بازگشت دوباره راست افراطی به خیابانهای اروپا؛ پلیس نروژ 35 نئونازی را بازداشت کرد
ریاضت اقتصادی، افزایش نابرابری اجتماعی، بحران انرژی، رکوردشکنی تورم، رکود اقتصادی، افزایش بیکاری، کاهش سطح رفاه، بحران مهاجرت و بحران هویت در اروپا موجب شده که طی ماههای اخیر احزاب راست افراطی بار دیگر در قاره سبز قدرت بگیرند؛ مسئلهای که اتحادیه اروپا را با چالشی جدید و جدی مواجه کرده و آینده تیره و تاری را به گفته کارشناسان برای این اتحادیه رقم زده است؛ آن هم در شرایطی که سران اروپا به شدت تلاش میکنند همبستگی خود را در مقابل روسیه در جنگ اوکراین حفظ کنند. طی ماههای گذشته در انتخابات پارلمانی فرانسه و سوئد، راستهای افراطی جایگاه خود را به شدت ارتقا داده و تبدیل به یک وزنه قوی شدهاند. در انتخابات اخیر ایتالیا نیز همانطور که نظرسنجیها پیشبینی میکردند، رایدهندگان ایتالیایی به حزبی با ریشههای «نئوفاشیستی» رای دادند. طرفداران راست افراطی در اروپا از شرایط جنگ اوکراین استفاده کرده و این روزها در خیابانهای شهرهای بزرگ این قاره جولان میدهند. روز یک شنبه نیز به دنبال برگزاری تظاهرات نئونازیها در اسلو پایتخت نروژ، پلیس دهها نفر را بازداشت کرد. براساس گزارش «ای نیوز»، پلیس به دنبال بازداشت 35 نفر از این افراد اعلام کرد که این تجمع غیرقانونی بوده و مجوزهای لازم که مورد تصویب پارلمان قرار گرفته بود را نداشته است. پلیس همچنین گفته است، معترضان به درخواستها و هشدارهای پلیس برای ترک محل تجمع نیز اعتنا نکردند. پلیس سپس در بیانیهای اعلام کرد که اوضاع تحت کنترل است براساس گزارشها، دستههایی از گروهها چپ نیز در محل تجمع نئونازیها حضور داشتند که پلیس برای جلوگیری از برخورد فیزیکی دو طرف، وارد عمل شده است. به گزارش فارس تصاویر منتشر شده افرادی را نشان میدهد که با خود پرچمهای موسوم به جنبش شمال اروپا(NRK) را حمل میکردند. این جنبش از گروههای فعال سیاسی در شمال اروپا است که آشکارا خود را به عنوان طرفدار ناسیونال سوسیالیسم که به نوعی نام دیگر ایدئولوژی نازیسم است معرفی میکند.فعالیتهای این گروه در سال 2020 در فنلاند از سوی دادگاه عالی این کشور به طور کامل ممنوع اعلام شده است.
اعتصاب کارکنان صنایع در آلمان
اما غیر از موضوع تقویت احزاب نئونازی در اروپا، این قاره این روزها با بحران انرژی و تورم ناشی از جنگ اوکراین نیز دست و پنجه نرم میکند و روزی نیست که کشورهای اروپایی شاهد اعتصاب و تظاهرات نباشند. روز شنبه نیز بنا به نوشته خبرگزاری فرانسه کارکنان صنایع بخش متالورژی و برق آلمان با دعوت اتحادیه قدرتمند «آی جی متال » اعتصاب خود را آغاز کردند. این اعتصاب در حالی آغاز شده که مذاکرات دستمزد در آلمان در جریان است. چند هفته است که نمایندگان کارفرمایان و کارکنان درحال مذاکره بر سر دستمزد هستند اما به نتیجه نرسیدهاند.به گفته اتحادیه آی جی متال، در ایالت بایرن واقع در جنوب آلمان، یکهزار و ۳۰۰ تن از کارکنان بخش صنایع که ۲۶ هزار شرکت خودروسازی، تجهیزات الکترونیک و ماشین ابزار را شامل میشود، در این جنبش شرکت کردند. همچنین ۳۰۰ تن از کارکنان کارخانه عظیم تیسنکروپ در غرب آلمان از نیمه شب شنبه به اعتصاب پیوستند. تعداد کارکنان اعتصابی در نیدرزاکسن در شمال آلمان نیز ۵۰۰ نفر اعلام شده است. به گزارش ایرنا آی جی متال افزایش هشت درصدی دستمزد را مطالبه کرده که با مخالفت شرکتهای بزرگ و فعال در بخش راهبردی با سه میلیون و ۸۰۰ هزار پرسنل، مواجه شده است.نمایندگان کارکنان دلیل درخواست خود را «افزایش شدید قیمتها» در زمانی که تورم در بزرگترین اقتصاد اروپا از
۱۰ درصد فراتر رفته، اعلام میکنند.طبق جدیدترین نظرسنجی بیشتر مردم آلمان انتظار دارند قیمتها روند صعودی داشته باشد و تقریباً همه افراد شرکتکننده در نظرسنجی از یک رکود اقتصادی بلندمدت خبر میدهند.
نگرانی غرب از تعلیق اجرای توافق غلات توسط روسیه
خبر دیگر این که برخی مقامات ارشد کشورهای اروپایی و آمریکا با ابراز نگرانی نسبت به تعلیق اجرای توافق صادرات غلات اوکراین توسط روسیه، خواستار بازگشت مسکو به این توافق نامه شدند. به گزارش فارس، تصمیم روسیه به تعلیق اجرای توافقات استانبول مبنی بر صادرات غلات از بنادر اوکراین، با واکنشهای هراسان و همراه با نگرانی برخی مقامات کشورهای اروپایی و آمریکا همراه شد. کمیسیون اروپا، بدون هیچ اشارهای به حملات پهپادی اوکراین به کشتیهای روسی در بندر «سواستوپول» و بهجای درخواست برای اجرا شدن بخش دوم توافقات استانبول، بهصورت مبهم خواستار اجتناب از هر اقدامی شد که توافق غلات را تضعیف میکند.«جیمز کلوِرلی» وزیر خارجه انگلیس بامداد یکشنبه از روسیه خواست که حداقل در ارسال غلات و مواد غذایی از بنادر اوکراین به کشورهای فقیر و مردمی که گرفتار سوءتغذیه و بحران گرسنگی در برخی نقاط جهان هستند، کمک کند.«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا نیز در واکنش به این مسئله اظهار داشت توقف اجرای توافق صادرات غلات اوکراین توسط روسیه، «ظالمانه و بیدادگرانه» است.اتحادیه اروپا نیز طی بیانیهای گفت: «این توافق یک اقدام بشردوستانه حیاتی است و همه طرفها باید از هرگونه اقدام یکجانبه که آن را به خطر بیندازد، اجتناب ورزند».