دبیر انجمن صنفی فرآوردههای گوشتی:
50 هزار تن گوشت مرغ با ممنوعیت استفاده خمیر مرغ هدر میرود
دبیر انجمن صنفی فرآوردههای گوشتی ایران اعلام کرد: ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ امکان استفاده 50 هزار تن گوشت مرغ را در فرآوردههای گوشتی گرفت و خسارت به اقتصاد کشور وارد کرد. سازمان غذا و دارو به جای پاک کردن صورت مسئله راهکار ارائه دهد.
سازمان غذا و دارو 17 شهریور ماه گذشته استفاده از خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی را ممنوع کرد. در واکنش به این موضوع دیروز در یک نشست خبری، دبیر انجمن صنفی فرآوردههای گوشتی، نمایندگان سازمان دامپزشکی کشور، دانشکده دامپزشکی و استاد دانشگاه تهران متفقالقول اعلام کردند که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو به جای رفع صورت مسئله باید راهکار برای این مشکل پیدا کند.
به گفته آنها با ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ سالانه 50 هزار تن گوشت بلا استفاده میماند.
خمیر مرغ همان گوشتی است که معمولا به استخوان مرغ و گاو میچسبد و امکان کندن آن به روش دستی وجود ندارد دستگاههایی هستند که این گوشتها را از استخوان و بال مرغ جدا میکنند و در بخش فرآوردههای گوشتی از آنها استفاده میکنند.به گفته کارشناسان 15 درصد گوشت یک مرغ به استخوان و بال این حیوان میچسبد که با دستگاه جدا میکنند و در محصولاتی مانند سوسیس و کالباس از آن استفاده میشود. البته سازمان استاندارد هم سه سال پیش استفاده از خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی را رد کرده بود و بعد از سه سال سازمان غذا و دارو ضمن تایید نظر استاندارد طی بخشنامهای ممنوعیت استفاده از آن را در صنعت گوشت ممنوع اعلام کرده است.
مجوز واحدهایی که گوشت مرغ یا گاو را از استخوان جدا میکند را سازمان دامپزشکی میدهد و مجوز بکارگیری آنها در واحدهای فرآوری گوشتی از سوی وزارت بهداشت صادر میشود.
صالحزاده کارشناس دفتر بهداشت عمومی سازمان دامپزشکی کشور در این نشست در پاسخ به سوال فارس گفت: اختلافی که بین وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی کشور وجود دارد این است که سازمان مجوز انجماد گوشت جدا شده را میدهد اما وزارت بهداشت معتقد است که انجماد نباید صورت گیرد.
این کارشناس گفت: به هر حال برای استفاده آن در واحدها باید این محصولات منجمد و حمل شوند که وزارت بهداشت حمل آنها را عاملی برای افزایش بار میکروبی عنوان کرده است.
در این نشست خبری تاکید شد آنچه که به اشتباه در مورد خمیر مرغ بیان میشود و در آن از امعا و احشا حیوان یا مرغ استفاده نمیشود و تنها منظور از خمیر مرغ گوشتی است که به استخوان حیوان چسبیده و قابل استحصال نیست.
همچنین در این نشست خبری اگرچه قبول کردند که 5 درصد در بخش فرآوری گوشت کشور تقلب وجود دارد اما تاکید کردند که وزارت بهداشت نباید به جای حل مسئله یا ارائه راهکار، صورت مسئله را پاک کند مثلا به صرف استفاده برخی کارخانهها از روغن پالم در لبنیات نباید استفاده از این ماده با ارزش غذایی را ممنوع کرد و همچنین بهواسطه وجود چند کارخانه متقلب مردم را از استفاده از گوشت ارزشمند محروم کرد.
در این نشست مجید افلاکی دبیر انجمن صنفی صنایع فرآوردههای گوشتی اظهار داشت: متاسفانه استاندارد و اخیرا سازمان غذا و دارو با صدور اعلامیهای بدون در نظر گرفتن منافع صنعت غذا، سرمایهگذاریهای انجام شده در جهت ایجاد اشتغال بیشتر و توسعه صادرات اینگونه فرآوردهها به خصوص به کشورهای همجوار و از همه مهمتر بدون توجه به سیاستهای راهبردی «اقتصاد مقاومتی» استفاده از حدود 50 هزار تن گوشت مرغ در صنعت فرآوردههای گوشتی را عملا ممنوع اعلام کرده و موجب خسارت جدی در مجموعه کلان اقتصاد کشور شده است.
وی گفت: متاسفانه از اوایل سال 1389 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استفاده از دستگاه separator (جداکننده گوشت از استخوان) برای استحصال مانده گوشت را به دلیل تخلف تعداد معدودی از کارخانجات متوقف کرده و در این رابطه نه تنها صنایع تولیدکننده فرآوردههای گوشتی بلکه در مجموع اقتصاد ملی را از فرآوری بیش از 50 هزار تن گوشت مرغ در سال محروم کرده است.
افلاکی گفت: تولید فرآوردههای گوشتی تقریبا در کشورهای تولیدکننده اغلب با هدف پاسخگویی به نیازهای پروتئینی به خصوص خانوارهای شهری که در دهکهای درآمدی یک الی 7 طبقهبندی میشوند به وجود آمده است. در این رابطه صنعت فرآوردههای گوشتی در کشورمان تمام توان خود را در تولید محصولات گوشتی با کیفیت و با قیمت مناسب برای پاسخگویی به نیازهای پیشگفته به کار گرفته است.
به گفته افلاکی، استفاده از خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی در اکثر کشورهای آمریکایی و اروپایی رایج است، حتی از خمیر ماهی هم استفاده میکنند و به تازگی پا فراتر نهاده و از پروتئین ماهی هم در این زمینه استفاده میکنند.