درخواست نانوایان برای افزایش قیمت نان /مسئولان: درحالی بررسی هستیم
برخی از نانوایان معتقدند: قیمت نان بیش از دو سال است که تغییری نداشته و همین امر سبب شده کیفیت نان پایین بیاید و اعتراض مردم را به همراه داشته باشد.
افزایش تورم و دیگر هزینهها از جمله دستمزد کارگران، بیمه، مالیات و... سبب شده تا درآمد نانواییها به صفر برسد و آنان نیز برای آنکه دخل و خرج نانوایی متعادل شود، چانههای نان را کوچک کرده و در برخی اوقات نیز اقدام به فروش اجباری نان کنجدی میکنند. این در حالی است که پایین بودن حقوق کارگران فنی نانواییها سبب کاهش درآمد آنها و ترک محل و واگذاری فرآوری و پخت و پز نان به کارگران عادی و در نهایت سبب عرضه نانهای بیکیفیت و نامرغوب به مردم شده است.
اینها مواردی است که برخی از نانواییها از آن به عنوان عوامل کاهش کیفیت و کاهش وزن نان یاد کردند که تداوم این موارد نیز اعتراض مشتریان را در پی داشته است.
یکی از نانواییهای تهران در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، تصریح کرد: با توجه به افزایش هزینهها و تورم قیمت نان اکنون باید افزایش یابد.
وی گفت: از اتحادیه نانوایان رشد 35 درصدی قیمت نان را خواستار شدیم که این میزان بدون احتساب افزایش قیمت آرد است زیرا دولت آرد را با قیمت یارانهای در اختیار نانوایان میگذارد که اگر قیمت این محصول نیز واقعی شود شاید قیمت نان باید تا 100 درصد رشد یابد.
این نانوای تهرانی که خواست نامش در خبر ذکر نشود، افرود: اکنون دولت گندم را به قیمت یک هزار و 50 تومان خریداری میکند و برای جلوگیری از افزایش قیمت آرد، هر کیلوگرم گندم را به قیمت 600 تومان در اختیار کارخانههای آردسازی قرار میدهد، این در حالی است که هماکنون سخن از واقعی شدن قیمت آرد است که در صورت تحقق آن، قیمت نان نیز باید به گونهای متعادل افزایش پیدا کند.
اظهارنظر نانوایان تهرانی در حالی مطرح است که پیش از این قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از اصلاح قیمت نان سخن گفته بود. مجتبی خسروتاج تصریح کرد، ناراضی بودن تولیدکننده و مصرفکننده به دلیل عدم اصلاح قیمت نان است. دولت سالانه 11 هزار میلیارد تومان یارانه نان پرداخت میکند، اما به دلیل عدم اصلاح قیمت این کالا مصرفکننده و تولیدکننده از وضعیت آن ناراضی هستند.
وی اضافه کرد: دلیل عدم رضایت مصرفکننده و تولیدکننده این است که چون تولیدکننده نمیتواند نان را به قیمت مناسب عرضه کند به همین دلیل میزان چانه و دیگر افزودنیها را کاهش داده و در نتیجه کیفیت آن افت میکند.
از سوی دیگر، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران چند روز قبل پیشنهاد داده بود قیمت نان به سمت واقعی شدن حرکت کند، اما به نحوی که به مردم فشاری وارد نشود.
علی قنبری با بیان اینکه نانوا، مردم و دولت از وضعیت کنونی رضایت ندارند، گفته بود: دولت باید از ورود به موضوع نان، آرد و گندم خودداری و آن را به اتحادیهها و بخش خصوصی واگذار کند.
وی همچنین از احتمال اصلاح قیمت نان در سال جاری خبر داده و افزوده بود: ممکن است این طرح در سال جاری به تصویب دولت برسد اما به طور قطع افزایش قیمت نان زیاد نخواهد بود و با پرداخت یارانه جبرانی به مردم،این بار را از دوش آنها برمیداریم.
معاون اجرایی رئیسجمهوری نیز چند روز پیش با بیان آنکه در 30 ماه گذشته در خصوص قیمت نان تصمیمگیری جدی نشده است، گفته بود: برای این منظور دولت در حال تصمیمگیری و اتخاذ برنامهای جامع است تا بحث واقعی کردن قیمت نان به سرانجام برسد.
محمد شریعتمداری سپس اظهار امیدواری کرده بود این تصمیم دولت به نتیجهای مطلوب منجر تا توزیع نان کشور از مشکلات کنونی خود رها شود.
به هر صورت اگرچه دولت تلاش دارد با رعایت همه جوانب به سمت واقعی شدن قیمتهای آرد و نان حرکت کند تا کیفیت نان افزایش یابد و تولیدکنندگان نیز به تولید خود ادامه دهند اما نباید این رویه که تولیدکنندگان برای افزایش قیمت نان در پیش گرفتهاند، نهادینه شود و هر زمان که خود تشخیص دادند کیفیت و وزن نان را کاهش داده تا قیمتها به سطح مورد نظر آنان افزایش یابد.
دولت پیش از این بارها اعلام کرده که از نظرات بخش خصوصی برای تصمیمگیریها استفاده خواهد کرد، بنابراین بهتر است قبل از کاهش کیفیت و کمفروشی، باتعاملی سازنده با دولت به دنبال اصلاح و راهکار باشند و مردم نیز بیشتر از این تاوان اینگونه حرکات را نپردازند.