kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۴۰۰۹
تاریخ انتشار : ۲۹ آبان ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۹
رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد

کاهش سرانه درآمد هر ایرانی در دهه 90

 

رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران با اشاره به آمارهای مختلف اقتصادی از دهه90 گفت: در این دهه درآمد سرانه هر ایرانی بیش از 30 درصد کاهش یافت.
به گزارش ایرنا، غلامحسین شافعی با اشاره به دعوت سازمان برنامه و بودجه از اتاق بازرگانی برای تدوین بودجه، اظهار داشت: برای رفع مشکلات اقتصادی باید به دو اولویت توجه کرد؛ نخست، سرمایه‌گذاری‌های عظیم و دسترسی به فناوری‌های روز و سپس حضور افراد دارای اهلیت حرفه‌ای در مناصب مهم اقتصاد کشور که این دو می‌تواند برای بهبود اقتصاد کشور راهگشا باشد.
او با تاکید بر اینکه بی‌توجهی به این دو مورد موجب حرکت اقتصاد کشور در مسیر اشتباه و هدایت به سمت نقطه کنونی شده است، خاطرنشان کرد: محاسبات گوناگون ۱۰ سال اخیر نشان‌دهنده کاهش بیش از ۳۰ درصدی درآمد سرانه حقیقی هر ایرانی، قرار گرفتن نزدیک به ۱۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر و پیشی گرفتن حجم استهلاک از حجم سرمایه‌گذاری است.
رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران با اشاره به دو برابر شدن فقر مطلق، تصریح کرد: میانگین رشد اقتصادی با نفت در سال‌های ۹۰ تا ابتدای سال ۱۴۰۱ براساس آمار بانک مرکزی نیم درصد بوده است که این وضعیت نشان از سیطره نااطمینانی در فضای کسب و کار و عدم انگیزه فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و مولد در کشور دارد.
شافعی با تاکید بر اینکه بدون سرمایه‌گذاری، تولید اشتغال‌زا و پایدار نخواهد بود و همچنین اشتغال‌زایی برای جمعیت جوان کشور رقم نخواهد خورد، افزود: براساس اعلام بانک مرکزی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله معادل ۲۶ و یک دهم درصد و نرخ بیکاری جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله معادل ۱۸ درصد است. بررسی این شاخص‌ها برای زنان در مقایسه مردان عمق مشکل را بیشتر آشکار می‌کند. این نرخ برای کشوری که یکی از مزیت‌های نسبی آن نیروی جوان تحصیلکرده است، یک هشدار کاملا جدی محسوب می‌شود.
الزامات تدوین برنامه هفتم
رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران افزود: تاکنون از مزیت‌های نسبی خود نظیر نیروی تحصیل‌کرده و به نسبت ارزان و همچنین منابع غنی انرژی و معدنی برای توسعه زنجیره ارزش در کشور بهره‌ نبرده‌ایم. اگر دولت و مجلس می‌خواهند در عرصه اقتصاد تحولی ایجاد کنند، فرصت برنامه هفتم توسعه؛ بزنگاهی است که می‌توان بخشی از ناکارآمدی‌ها انباشته شده را حل و فصل کرد و بر این اساس همه تلاش باید این باشد که نااطمینانی‌های مربوط به سیاست‌گذاری اقتصادی داخلی را کاهش دهند.
شافعی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات برنامه‌های قبلی عدم توجه به واقعیت زمان تدوین برنامه از جمله آثار تحریم‌ها بر توان تولیدی‌ کشور و مشارکت ندادن بخش خصوصی و استان‌ها و دیگر گروه‌های مرجع بوده است.
وی ادامه داد: چنانچه در فرآیند تدوین برنامه هفتم از بخش خصوصی مشورت گرفته نشود و این برنامه در چارچوب برنامه‌ریزی غیرمشارکتی و از بالا به پایین و ارباب- رعیتی و در زمان ‌اندک، تدوین شود فرصت بازیابی اقتصاد و جامعه از بین خواهد رفت.
رئیس ‌اتاق بازرگانی ایران به مشکل ارتباطی کسب و کارها اشاره کرد و گفت: آمارهای رسمی بانک مرکزی حاکی از آن است که ۳.۳ درصد از تولید ناخالص ملی به‌صورت مستقیم به اقتصاد حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات گره خورده است.