صندوق بینالمللی پول: طی دو سال آینده
تورم در ایران میتواند به زیر 20 درصد برسد
صندوق بینالمللی پول در تحلیلی جامع از همه عوامل تعیینکننده نرخ تورم در ایران طی ۲ دهه گذشته راهکارهایی را برای حل این مشکل ارائه کرده است.
این صندوق بینالمللی در مقالهای نوشته است: تحقیقات ما نشان میدهد رشد نقدینگی فقط در بلندمدت باعث رشد تورم میشود اما کاهش ارزش پول ملی، کسری مالی دولت و تحریمها هم در کوتاهمدت و هم در بلندمدت باعث رشد تورم میشوند. رفع تحریمهای تجاری و مالی میتواند به افزایش ارزش ریال کمک شایانی کند. در صورت عدم رفع تحریمها، کسری بودجه دولت باید به نحوی تنظیم و تعدیل شود تا تورم مهار گردد. البته این کار باید بهتدریج انجام شود تا روند احیای اقتصاد ضربه نخورد. در میانمدت، میتوان با تقویت چارچوبهای ضد تورمی به سمت مهار پایدار تورم حرکت کرد.
تورم بالا و جهنده یکی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی بیپایان در ایران بوده که به گسترش فقر و تشدید تنشهای اجتماعی در این کشور کمک کرده است.
نرخ سالانه تورم ایران طی دو دهه گذشته بهطور متوسط در محدوده 20 درصد در نوسان بوده است و این رقم بسیار بالاتر از نرخ تورم در کشورهای در حال ظهور دیگر و همتایان منطقهای ایران بوده است. با شیوع کرونا و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد ایران به همراه تحریمهای مالی و تجاری آمریکا و محدود شدن عرضه کالاها، نرخ تورم در ایران در پایان سال 1399 تقریباً به 50 درصد رسید. این رقم در سال 1400 بالغ بر 40 درصد بود.
تورم فزاینده به همراه رشد اقتصادی پایین و نرخ بیکاری بالا منجر به کاهش شدید قدرت خرید در این کشور شده است. دولت جدید ایران که در اوت 2021 سر کار آمده است مهار تورم را به عنوان یک اولویت اقتصادی مهم خود قرار داده است.
عوامل تعیینکننده نرخ تورم در ایران
برای مهار تورم در ایران ابتدا باید عوامل موجود آن شناخته شود. این مقاله به بررسی عوامل تعیینکننده نرخ تورم در ایران پرداخته تا بتوان سیاستهای موثر برای مهار آن را طراحی کرد. ما با استفاده از دادههای سهماهه بین سهماهه دوم 2004 تا سهماهه اول 2021 دریافتیم در حالی که رشد نقدینگی صرفاً در بلندمدت باعث تورم میشود که کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار، کسری بودجه جاری و کاهش حجم صادرات نفت سه مولفه اصلی رشد تورم در کوتاهمدت هستند.
بر اساس دادههای تاریخی پیشبینی میکنیم با تداوم کسری بودجه و کاهش ارزش ریال، نرخ تورم در ایران طی دو سال آینده به رشد خود ادامه دهد؛ اما اگر شاخصهای مالی و پولی بهبود پیدا کنند میتوان شاهد کاهش نرخ تورم به زیر 20 درصد طی دو سال آینده بود که البته این دستاورد تا حدودی با کاهش رشد بخش غیرنفتی همراه خواهد بود. تثبیت نرخ ارز یا افزایش صادرات نفت مثلاً افزایش دو برابری در سال آینده با برداشته شدن تحریمها نیز میتواند نرخ تورم را تا حد زیادی کاهش دهد بدون آنکه به بخش غیرنفتی ضربه بزند.
در مورد عوامل بروز و تشدید تورم در ایران بحثهای زیادی شده است. مطالعاتی که در دهه 2000 انجام گرفته میگویند 1- تورم در ایران پدیدهای پولی است چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت. 2- کاهش تورم در طی سالهای 2000 تا 2001 ناشی از ثبات نسبی نرخ ارز در بازار موازی بود. 3- کاهش نرخ تورم در سالهای 2002 تا 2006 ناشی از کاهش سرعت رشد نقدینگی بود. مطالعات متاخر نیز نشان داده است 1- تورم پدیدهای پولی است چه در کوتاهمدت و چه در بلندمدت. 2- مولفههای بیرونی نیز در کنار نقدینگی بر نرخ تورم تاثیر دارند که از جمله این مولفهها عبارتند از نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی و تحریمها. تاثیر تحریمها بلندمدت است، اما تاثیر نرخ ارز بر تورم کوتاهمدت است. 3- علاوهبر سیاستهای پولی، تحریمها با بالا بردن نرخ دلار و افزایش کسری بودجه به رشد تورم کمک میکنند. 4- قیمت حاملهای انرژی نیز بر تورم تاثیر دارد.