جهان در بدترین بحران غذایی
سرویس خارجی-
در حالی که اروپا و آمریکا به دلیل افزایش قیمت حاملهای انرژی با بحران شدید اقتصادی به ویژه در حوزه مواد غذایی مواجهاند، صدراعظم آلمان تصریح کرده جهان امروز با بدترین بحران غذایی دست و پنجه نرم میکند.
امروز جنگ اوکراین 277 روزه میشود و خبری از صلح یا آتش بس نیست. دبیرکل ناتو میگوید برای حمایت از صلح و تقویت جایگاه اوکراین در مذاکرات احتمالی آینده باید تا جایی که میشود به اوکراین تسلیحاتی کرد. از طرفی ارسال گسترده میلیاردها دلار سلاح به اوکراین به ته کشیدن زرادخانه نظامی کشورهای ناتو منجر شده است. این را روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» گفته آنجا که مینویسد: «دو سوم کشورهای عضو این ائتلاف نظامی غربی ذخایر تسلیحاتی قابل ارسال خود به اوکراین را تمام کردهاند.» این روزنامه در ادامه به نقل از یک مقام ناتو نوشته این طور ادامه داده که: «پتانسیل تسلیحاتی کشورهای کوچک (برای ارسال به اوکراین) ته کشیده و 20 کشور از 30 عضو ناتو هم تقریبا به انتهای منابع خود رسیدهاند.» این منبع که نام یا سمتش فاش نشده این را هم گفته که، 10 کشور باقیمانده در ناتو که عموما دولتهای قویتر مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا و هلند هستند، به ارسال کمک نظامی به اوکراین ادامه خواهند داد.
این در حالی است که مردم اروپا معتقدند اصرار اروپا و آمریکا به تجهیز اوکراین و تشدید تحریمهای ضد روسی به بحران جهانی انرژی و غذا دامن زده است. طی روزها و هفتههای اخیر اخبار و گزارشهای زیادی از افزایش تورم در کشورهای اروپایی به دلیل بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین منتشر شده واین بار رسانهها به نقل از صدراعظم آلمان نوشتهاند که بحران غذایی نیز به همان نسبت بحران انرژی خطرناک است.
صدر اعظم آلمان گفته: «چیزی که ما اکنون درگیرش هستیم، بدترین بحران جهانی غذا در سالهای اخیر است.» به گزارش ایسنا، اولاف شولتس، اعلام کرده کشورش ۱۰ میلیون یورو دیگر برای تضمین امنیت انتقال ذخایر غلات از اوکراین، با هماهنگی برنامه جهانی غذا ارائه خواهد کرد:
«از گرسنگی هرگز نباید به عنوان یک سلاح استفاده شود...به همین دلیل است که ما نمیتوانیم آنچه را که اکنون تجربه میکنیم، که بدترین بحران جهانی غذایی در سالهای اخیر است، با پیامدهای فاجعهبار برای میلیونها نفر، از افغانستان گرفته تا ماداگاسکار، از ساحل تا شاخ آفریقا بپذیریم.»
اعتراضهای مردمی ادامه دارد
از طرفی اعتراض به بحران اقتصادی نیز در کشورهای اروپایی تقریباً به امری عادی و روزانه تبدیل شده و البته ظاهراً گوش شنوایی نیز برای این اعتراضات از سوی دولتها وجود ندارد. این بار هزاران ایرلندی در اعتراض به بحران مسکن در کشورشان به خیابانها ریختهاند. به گزارش فارس منابع رسانهای گزارش دادهاند، هزاران نفر از مردم ایرلند روز شنبه با برگزاری تظاهرات در «دوبلین»، از دولت این کشور خواستند به بحران مسکن و بیخانمانی رسیدگی کند. در جمهوری چک نیز مردم در اعتراض به افزایش سرسامآور قیمت انرژی و کمک نظامی به اوکراین در پراگ تظاهرات کردند. آن طور که فارس نوشته معترضان در پراگ خواستار کاهش قیمت برق و توقف صادرات آن، ملی کردن ذخایر زیرزمینی گاز و ایجاد مزیت در فروش محصولات غذایی هستند. تظاهراتکنندگان در جمهوری چک همچنین به سیاست تداوم کمکهای نظامی اتحادیه اروپا، ناتو و پراگ و اوکراین انتقاد دارند.
اوضاع وخیم معلمان در مجارستان
یک رسانه آلمانی زبان نیز طی گزارشی به موج اعتراضات کنونی معلمان در مجارستان به دستمزدهای پایین و شرایط کاری پرداخته و از نارضایتی شدید آن پرداخته است تسنیم در این باره نوشته، «اس ار اف» سوئیس در گزارشی در همین زمینه نوشت: معلمان، معلمان مهدکودک، معلمان آموزش ویژه و مربیان در مجارستان خواهان دستمزد بیشتر، پول بیشتر برای مدارس و پدرسالاری کمتر برای حرفه خود هستند. آنها میگویند حقوق آنها «دستمزد قحطی»است. دولت اعلام کرده که افزایش دستمزدها در حال حاضر غیرممکن است و اول، اتحادیه اروپا باید 7.5 میلیارد یوروی مسدود شده به دلیل خطر فساد را به مجارستان منتقل کند. کارشناسان معتقدند مسدود کردن 7.5 میلیارد یورو از سوی اتحادیه اروپا به دلیل فساد دولت مجارستان بهانه است و موضوع به ساز ناکوک دولت این کشور در کنسرت اروپایی علیه روسیه برمیگردد.
گدایی نفت از ونزوئلا
بحران انرژی باعث شده برخی کشورهای غربی به شکل علنی و برخی به شکل پنهانی، تحریمهای خود علیه
تولید کنندگان نفت را دور بزنند. در این میان خبر رسیده آمریکا مجبور شده تحریمهای ونزوئلا را به طور موقت هم که شده لغو کند. بر اساس گزارشها آمریکا روز شنبه به وقت محلی اعلام کرده که تحریم نفتی ونزوئلا را بهطور موقت لغو کرده و اجازه عرضه محدود نفت از ونزوئلا به بازار آمریکا داده است.این در حالی است که ونزوئلا تا پیش از این، تحت شدیدترین تحریمهای واشنگتن قرار داشت اما این کاهش تحریمها بیش از هر چیز به نفع خود آمریکا است.
خشم اروپا از آمریکا
تارنمای نشریه پولیتیکو اما همزمان در گزارشی از سود سرشار آمریکا از جنگ اوکراین و گلایه مقامات اروپا از واشنگتن در همین زمینه خبر داده است. یک مقام عالیرتبه اروپایی به این نشریه گفت: واقعیت این است که اگر با دقت نگاه کنید، میبینید کشوری که بیشترین سود را از این جنگ میبرد، آمریکاست زیرا آنها نفت بیشتر با قیمتهای بالاتر و تسلیحات و مهمات بیشتری میفروشند.یک مقام اروپایی دیگر نیز، گفت: جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از واشنگتن خواسته است تا نگرانیهای اروپا را در این خصوص درک و مرتفع کند. آمریکاییها یعنی دوستان ما تصمیماتی میگیرند که فقط و فقط پیامدها و تاثیرات اقتصادی منفی آنها دامنگیر ما میشود. وزیر اقتصاد آلمان نیز از واشنگتن خواسته است صادقانه در کنار اروپاییها باشد و بهای گاز صادراتی خود را کاهش دهد. از سوی دیگر مقامات اروپایی هشدار دادهاند این رفتار ریاکارانه کاخ سفید به طور فزایندهای فضای حاکم بر روابط دو سوی آتلانتیک را مسموم کرده است. با این حال سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید همه تقصیرها را به گردن روسیه انداخته و گفته است پوتین با قطع صادرات گاز، اروپاییها را به زحمتانداخته است. بر اساس این گزارش بهرغم افزایش صادرات و عرضه گاز طبیعی مایع آمریکا به اروپا، کشورهای اروپا گاز طبیعی را چهار برابر گرانتر از قیمتی خریداری میکنند که در داخل آمریکا عرضه میشود. این موضوع در مورد تسلیحات نظامی کشورهای اروپایی نیز صادق است.
بحران اقتصادی بر سر کره جنوبی آوار شد
کشورهای آسیایی نیز این روزها مثل اروپا و آمریکا با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. بر پایه یک نظرسنجی صورت گرفته از سوی بانک مرکزی کره جنوبی که از سوی خبرگزاری رسمی این کشور منتشر شد، تقریبا ۶۰ درصد از کارشناسان اقتصادی و مالی نگران هستند که به دلیل افزایش هزینههای استقراض، این کشور در کوتاه مدت با بحران مالی مواجه شود. به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، بر اساس نظرسنجی صورت گرفته با حضور ۷۲ کارشناس مطرح داخلی و بینالمللی، ۵۸.۳ درصد از این افراد بر این باورند که این کشور در بازه زمانی یک ساله با یک بحران سیستماتیک مالی روبهرو خواهد شد. در ژاپن نیز به دنبال افزایش بهای مواد اولیه و افت ارزش ین واحد پول ژاپن، نزدیک به یک چهارم از شرکتهای بزرگ در این کشور به دنبال افزایش قیمت از سال آینده میلادی هستند. به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری کیودو، بر اساس نظرسنجی صورتگرفته در میان ۸۰ شرکت بزرگ ژاپنی از جمله تویوتا موتور، ۲۳ درصد تصمیم دارند بهای محصولات خود را افزایش دهند.