اسلامی: ساخت نیروگاه بومی و تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای در دستورکار است
سرویس سیاسی-
محمد اسلامی معاون رئیسجمهور و رئیسسازمان انرژی اتمی در جمع اساتید و کارکنان دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان با اشاره به روند توسعه نیروگاههای اتمی کشور گفت: در سال ۱۴۰۱ اعلام و ابلاغ کردیم که بدون توجه به تصمیمات قبلی، نسبت به ساخت نیروگاههای تمام ایرانی اقدام خواهیم کرد؛ برای تحقق این مهم باید الزامات و ابزارها و... مورد نیاز فراهم شود و به یاری خداوند کشور تبدیل به سازنده نیروگاههای اتمی خواهد شد؛ بنابراین اکنون به موازات، ساخت راکتور تحقیقاتی آغاز شده و در آینده ساخت نیروگاه تمام ایرانی و بومی و تولید ۱۰ هزار مگاوات برق جدید با مشارکت بینالمللی را در دستورکار
قرار دادهایم.
وی افزود: اگر مشارکت بینالمللی صورت گیرد به همان نسبت تولید
۱۰ هزار مگاوات برق سرعت میگیرد و اگر این همکاری تحقق نیابد، جای نگرانی نیست و جریان خودکفایی ملی وارد عرصه خواهد شد و بومیسازی را به عنوان بستر توسعه بهکار خواهیم گرفت.
اسلامی گفت: در نظر داریم حداقل تا ۱۵ سال آینده ۳۰ هزار نیروی جدید در سازمان انرژی اتمی ایران جذب شوند و این افراد در بخشهایی نظیر ایجاد ظرفیت برق جدید، کارها و اقدامات پژوهشی و صنعتی بهکار گرفته میشوند که گام بسیار بزرگی محسوب میشود.
امیرعبداللهیان:
الان وقت ابتکار و واقع بینی طرف آمریکایی است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما ابتکارات زیادی را برای سرعت دادن به توافق در طول مذاکرات رفع تحریمها از خودمان نشان دادیم، گفت: الان وقت ابتکار و واقع بینی طرف آمریکایی است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی
سازمان ملل متحد در نیویورک شرکت کرد، در گفتوگویی با روزنامه نیویورک تایمز درباره روند مذاکرات وین اظهار داشت: اولاً ما برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار جدی هستیم. در دولت جدید ایران در ماههای گذشته معاون من و همکارانم برای رسیدن به این هدف تلاش زیادی کردند. معتقدم در گامهای پایانی این مسیر قرار داریم. اما طبعاً گامهای پایانی مسیر دشواری را طی میکند. فکر میکنم اگر آمریکا واقعبینانه برخورد کند و شجاعت تصمیمگیری در این مرحله را داشته باشد، ما میتوانیم به توافق دست یابیم.
وزیر خارجه با ذکر این نکته که توافق در دسترس است، اظهار داشت: طرف آمریکایی بارها به ما پیام داده که آنها از اراده لازم برای رسیدن به توافق برخوردارند.
ما ابتکارات زیادی را برای سرعت دادن به توافق در طول مذاکرات از خودمان نشان دادیم. الان وقت ابتکار و واقعبینی طرف آمریکایی است.
ما جدی هستیم.
آژانس باید به وظایف فنی خود عمل کند، اما مسیر سیاسی را
بسیاری از مواقع پیش میگیرد
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال خبرنگار که آیا فضایی برای مذاکره با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تحقیقات آن وجود دارد؟ خاطرنشان کرد: همکاریهای ما با آژانس ادامه دارد، اما یک مشکل اساسی وجود دارد. آژانس باید به وظایف فنی خود عمل کند، اما مسیر سیاسی را بسیاری از مواقع پیش میگیرد و رفتارهای سیاسی دارد.
ما میتوانیم در مسیر فنی همکاریهایمان را با آژانس تقویت کنیم، اما لازمهاش این است که آژانس از رفتار سیاسی و سیاسی کاری فاصله بگیرد.
وی اضافه کرد: چنانکه آژانس صرفاً فنی برخورد کند، ما تردیدی نداریم که اتهامات مطروحه در مورد ایران برطرف میشود. پس ما برای همکاریهای فنی بیشتر با آژانس آمادگی داریم اما آمریکا و سه کشور اروپایی در مذاکرات باید به آژانس توجه بدهند که نباید از مسیر فنی فاصله بگیرد.
به نوشته فارس، وزیر خارجه در تشریح انحراف از مسیر فنی که سؤال خبرنگار نیویورک تایمز بود اظهار داشت: مثلاً در چهار ماه گذشته در اثنای مذاکره به یکباره قطعنامهای در وین ارائه شد که خطا و انحراف در مسیر کار مذاکراتی ما در چارچوب برجام بود. دقیقاً در این زمان حساس، آقای رافائل گروسی به اسرائیل سفر کرد و در تلآویو در کنفرانسی مطبوعاتی حرفهای تحریککننده و غیرسازنده زد. از یک طرف سه کشور اروپایی و آمریکا قطعنامه ارائه میکنند، در اثنای مذاکره، که این سیاسی است. در واقع آژانس را یک ابزار سیاسی برای اهدافشان قرار میدهند و آقای گروسی هم با سفرش عمداً رفتار سیاسی نشان میدهد در حالیکه آژانس مسئولیت فنی دارد.
خبرنگار از وزیر خارجه پرسید که آیا اطمینان دارید گروسی بتواند در نهایت بدون سیاسیکاری در بحثهای فنی به برجام کمک کند؟ که وی پاسخ داد: معتقدیم اگر آقای گروسی و تیمش صرفاً فنی برخورد کنند، اتهامات بیاساسی که به ایران وارد میکنند، بسیار ساده از میان برداشته میشود.
ما آمادگی داریم به سؤالات فنی آژانس پاسخ دهیم. اما قادر نیستیم به سؤالات سیاسی و جهتدار و هدفمند آژانس پاسخ دهیم.
امیرعبداللهیان در پاسخ به این سؤال که درخصوص ذخایر اورانیوم غنی سازی شده ۶۰ درصد چه کار میخواهید انجام دهید؟ گفت: در متنی که در وین توافق کردیم جزئیات آن را روشن کردیم. اگر همه طرفها به تعهداتشان در برجام برگردند در مورد مازاد اورانیوم ما فراتر از توافق برجام، کاملاً مشخص است که چه باید بکنیم.
آزادسازی اموال بلوکه شده ما
توسط آمریکا
میتواند یک نشانه مثبت محسوب شود
رئیسدستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سؤال که به عنوان حسننیت، در صورتی که بخشی از اموال مسدود شده ایران، مانند هفت میلیارد دلار ایران نزد بانکهای کره جنوبی آزاد شود، میتواند نشانهای از حسن نیت تلقی شود؟ اظهار داشت: آزادسازی اموال بلوکه شده ما توسط آمریکا در بخشهایی از جهان میتواند یک نشانه مثبت محسوب شود. اما الان ما مجموعه پیچیده و سردرگمی را در رفتار آمریکا
میبینیم.
از طرفی تبادل پیامهای ما از طریق هماهنگکننده اتحادیه اروپا ادامه دارد و همه تلاش میکنیم برای رسیدن به راهحل و از طرفی دیگر، آمریکا قطعنامه در آژانس ارائه میکند و از طرف دیگر هم تقریباً هر چند وقت به بهانهای تحریمهای جدیدی اعمال میکند. طرف آمریکایی دچار سرگیجه است در تصمیمگیری و این برای مذاکرات و بازگشت به تعهدات در برجام سازنده نیست. طرف آمریکایی باید خودش را از کلاف پیچیده و سردرگم بیرون بکشد تا بتواند واقعیت را خوب ببیند و تصمیم بگیرد.
واشینگتن فریبیکن: دولت بایدن
پایان مذاکرات هستهای را
محرمانه به کنگره
اعلام کرده است
پایگاه واشینگتنفری بیکن، به نقل از مقامات آمریکایی مطلع از نشست محرمانه در کنگره آمریکا گزارش داد که مذاکرات دولت بایدن با ایران برای احیای برجام به بنبست خورده و چشمانداز هرگونه توافق جدید را تیرهتر کرده است.
این در حالی است که اکسیوس در گزارشی که همزمان منتشر شده است، به نقل از یک دپیلمات اروپایی مدعی شد که تنها مانع باقیمانده بر سر توافق، اصرار تهران برای بسته شدن پرونده پادمانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
«دارل ایسا» نماینده کنگره آمریکا که در این جلسه محرمانه که دو هفته قبل برای اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا برگزار شد، حضور داشته است، گفت: «پیشتر انتظار میرفت که توافق در دسترس باشد اما اکنون مذاکرات در تعلیق است.» او در عین حال میگوید که اکنون مسئله اصلی بر سر لغو تحریمها و حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی است.
واشینگتن فری بیکن نوشته که مقامات دولت بایدن درباره چشمانداز توافق جدید خوشبین نیستند. براساس این گزارش سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا حاضر به اظهار نظر در این زمینه نشده است.
پیشتر «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در اوایل این هفته گفته بود که انتظار ندارد توافق هستهای ایران در آینده نزدیک
احیا شود.