روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل:
ایران فعالیت هستهای صلحآمیز خود را ادامه میدهد
رئیس جمهور در شصتونهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد: ما به ادامه برنامه هستهای صلحآمیز خود، که شامل اِعمال حق غنیسازی و سایر حقوق هستهای در خاک ایران، در چارچوب مقررات بینالمللی است، مصمم هستیم.
حجتالاسلام حسن روحانی روز پنجشنبه در شصتونهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت : افراطیگری یک مسئله منطقهای نیست، که فقط ملتهای منطقه ما با آن درگیر باشند، افراطیگری، مسئلهای جهانی است. برخی از کشورها در پیدایش آن مؤثر بوده و در مبارزه با آن ناکام و اکنون ملتهای ما، تاوان آن را پس میدهند. غربستیزی امروز، فرزند استعمارگری دیروز است. غربستیزی امروز، واکنش به نژادپرستی دیروز است.
وی افزود : برخی از سازمانهای اطلاعاتی، تیغ را به دستِ زنگی مست دادهاند و او نیز همه را از دم تیغ میگذراند. همه آنان که در ایجاد و تقویت این گروههای تروریست نقش داشتهاند، باید به اشتباهات خود در پدیدار شدن افراطیگری اعتراف کنند و نه تنها در پیشگاه گذشته که در برابر آینده نیز عذرخواهی کنند.
روحانی ابراز داشت : اشتباهات راهبردی غرب در مسایل منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی و قفقاز، این نقطه از جهان را به بهشت تروریستها و افراطیون بدل کرده است. تجاوز نظامی به افغانستان و عراق و مداخلات نادرست در تحولات سوریه نمونههای روشنی از این راهبرد غلط در منطقه خاورمیانه است.
وی با اشاره به اینکه نخبگان، میتوانند با جلب اعتماد مردم، قویترین ائتلافهای ملی و بینالمللی علیه خشونت را تشکیل دهند خاطر نشان کرد: بدیهی است کشورهای منطقه که درد را بهتر میشناسند، بهتر هم میتوانند با همفکری و ائتلاف، مسئولیت مبارزه را پذیرفته و رهبری آن را بر دوش گیرند. و اگر دیگر کشورها میخواهند علیه تروریسم، گامی بردارند، باید به حمایت آنان برخیزند.
ادامه تحریمها اشتباهی راهبردی است
وی، با تاکید بر اینکه ایران یکی از با ثباتترین و امنترین کشورها در منطقه خاورمیانه است اظهار داشت: تداوم تحریمهای ظالمانه علیه ایران، تداوم اشتباهی راهبردی علیه یک ملتِ معتدل و مستقل، در شرایط حساس منطقه ماست.
روحانی افزود : هرگونه تأخیر در حصول توافق نهایی، تنها هزینهها را بالا میبرد و این هزینهها نه فقط بر ما، که بر اقتصاد و تجارت طرف مقابل و بر توسعه و امنیت منطقهای تحمیل میشود و هیچکس نباید در این حقیقت تردیدی داشته باشد که مصالحه و توافق با ایران، به نفع همگان بخصوص کشورهای منطقه است.
وی با توجه به اینکه روند مذاکرات هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 در ماههای گذشته، با جدیت و امیدواری متقابل بهپیش رفته است، گفت: جمهوری اسلامی ایران به گواهی همه ناظران بینالمللی، با صداقت و اقتدار به تعهدات خویش عمل کرده است. اگر چه طرف مقابل، با برخی اظهارات و اقدامات، به تردید در عزم و واقعبینی خویش دامن زده است.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه تصریح کرد: امیدواریم مذاکرات جاری در فرصت کوتاه باقیمانده، به توافق نهایی بینجامد. ما به ادامه برنامه هستهای صلحآمیز خود، شامل اِعمال حق غنیسازی و سایر حقوق هستهای در خاک ایران، در چارچوب مقررات بینالمللی، مصممایم.
روحانی با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 ابراز داشت : دستیابی به توافق جامع هستهای با ایران، فرصتی تاریخی برای غرب است که نشان دهد با پیشرفت و توسعه دیگران مخالف نیست و تبعیض در مقررات بینالمللی را دنبال نمیکند؛ این توافق میتواند پیامی جهانی برای صلح و امنیت نیز داشته باشد که راهحل اختلافات، مذاکره و تکریم است نه منازعه و تحریم.
وی در پایان تاکید کرد :رویکرد اصولی ما، پایان بخشیدن به توهم ایرانهراسی و زمینهسازی برای مشارکت راهبردی با همسایگان است.
دیدار با وزیر خارجه آلمان
حجتالاسلام حسن روحانی در حاشیه اجلاس سازمان ملل در نیویورک در دیدار با وزیر امور خارجه آلمان، گفت: منافع طرفین ایجاب میکند که گامهای نهایی هرچه سریعتر برداشته شوند و در عین حال حقوق ملت ایران نیز بدون تبعیض و براساس قوانین بینالمللی رعایت شود.
وی تصریح کرد: چارچوب توافق موقت ژنو باید مبنای توجه همه طرفین باشد، سطح غنیسازی باید در چارچوب نیازهای ایران باشد؛ بر این اساس باید هر چه سریعتر مسئله را حل و فصل کنیم.
رئیس جمهور با اشاره به نقش موثر آلمان در دوران مذاکرات تروییکای اروپا با تهران، از وزیر امور خارجه این کشور خواست تا به عنوان عضو 1+5، تحرک لازم برای بالا بردن اراده طرف مقابل جهت ادامه صحیح مسیر مذاکرات تا نقطه مطلوب را نشان دهد.
همچنین رئیس جمهور کشورمان با «وان رامپوی» رئیس شورای اروپایی در خصوص موضوع هستهای ایران و خطر تروریسم و خشونت در منطقه و جهان به گفتوگو پرداخت.
روحانی با تاکید بر مدنظر قرار دادن اهداف بلند مدت، بر حفظ غرور ملی و حقوق مردم ایران در توافق هستهای تأکید کرد و گفت: توافق نباید پایهگذار تبعیض باشد، که در این صورت در آینده همه کشورهای عضو معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی (ان پی تی ) نگران خواهند بود.
رئیس جمهور، چالش دیگر را موضوع خشونت و تروریسم نام برد و یادآور شد: مشکلات فعلی منطقه خاورمیانه قابل سرایت به سایر مناطق است. در میان تروریستهای داعش، اتباع اروپایی هم حضور دارند که اگر به کشورهای خود بازگردند افراد خطرناکی برای این کشورها خواهند بود.
ایران در کنار مردم عراق باقی میماند
حجتالاسلام حسن روحانی در ادامه دیدار با روسای کشورها در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با حیدرعبادی نخست وزیر عراق گفت : ایران همان طور که از آغاز راه در کنار عراق بوده است تا پایان راه نیز در کنار ملت عراق خواهد ماند و هر مساعدت و کمکی را که دولت عراق بخواهد و ایران در توان داشته باشد، با کمال خلوص در اختیار قرار میدهد.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان وظیفه شرعی و وظیفه همسایگی و برادری خود به عراق کمک کرده و کمک خواهد کرد. ما در این کمک نه از کسی اجازه گرفتهایم و نه اجازه خواهیم گرفت و نه اجازه خواهیم داد که کشوری بخواهد در روابط ایران و عراق دخالتی کند.
حل مسائل منطقهای بدون ایران
ممکن نیست
حجتالاسلام حسن روحانی در جمع ایرانیان مقیم آمریکا با بیان اینکه عدهای در داخل کشور بودند که میگفتند ما برای پیشرفت نیازی به جهان نداریم و عدهای هم در خارج از کشور میگفتند ایران را میشود حذف کرد، گفت: امروز در داخل کشور همه قبول دارند که راه درست تعامل سازنده با جهان است و در خارج از کشور بر این نکته توافق شده است که بدون ایران در بسیاری از مسایل منطقهای و جهانی کارها سخت پیش میرود و یا در عمل ناممکن شده است.
وی با اشاره به توافق ایران با 1+5 بر سر برنامه اقدام مشترک ژنو افزود : خوشبختانه امروز فضای دنیا نسبت به دولت و چهره ایران تغییرکرده است و ایرانیان خارج از کشور بیش از دیگران این تغییر در افکار عمومی جهانیان را بهتر لمس میکنند. روحانی پیشرفتهای کشور در یکسال اخیر را مرهون فداکاری و تلاش همه ملت ایران و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب دانست و گفت: اگر وحدت مردم در امور و حمایتهای رهبر معظم انقلاب نبود امروز در این نقطه که ایستادهایم قرار نداشتیم.
رئیس شورای عالی اقتصاد کلید موفقیت دولت را اینگونه تعریف کرد: یک کار بیشتر نکردیم و آن این بود که تصمیمات یک شبه را کنار گذاشتیم. تصمیمات فی البداهه را نپذیرفتیم و برای اجرای هر طرح و برنامه با صاحبنظران و کارشناسان مشورت کردیم.
نباید بین تروریستها
تفاوت قائل شد
رئیس جمهور کشورمان در ادامه سفر به نیویورک، با اعضای اندیشکدههای آمریکایی دیدار کرد و در این دیدار با بیان اینکه حل مسالمتآمیز بحران سوریه از طریق راهحلهای سیاسی و اجتناب از تفاوت قایل شدن میان فعالیت گروههای تروریستی ضروری است، تصریح کرد: باید به اشغال اراضی دیگران از جمله اراضی عربی و فلسطین خاتمه داد و جنایتکاران را نظیر آنچه در غزه رخ داد از مجازات معاف نکرد.
وی افزود : غرب باید بپذیرد که جریان اسلامی میانهرو بخشی از واقعیت منطقه است و نمیتوان با سرکوب، این جریان را از میان برد، زیرا سرکوب بیشتر به افراط منجر میشود. اگر رویکرد درستی برای مواجهه با خشونت اتخاذ نشود، هر روز بیش از پیش به سوی منطقهای ناآرام و پرتلاطم حرکت خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه از طرف مردم ایران ماموریت دارد تا در روابط بینالمللی مسیر تعامل سازنده را در پیش بگیرد، ادامه داد: تعامل فعال چالشها را تبدیل به فرصت میکند. تمام تلاش ما بر اعتمادسازی متقابل با همسایگان و دیگر بازیگران بینالمللی از جمله آمریکا بوده است و امروز با تنش کمتری در عرصه سیاست خارجی روبرو هستیم.
ایران سهم خود را در اعتمادسازی
انجام داده است
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران سهم خود را در اعتمادسازی انجام داده است، گفت: دلیل مدعای ما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که هیچگاه گزارشی از انحراف در برنامه صلحآمیز هستهای ایران ارائه نکرده است؛ در عین حال برای نیل به یک توافق جامع نیازمندیم که طرف مقابل هم اراده سیاسی و آمادگی مشابه از خود نشان دهد و نگذارد این فرصت تاریخی که ملت ایران سال گذشته بهوجود آورد، از دست برود.
آینده سوریه در اختیار اراده مردم این کشور است
روحانی درباره آینده بشار اسد و سوریه، به برگزاری انتخابات در این کشور با حضور مردم و آوارگان اشاره کرد و گفت: آینده سوریه در اختیار اراده مردم این کشور است. فقط مردم یک کشور صاحب حق هستند و میتوانند نسبت به حاکمیت خود قضاوت کنند.
دیگر کشورهای عضو انپیتی
رئیسجمهور در پاسخ به پیشنهاد مجری که پرسید چرا ایران و آمریکا در خصوص تعداد سانتریفیوژها حد وسط را نمیگیرند و بر روی عدد 5 هزار سانتریفیوژ توافق نمیکنند، گفت: عددهای شما درست نیست و شما از دید سیانان سخن میگویید. وی افزود: ایران با دیگر کشورهای عضو انپیتی هیچ تفاوتی ندارد و همه امضاکنندگان انپیتی از حقوق مساوی برخوردارند. ایران حق دارد برای اهداف صلحآمیز خود فعالیت داشته باشد و در هیچ کجای پروتکل و انپیتی نیامده است که تعداد سانتریفیوژها باید چندتا باشد. حتی در توافقنامه ژنو هم آمده است که غنیسازی باید براساس این نیاز صورت گیرد. نیاز ایران توسط دولت و مجلس تعیین میشود و مجلس شورای اسلامی مصوب کرده که در آینده باید 20 هزار مگاوات برق از طریق انرژی هستهای تولید شود. مبنا نیاز است نه اینکه یک عددی را من بگویم یا طرف مقابل.
در حوزه مسائل پولی و بانکی
از بانک مرکزی هم سختگیرتر هستم
حجتالاسلام حسن روحانی در دیدار با جمعی از کارآفرینان و صاحب نظران اقتصادی ایرانی مقیم خارج کشور که در هتل محل اقامت رئیس جمهوری برگزار شد، دنیای امروز را دنیای دانش و رقابت دانست و گفت: اگر در این رقابت برای برنده شدن تلاش نکنیم، نه اینکه عقب می افتیم، بلکه کل توسعه و آینده کشور زیر علامت سوال قرار میگیرد.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود تصمیم دولت را کاهش مستمر تورم اعلام کرد و از تلاش دولت برای تک رقمی شدن نرخ تورم در کشور تا پایان سال 95 خبر داد وخاطر نشان کرد : فرآیند مهار تورم را از انضباط پولی و بانکی شروع کرده ایم؛ پایه پولی و حجم نقدینگی را در کنترل داریم و به عنوان رئیس جمهور، در حوزه مسائل پولی و بانکی حتی از بانک مرکزی نیز سخت گیرتر هستم.
گفتنی است رئیس جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ادامه دیدار با سران کشورها، با روسای جمهور اسلوونی، بولیوی و نخست وزیر گرجستان دیدار و گفتوگو کرد.