محدودسازی پیامرسانهای ایرانی توسط گوگل آمریکایی
پس از محدود کردن هشتگهای «شاهچراغ» و «آرتین» و «آرشام» توسط اینستاگرام و جلوگیری از اطلاعرسانی درخصوص حادثه تروریستی اخیر، چند روزی است که خباثت آمریکاییها در قبال مردم ایران به موضوع استفاده از پیامرسانهای بومی کشیده شده است، تا جایی که گوگل پلی دسترسی به برخی پیامرسانهای ایرانی را محدود و اقدام به دروغ بافی علیه آنها کرده است.
در همین خصوص وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اطلاعیهای صادر کرد.
به گزارش کیهان، در اطلاعیه وزارت ارتباطات آمده است: «در روزهای اخیر شاهد موج جدیدی از اعمال محدودیتهای خارج از عرف پلتفرمهای آمریکایی در مواجهه با رویدادهای اجتماعی و برنامههای بومی ایران عزیز هستیم. حذف مطالب و هشتگهای مرتبط با شهدای مظلوم حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ(ع) در پلتفرمهای آمریکایی و به طور مشخص حذف مطالب مربوط به کودکان مظلوم، آرتین و آرشام و از سوی دیگر اجازه انتشار و حتی ترویج ویدئوهای تحریکآمیز حاوی خشونت عیان، سطح تازهای از استاندارد دوگانه این پلتفرمها را در تفسیر آزادی بیان و حقوق بشر آشکار کرده است. همچنین پلتفرم گوگل پلی متعلق به شرکت گوگل، با استفاده از موقعیت انحصاری خود در گوشیهای اندروید و بدون اطلاع قبلی در اقدامی خارج از عرف، فرآیند محدودسازی برخی از برنامهها و پلتفرمهای پرکاربرد ایرانی را به بهانه حمایت از حریم خصوصی کاربران آغاز کرده است. این اقدام غیرمسئولانه در مورد برنامههای پرمخاطب ایرانی که عمدتاً حاصل تلاش جوانان نخبه این مرز و بوماند و مورد استقبال میلیونی کاربران قرار گرفتهاند، در حالی صورت پذیرفته است که طبق بررسیهای این وزارتخانه، برنامههای فوق هیچ هشدار پیشینی از سوی گوگل دریافت نکرده بودند و علیرغم اینکه بلافاصله اعتراض خود را نسبت به این رفتار غیرمسئولانه اعلام کردهاند، تاکنون هیچ پاسخی از گوگل دریافت نکردهاند. لازم به توضیح است که اقدامات مذکور محدود به یک یا دو برنامه خبرساز نیست و طی دو هفته گذشته درباره چند برنامه کاربردی ایرانی دیگر نیز اعمال شده است.
طبق اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با وجود پیشینه سیاسی اقدامات یکجانبه شرکتهای آمریکایی و همچنین تاکید توسعهدهندگان این پلتفرمها بر رعایت اصول حرفهای مطابق استانداردهای بینالمللی، شائبه سیاسی بودن این اقدام گوگل بسیار پررنگ است، اما به دلیل اهمیت موضوع و حفاظت حداکثری از حقوق کاربران ایرانی در برابر هرگونه قصور یا تقصیر احتمالی، وزیر ارتباطات دستور دادهاند درصورت دریافت مستندات مورد ادعای شرکت گوگل درخصوص پلتفرمهای ایرانی، کمیتهای شامل کارشناسان فنی خبره و مستقل برای بررسی دقیق این ادعاها تشکیل شود و نتیجه بررسیها را به اطلاع عموم و بخصوص دستگاههای ذیربط از جمله مرکز ملی فضای مجازی برساند.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به تکالیف و رسالت قانونی خود در حمایت از زیست بوم فناوری اطلاعات کشور، تمام قد پشت سر پلتفرمها و شرکتهای ایرانی توسعه دهنده خدمات حوزه اقتصاد دیجیتال ایستاده است و ضمن اینکه اجازه نخواهد داد که تصمیمات ضدایرانی و استانداردهای دوگانه شرکتهای آمریکایی تلاشهای جوانان این مرز و بوم برای تامین نیازهای فناورانه مردم را به حاشیه ببرد، از تمام ظرفیتهای فنی و قانونی خود برای حفاظت از حقوق کاربران ایرانی استفاده خواهد نمود.
بیانیه «روبیکا» درخصوص پیام گوگل به کاربران
در همین ارتباط اپلیکیشن روبیکا هم در بیانیهای اعلام کرد: از صبح ششم آبانماه ١۴٠١، سپر ایمنی گوگل اخطاری برای برخی از کاربران روبیکا ارسال کرده است. ما در تلاشیم از طریق ارتباط با گوگلپلی درباره جزئیات این اعلان اطلاعات بیشتری کسب کنیم. این اتفاق درحالی رخ داده است که روبیکا به تازگی آپدیت جدیدی منتشر نکرده و دسترسیهای پیشین خود را نیز تغییر نداده و این دسترسیها هم کاملا متعارف و مشابه سایر پیامرسانها و شبکههای اجتماعی است.
با توجه به اقبال گسترده کاربران به روبیکا که شاهد آن ارسال روزانه بیش از ۵۰۰ میلیون پیام یکتا توسط نزدیک به ۳۵ ملیون کاربر فعال در ماه اخیر از میان نزدیک به ۵۰ میلیون نصب فعال است، احتمال وجود انگیزههای سیاسی در این اقدام بیش از پیش تقویت میشود. هجمهای که به تازگی توسط اپل و به بهانه تحریمهای آمریکا علیه ایران اجرا شده بود.
ما هماکنون درحال بررسی شرایط فنی هستیم و پس از کسب اطلاعات بیشتر جزئیات جدید این اتفاق را اطلاعرسانی خواهیم کرد.
پیشتازی روبیکا و ایتا در جستوجوی گوگل
در همین باره، رئیسسازمان فضای مجازی پاک اعلام کرد: «آمار گوگل ترندز نشان میدهد بعد از اتفاقات اخیر رشد جستوجوی ایتا در گوگل نسبت به قبل بیش از ۱۰ برابر شده و رشد انفجاری داشته است. جستوجوی روبیکا هم بیش از سه برابر شده است. گوگل در حالی هشدار جاسوسی روبیکا از کاربران را اعلام کرده که تمام شبکههای اجتماعی در ابتدای نصب یک سری مجوزها را از خود کاربر اخذ میکنند. اتفاقا روبیکا نسبت به واتساپ و اینستاگرام دسترسی کمتری را میگیرد و حتی در این مدت بهروزرسانی نداشته است. همه این مسائل درست مقارن با زمانی که روبیکا ۳۵ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد، اتفاق افتاده و نشان میدهد که این اقدام سیاسی است.»
با چندپاره شدن اینترنت
وقت همافزایی برای حکمرانی جهانی است
در این خصوص مدیر دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی پژوهشگاه فضای مجازی و کارشناس فضای مجازی هم با اشاره به محدودسازی برنامهها و پلتفرمهای پرکاربرد ایرانی در گوگل پلی، به خبرگزاری فارس گفت: این امر نشانهای از این واقعیت است که فیلترینگ راهکار اساسی نیست و مسکن برای مواقع بحرانی است.
حجتالاسلام رضا حاج حسینی افزود: مواردی این چنینی در زیرمجموعه حکمرانی قرار میگیرد و اشاره به ساحتهای مختلف حکمرانی از جمله حکمرانی فضای مجازی دارد که هم اکنون بخش زیادی از آن در اختیار نظام سلطه است. وقتی موضوعاتی این چنینی مطرح میشود بار دیگر به این واقعیت میرسیم که برای ساماندهی وضعیت فعلی فضای مجازی کشور باید کاری در قد و قواره حکمرانی فضای مجازی کنیم و حتی حکمرانی در سطح ملی هم امکانپذیر و کافی نیست.
وی بیان داشت: در این باره به هم افزایی جهانی با هدایت ایران نیازمندیم و با توجه به اینکه اینترنت به سمت چندپاره شدن پیش میرود و کشورهای روسیه و چین هم به نظام سلطه فعلی در فضای مجازی انتقاد دارند، موقعیت برای همافزایی بر سر حکمرانی جهانی فراهمتر است.
حاج حسینی ادامه داد: همچنین در این همافزایی پیشنهاد ما حکمرانی به سبک اسلامی است.
راه مقابله با محدودسازی پلتفرمهای ایرانی
رفع وابستگی به هسته خارجی
همچنین رئیسمرکز اقتصاد خلاق دانشگاه آزاد در این باره به فارس گفت: اشکالی که در این باره وجود داشت و برای پیام رسانهای ایرانی مشکل ایجاد کرد، استفاده از هسته خارجی بوده است.
مهدی اسلامی افزود: مهمترین کار این است که وابستگی به هستههای خارجی را رفع کنند.همچنین این پلتفرمها باید دیگر نباید تعداد نصب را در بازارهای گوگل اعلام کنند تا مراجع رسمی به میزان نصب آنها دسترسی نداشته باشند.
پیشرفتهایی که تحمل نمیشود
گفتنی است، موضوع تحریم یا مزاحمت و سنگاندازی در مسیر پیشرفتهای کشورمان کار پر تکرار دشمن و به ویژه آمریکاست. پیش از این هم در مواردی همچون دست یابی ایران به توان غنی سازی 20 درصد یا خودکفایی در تولید بنزین و واکسن و... هم شاهد این خباثتها بودهایم.