kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۱۳۲۶
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۹
براساس آمار رسمی منابع آب کشور

8 سد مهم کشور کمتر از ۲۰ درصد آب دارد

 
 
 
 
در نیمه نخستین ماه از فصل پاییزی که فصلی کم‌بارش و خشک پیش‌بینی شده، ذخیره آب در هشت سد مهم تأمین آب شرب کشور به زیر ۲۰ درصد رسیده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بررسی آمار رسمی منابع آب کشور نشان داد که از ابتدای سال آبی جاری تا 16 مهرماه، 370 میلیون مترمکعب ورودی آب به سدهای کشور بوده که این رقم نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل، 27 درصد کاهش داشته است.
در نیمه مهرماه، میزان آب ذخیره‌شده در سدهای کشور به 18 میلیارد و 570 میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل، تقریبا بدون تغییر است. با این حساب، حدود 36 درصد ظرفیت مخازن سدهای کشور پُر و حدود 64 درصد این ظرفیت خالی است. نگاهی به وضعیت سدهای مهم تأمین آب شرب کشور حاکی از کم‌آبی چندین سد بزرگ است به‌طوری ‌که هشت سد مهم، کمتر از 20 درصد ذخیره آب دارد.
آب مصرفی 33 میلیون نفر هدر رفت
به گزارش خبرگزاری فارس، بررسی جزئیات دقیق از میزان هدررفت آب بیانگر این مسئله است که حجم آب معادل مصرف 17 میلیون نفر تنها مرتبط با هدررفت واقعی آب در شبکه آب و فاضلاب کشور است و با در نظر گرفتن هدررفت ظاهری شامل مصارف غیرمجاز، خطای مدیریت داده‌ها و سیستم‌ها و دقت کم تجهیزات اندازه‌گیری، میزان کل هدررفت آب کشور به دو میلیارد و 388 میلیون مترمکعب معادل 28 و نیم درصد از کل آب تامین شده می‌رسد.
به استناد مستندات ارائه‌شده از سوی شرکت آب و فاضلاب کشور، در سال 1399 میزان هشت میلیارد و 379 میلیون مترمکعب آب شرب تصفیه‌شده شامل 39 و یک دهم درصد از منابع سطحی و 60 و 9 دهم درصد از منابع زیرزمینی تامین شده است.
از این میزان بیش از یک میلیارد و 131 میلیون مترمکعب در قالب هدررفت ظاهری به دست مصرف‌کننده نهایی نمی‌رسد. تفکیک میزان هدررفت ظاهری بیانگر آن است که 411 میلیون مترمکعب از میزان هدررفت آب ظاهری کشور مرتبط با مصارف غیرمجاز است، 19 میلیون مترمکعب مرتبط با خطای مدیریت داده‌ها و سیستم به حساب می‌آید و 528 میلیون مترمکعب دیگر نیز به‌دلیل عدم دقت تجهیزات اندازه‌گیری هدر می‌رود و هدررفت آب به معنای تولید فاضلاب بیشتر است.
علاوه‌بر این، میزان آب نشت‌شده در کل شبکه آب و فاصلاب کشور تحت عنوان هدررفت واقعی به یک میلیارد و 257 میلیون مترمکعب می‌رسد. از این میان 135 میلیون متر مکعب از هدررفت واقعی متعلق به نشت از خطوط انتقال، 509 میلیون مترمکعب نشت از شبکه توزیع، 576 میلیون مترمکعب نشت از انشعابات مشترکین، 24 میلیون مترمکعب نشت از مخازن و درنهایت 13 میلیون مترمکعب ناشی از سرریز مخازن است.
میزان کل هدررفت آب ثبت‌شده تنها به میزان هدررفت واقعی ختم نشده و با در نظر گرفتن کل هدررفت آب و همچنین در نظر گرفتن میزان سرانه آب مصرفی هر نفر در کشور معادل 200 لیتر در روز، معادل مصرف سالانه بیش از 32 میلیون و 700 هزار نفر آب شرب بهداشتی هدر رفته است. به عبارت دیگر در شرایطی که آمار هدررفت واقعی آب کنترل شود، زمینه تامین نیاز آب برای نزدیک به 40 درصد جامعه مهیا خواهد شد.