kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۴۹۷۵
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۶
کارشناس اقتصادی:

ارزش اسمی پول نشان‌دهنده وضعیت اقتصادی کشورها نیست

 
 
 
 
کارشناس اقتصادی گفت: تفاوت در ارزش اسمی واحدهای پولی مختلف، نمی‌تواند به تنهایی جایگاهی در تعیین یا مقایسه وضعیت اقتصادی کشورها داشته باشد.
‌میثم مهرپور‌ در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با انتقاد از طرح برخی مسایل غیرکارشناسی در مورد کاهش میزان ارزش ریال ایران در برابر دیگر ارزها، ‌اظهار داشت:‌ در حال حاضر هر واحد دلار برابر با حدود 350 هزار ریال است؛ بر همین اساس ادعا می‌شود که این مقدار برابری نرخ دلار با واحد پول ملی هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد و بنابراین پول ایران، بی‌ارزش‌ترین پول دنیا است و بر همین اساس اقتصاد ایران در رتبه آخر دنیا قرار می‌گیرد. این ادعاها، بیش از هر چیز، یک ادعای زرد رسانه‌ای است. او افزود: اگر با یک مصوبه ساده واحد پول ملی کشور را با حذف یک صفر از ریال به تومان تبدیل کنیم در این حالت هر دلار برابر است با 35 هزار واحد پول ملی ایران نه 350 هزار واحد پول ملی، به همین شکل منطق حاکم بر ادعای مطرح شده زیر سؤال می‌رود.
درآمد سرانه ایران بیش از 100 کشور
کارشناس اقتصادی ادامه داد: در طول تاریخ به مراتب این اتفاق افتاده که ده‌ها صفر از پول ملی کشورهای مختلف حتی کشورهای قدرتمند و توسعه یافته حذف شده است در حالی که در ایران تاکنون این اتفاق رخ نداده است. بنابراین با آن منطق، اگر چهار صفر از پول ملی حذف شود، ریال به سادگی از زمره بی‌ارزش‌ترین پول‌های دنیا خارج می‌شود. 
مهرپور با اشاره به اینکه حذف صفر از پول ملی نقش اساسی در جایگاه ارزش پول کشور، وضع معیشت و قدرت خرید مردم نخواهد داشت، افزود: در شرایط فعلی حذف صفر از پول ملی کشور هیچ برآیند و برآوردی برای اقتصاد کشور ندارد و نهایتاً می‌تواند جایگاه و شأن پول ملی را به آن برگرداند.
او در پاسخ به این که می‌توان این چنین نتیجه‌ گرفت که ایرانی‌ها، پایین‌ترین قدرت خرید در دنیا را دارند؟ گفت: قطعاً این‌گونه نیست و مسائلی مانند امکانات رفاهی، آموزشی، درمانی، میزان سوءتغذیه و درآمد سرانه مصرف مواد غذایی، ارتباط مستقیمی با قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی دارد که جایگاه ایران در این شاخص‌ها در میانه است. جایگاه درآمد سرانه ایران بالاتر از میانگین جهانی یا در میانه است؛ یعنی رتبه ایران در بررسی میان حدود 190 کشور، 90 است و به بیانی درآمد سرانه بیش از 100 کشور از ایران پایین‌تر است. البته قطعاً دهه 90، دهه خوبی برای اقتصاد ایران نبوده و قدرت و ارزش پول ملی کشور افت پیدا کرده است. 
کویت؛ قدرت اول اقتصاد جهان؟!
کارشناس اقتصادی با بیان اینکه درباره ارزش اسمی پول کشورها مثال‌های نقض بسیاری وجود دارد، تشریح کرد: به طور مثال اگر برابری پول ملی کویت به دلار با برابری یوان چین با دلار مقایسه شود پول ملی کویت از چین قوی‌تر است. بر همین اساس می‌توان قضاوت کرد که چین یک کشور ضعیف و کویت ابرقدرت اقتصادی است که البته این موضوع واقعیت ندارد.