان بکند و همواره اهمیت بالایی برای هر دو طرف مناقشه داشته است.
در حالی که دولت لبنان توان انجام کاری در مقابل این دستدرازی را نداشت، حزبالله دست به کار شد و گروه شهیدان «جمیل سکاف» و «مهدی یاغی» از حزبالله لبنان، سه پهپاد غیرمسلح و در اندازههای مختلف به سمت منطقه مورد مناقشه میدان کاریش به پرواز درآوردند. حزبالله تأکید کرد، مأموریت این پهپادها شناسایی بوده و «مأموریت مورد نظر انجام شد. پیام نیز [به صهیونیستها] رسید. پیروزی فقط نزد خداوند عزیز و جبار است». بعد از این «سید حسن نصرالله» تأکید کرد که تا حل نشدن مناقشات، اجازه استخراج را به اسرائیل نخواهد داد.
آن عملیات و این تهدید کاملاً کارگر بود و بالاخره رژیم آپارتاید اسرائیل و لبنان زیر فشار حضور حزبالله در پایگاه نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان (یونیفل) در الناقوره، توافقنامه ترسیم مرزهای دریایی را امضا کردند. این توافق به گفته سیاستمداران و رسانههای اسرائیلی امتیاز بزرگی بود که رژیم اسرائیل از ترس حزبالله و نصرالله به لبنان داد.
اگر به ساختار سیاسی لبنان که همواره در آن منافع ملی قربانی منافع قومی شده توجه کنیم، آنگاه میتوانیم به اهمیت نقش حزبالله در احیای منافع ملی در لبنان پی ببریم.، لبنان چند وقتی است که زایشگاه مشکلات است. از هر مشکل، مشکلی دیگر تولد میکند و ریسمانی نامرئی مشکلات باربط و بیربط را به هم متصل میکند و از آن تار عنکبوتی را میسازد که هر که را واردش شود، گرفتار خود میکند. دولتهای ائتلافیِ قومی- قبیلهای که به جای پیگیری مصالح ملی پیگیر مصالح قوم و قبیله خود هستند، توانایی شکافتن این تار و بهبود اوضاع را ندارند. اینها به جای حل مسائل، متمرکز بر وارونه سازی حقایقاند، از این رو نه تنها مسائل را حل نمیکنند بلکه باعث افزونی آن میشوند. در این وضع سید حسن نصرالله همواره تأکید داشته است: «حزبالله مدافع منافع ملت لبنان است.»