بررسی گزارش کمیسیون انرژی درخصوص ناترازی مصرف گاز در کشور
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی دیروز به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد و استماع گزارش رئیس دیوان محاسبات کشور در مورد تفریغ بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در دستورکار قرار گرفت. نمایندگان مجلس شورای اسلامی صبح دیروز در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درخصوص ناترازی مصرف گاز در کشور پس از استماع توضیحات جواد اوجی، وزیر نفت به بیان نقطه نظرات و راهکارهای خود در زمینه رفع این ناترازی پرداختند.
رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: با توجه به گزارش وزیر باید برای آینده کشور در حوزه سوخت نگران باشیم. ۷۵ درصد سبد انرژی کشور از گاز طبیعی تأمین میشود و امروز در این زمینه با ناترازی مواجه هستیم لذا ضروری است فکری جدی برای رفع این ناترازی صورت بگیرد.
وی افزود: بهطور متوسط سالانه مصرف مشترکین همه بخشها بین ۷ تا ۱۰ درصد در حال افزایش است. اگرچه بحث صرفهجویی انرژی از ابتدای هدفمندسازی یارانهها با اعمال سیاستهایی همچون تنظیم مبحث ۱۹ مدنظر قرار گرفت اما باید برای ۲۶ میلیون خانواری که حدود ۲۰ میلیون از آنها با استفاده از بخاری گرمایش منازل را تأمین میکنند فکری کنیم چرا که بهینهسازی مصرف وسایل گرمایشی در بخش خانگی میتواند در میزان مصرف و کنترل آن بسیار مؤثر باشد.
مذاکره با روسیه برای واردات گاز
جواد اوجی در جلسه علنی دیروز و در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور اظهار داشت: بیش از ۷۰ درصد انرژی کشور با گاز تأمین میشود. شدت مصرف انرژی در ایران بیش از میانگین جهانی است، این در حالی است که شدت مصرف انرژی در کشور ما با رشد اقتصادی نیز همخوانی ندارد.
وی بیان کرد: یکی از مؤلفههای مهم ما تأمین امنیت انرژی کشور است که وضعیت تراز گاز کشور در این مسئله تأثیر میگذارد. ۷۴.۵ درصد گاز کشور از میدان پارس جنوبی تأمین میشود، ۲۰ درصد آن از میادین مستقل و ۵ درصد آن از مناطق نفتی تأمین میشود. در برنامه ششم مقرر شده که روزانه معادل یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز خام تولید شود، این در حالی است که عملکرد دوره مذکور روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب است که علت این موضوع را باید در عدم سرمایهگذاری در توسعه میادین گازی جستوجو کرد.
اوجی ادامه داد: ۳۳ درصد از گاز کشور در حوزه نیروگاهها، ۲۶ درصد در حوزه خانگی و مابقی آن هم در بخش صنعت و صنایع پایین دستی مصرف میشود. بیش از ۸۳ درصد سوخت نیروگاهها از گاز تأمین میشود، این در حالی است که در دنیا بیش از ۲۳ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاهها از گاز است.
وی اظهار داشت: در فصل تابستان و در اوج و پیک مصرف گاز حدود ۱۶۰ میلیون مترمکعب مصرف گاز داریم اما در فصل زمستان مصرف گاز به حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب میرسد که به این معناست که مصرف گاز در فصل زمستان نسبت به فصل گرم سال ۴ برابر افزایش مییابد. وزیر نفت تصریح کرد: سالانه ۶ درصد شاهد رشد مصرف گاز در بخش خانگی، ۵ درصد در بخش صنایع و ۴ درصد در بخش نیروگاهها هستیم و در همه این بخشها هر سال رشد مصرف گاز را شاهد هستیم و میزان مصرف گاز در کشور ما بیشتر از میانگین جهانی است.
وی با بیان اینکه در فصل سرد سال حدود
۲۴۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز داریم، افزود: در ابتدای کار دولت سیزدهم وزارت نفت در این حوزه بهویژه در زمستان با چالشهایی روبهرو بود که به لطف پروردگار، همت نمایندگان و همکاری مردم سال گذشته را بدون قطعی گاز پشتسر گذاشتیم.
اوجی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰ حدود
۲۴۰ میلیون مترمکعب ناترازی داشتیم. به دلیل موضوعات پیش آمده واردات گاز از ترکمنستان نداشتیم. همچنین در شروع کار دولت سیزدهم حدود ۴ هزار تانکر از چرخه حمل تانکر سوخت برای نیروگاهها خارج شده بود. در سال گذشته و بدو شروع فعالیت وزارت نفت توانستیم با تعمیرات و تأمین تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهها، خطوط انتقال گاز، تولید حداکثری گاز را رقم بزنیم بهگونهای که حدود ۷۰۵ میلیون مترمکعب گاز از میدان پارس جنوبی برای نخستین بار برداشت شد.
وی با بیان اینکه در سال گذشته و با افزایش تولید گاز حدود ۲۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده شد، ادامه داد: در حوزه تقاضا نیز مدیریت و بهینهسازی را در دستورکار قرار دادیم. همچنین مبحث ۱۹ مصوب شد و موضوع تعرفه مشترکین پرمصرف در دولت تصویب و اجرا شد. از آنجا که در فصل سرد سال بهدلیل تأمین نیاز بخش خانگی ناچار به کاهش تأمین سوخت نیروگاهها و استفاده از سوخت مایع هستیم، در ماههای ابتدای شروع کار دولت ظرفیت مخازن نیروگاهی را نسبت به سال گذشته ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش دادیم. اوجی با اشاره به تقویت دیپلماسی انرژی، گفت: در ماههای ابتدایی دولت سیزدهم مذاکراتی با ترکمنستان انجام گرفت و موفق شدیم سوآپ گاز را به میزان ۱.۵ تا ۲ میلیون مترمکعب انجام داده و واردات گاز را از این کشور انجام دهیم. امسال نیز برنامههای کوتاه مدت مناسبی برای تأمین گاز مورد نیاز کشور در فصول سال داریم تا بتوانیم با کمک مردم از این فصل بدون قطعی عبور کنیم.
وزیر نفت تاکید کرد: برای نخستین بار فاز یک فاز ۱۱ پارس جنوبی را به میزان ۱۲ تا ۱۴ میلیون مترمکعب به بهرهبرداری میرسانیم. همچنین ۴ واحد پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی به مرحله بهرهبرداری میرسد. پیشنهادهایی برای مصرف بهینه و مدیریت تقاضا در قالب بودجه ۱۴۰۱ ارائه شده است. همچنین افزایش قیمت مربوط به مشترکین پرمصرف در دستور قرار گرفت.
اوجی با بیان اینکه در این حوزه به حدود
۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بالادست و پایین دست نیاز داریم، افزود: اگر این رقم محقق شود، ظرف ۳ تا ۴ سال آینده ناترازی نخواهیم داشت. همچنین برای تأمین اجرای پروژهها تلاش شده از توان مالی هلدینگهای بزرگ استفاده کنیم. مذاکرات خوبی با کشورهایی مانند روسیه برای واردات گاز انجام گرفته که امیدواریم بتوانیم خبرهای خوبی در این زمینه به مردم دهیم.
وی تاکید کرد: اگر حداقل ۱۰ درصد از سقف صندوق توسعه ملی برای توسعه میدانهای گازی تخصیص داده شود و همچنین ۱۰۰ درصد منابع ماده ۱۲ اختصاص یابد، میتوان به رفع مشکلات این حوزه کمک چشمگیری کرد.