kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۵۰۳۶
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۵
گلایه مرغداران از کاهش بیش از حد قیمت‌ها

ضرورت تعادل‌بخشی به بازار عرضه و تقاضای مرغ

 

با وجود رضایت مردم از کاهش قیمت مرغ، تولیدکنندگان می‌گویند قیمت فعلی، موجب زیان آنها و در نهایت کاهش جوجه‌ریزی در ماه‌های آتی می‌شود بنابراین ضرورت دارد دولت در کنار تأمین به‌موقع و مناسب مرغ، ابزارهای تعادل‌بخشی به بازار عرضه و تقاضا را به کار گیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، به تازگی قیمت مرغ در بازار به شدت کاهش یافته است و حتی 13 هزار تومان زیر نرخ مصوب دولتی به فروش می‌رود، این وضعیت دو وجه دارد؛ وجه اول سود مصرف‌کننده و وجه دوم زیان تولید‌کننده از این بازار است.
افزایش میزان جوجه‌ریزی مرغداری یا به اصطلاح دقیق‌تر افزایش تولید مرغ در کشور، عرضه را در بازار افزایش داده و قیمت مرغ را پایین آورده است، قیمتی که در برهه‌ای از زمان تا کیلویی 75 هزار تومان هم بالا رفته بود اکنون با افت شدید، به کمتر از 50 هزار تومان در بازار تهران رسیده است.
کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که بهترین وضعیت این است که تولید‌کننده و مصرف‌کننده مرغ، هر دو از وضعیت بازار رضایت داشته باشند، مدیریت بازار باید به نحوی باشد که با وجودی که مردم با قیمت‌های پایین می‌خرند، صرفه اقتصادی هم برای واحدهای تولید داشته باشد تا این تولید دوام یابد.
خبرهای خوب‌ کاهش قیمت مرغ که مدتی است رسانه‌ها به آن می‌پردازند، مخالفانی هم دارد که ‌تولید‌کنندگان هستند. آنها ‌می‌گویند این قیمت‌ها به ضرر آنها است و ادامه این وضع تولید را برای آنها سخت خواهد کرد و با احتمال کاهش تولید، دوباره قیمت افزایش می‌یابد.
تولید‌کنندگان مرغ می‌گویند وزارت جهاد کشاورزی در ماه‌های گذشته به مرغداران تکلیف کرد که جوجه‌ریزی را بیشتر کنند و این عاملی برای افزایش بیش از‌ اندازه تولید شد در ادامه هم با تزریق مرغ منجمد وارداتی به بازار موجب بر هم زدن تعادل عرضه و تقاضا و کاهش بیش از ‌اندازه قیمت شد که از نظر آنها این به ضرر بخش تولید است.
به گفته تولیدکنندگان مرغ، شرکت پشتیبانی امور دام از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی از آن جهت این مرغ‌ها را به بازار عرضه می‌کرد که مهلت انقضای مصرف آن رو به پایان بوده و چاره‌ای جز این نداشته است.
محمد یوسفی رئیس‌ انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی، معتقد است عرضه مرغ منجمد به بازار باید حساب شده می‌شد و نباید به کاهش بیش از ‌اندازه قیمت در بازار می‌انجامید.
به گفته یوسفی، وزارت جهاد کشاورزی نباید به صورت دستوری به مرغداری‌ها‌ تکلیف کند که چه میزان جوجه‌ریزی کنند و یا حداقل‌ نظر مرغداران را هم در نظر بگیرند.
تولید‌کنندگان از هزینه‌های بالای تولید می‌گویند که با گران شدن نهاده و خوراک دام و طیور بالا رفته است، به طوری که قیمت تمام شده یک کیلو مرغ گرم 70 تا 75 هزار تومان است اما مرغ را کیلویی زیر 50 هزار تومان می‌فروشند.
بنابراین گزارش قطعا تأمین به موقع و مناسب مرغ، ضرورت است، اما از سوی دیگر کارشناسان معتقد هستند دولت برای اینکه در بازار مرغ‌ تعادل ایجاد کند، ضرورت دارد عرضه مرغ منجمد به بازار را متوقف کند تا مانع‌ ضرر و زیان تولید‌کنندگان شود.
علاوه ‌بر آن ضرورت دارد برنامه میزان جوجه‌ریزی برای ماه‌های آینده تنظیم شود تا تعادل بین عرضه و تقاضا بیشتر شود.
‌سالانه دو و نیم میلیون تن مرغ در مرغداری‌ها تولید می‌شود که بیش از نیاز کشور است اما پراکندگی تولید در ماه‌های مختلف متفاوت است، برخی ماه‌ها تولید موجب مازاد عرضه و ماه‌های دیگر کمبود بازار و متعاقب آن کاهش بیش از ‌اندازه یا افزایش قیمت می‌شود، «ابزار صادرات و واردات»، «ذخیره‌‌سازی مرغ مازاد» و «عرضه به‌موقع مرغ به بازار» از ابزارهایی است که می‌تواند به تنظیم بازار مرغ کمک کند.