kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۴۷۱
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۸

ازگیل؛میوه‌ای عجیب و پرخاصیت

ازگیل میوه‌ای عجیب و ناشناخته برای اکثر مردم دنیاست.برخی طعم آن را مشابه با انجیر، کامکوات وخرمای ایرانی می‌دانند و برخی دیگر طعمی مابین گلابی و زالزالک را به آن نسبت می‌دهند.


ازگیل برای بسیاری از مردم دنیا عجیب و جذاب است، آن را به عنوان میوه‌ای فانتزی می‌شناسند وقیمت بالایی دارد. ولی در ایران، عراق، ترکیه و برخی کشورهای اروپایی به وفور یافت می‌شود و یکی از معدود میوه‌هایی است که در فصل زمستان به بار می‌نشیند.
ازگیل یکی از گیاهان خانواده رز است و از نظر گیاه‌شناسی مابین گلابی و زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیده شدن به رنگ قهوه‌ای در می‌آید. این گیاه که درجنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت می‌شود. به سرعت فاسد می‌شود و سرشار از پکتین  است.به همین علت برای تهیه انواع ژله، مارمالاد و مربا مناسب است درخت ازگیل برگ‌هایی به رنگ زرد و قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
سرشار از آنتی اکسیدان
این ترکیبات فنلی در بدن تبدیل به پلی فنل‌ها می‌شوند و برای تولید آنزیم‌های آنتی اکسیدانی به کار می‌روند.تولید پلی فنل‌ها یکی از سیستم‌های دفاع آ‌نتی اکسیدانی در بدن برای مقابله با رادیکال‌های آزاد است. ازگیل سرشار از فنولیک اسید فلاوونوئیدها است و به عنوان یکی از قو‌ی‌ترین آنتی اکسیدان‌های طبیعی شناخته شده است. همان طوری که می‌دانید مصرف میوه‌هایی با ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا مانند ازگیل باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به بسیاری  سرطان‌ها می‌شود.
سرشار از مواد مغذی
هر 100 گرم از میوه‌ ازگیل دارای 43 کالری، انرژی است. 100 گرم از میوه ازگیل همچنین، 5/0 میلی‌گرم روی، 5/0 میلی‌گرم منگنز 2/7 میلی‌گرم آهن، 39 میلی‌گرم فسفر، 55 میلی‌گرم منیزیم، 73 میلی‌گرم کلسیم و 792 میلی‌گرم پتاسیم دارد.
این ارقام نشان می‌دهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی است. همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن 75 درصد آب و21 نوع اسید چرب مانند استناریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک  اسید و اولئیک اسید وجود دارد.
کاهنده فشارخون
ازگیل یکی از میوه‌هایی است که سرشار از پتاسیم است.به این علت برای افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، توصیه می‌شود. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار از سدیم را کاهش دهند ودر عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش دهند. از این رو مصرف میوه‌هایی که سرشار از پتاسیم هستند.مانند موز، گوجه فرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و ... برای این افراد بسیار مناسب است.
سایر اثرات درمانی
1- مناسب برای افراد دیابتی: میوه‌ ازگیل از قند کمی تشکیل شده است و یکی از میوه‌هایی بسیار مناسب برای افراد دیابتی است. همچنین سرشار از فیبر است که به کنترل قند خون  کمک می‌کند.
2- درمان التهاب‌های روده‌ای: برای این منظور بسیاری از منابع توصیه می‌کنند تا این میوه را پوست بگیرید، هسته‌هایش را جدا کنید و قسمت باقیمانده میوه را با کمی شیر مخلوط کرده، سپس میل نمایید.
3- مشکلات دستگاه گوارش: میوه ازگیل به منظور درمان اسهال ومحدود کردن نفخ معده توصیه شده است.
4- چاق کننده: بسیاری از منابع این میوه را چاق کننده و اشتهاآور معرفی می کنند.
ضد سنگ کلیه
اصلی‌ترین کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی است؛ زیرا آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم‌زدایی می‌کند. در نتیجه به عنوان همکار برای کلیه‌ها معرفی می‌شود.مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل می‌کند و سنگ‌های کلیوی را از بین می‌برد. برای از بین بردن سنگ‌های کلیوی علاوه بر میوه‌ ازگیل، ازجوشانده برگ ازگیل، نیز می‌توان استفاده کرد.