کارشناس اقتصاد بینالملل:
تحریمها علیه ایران بعد از هر اغتشاش افزایش یافته است
کارشناس اقتصاد بینالملل با بیان اینکه سرمایهگذاران برای مشارکت در اقتصاد نیاز به محیط امن و پیشبینیپذیر دارند، گفت: بعد از هر اغتشاش تحریمها علیه کشور بیشتر شد.
بهروز علیشیری در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد نقش اغتشاشات در افزایش تحریمها و فرار سرمایهها از کشور اظهار داشت: بعد از هر اغتشاشات تحریمها بر اقتصاد بیشتر میشود. تحریمها بعد از اغتشاشات سال 88 زیاد شد. از آن به بعد ریچارد نفیو در کتاب هنر تحریمها اعلام کرده بود تحریمها بر ایران اثرگذار نیست اما بعد از اغتشاشات 88 تحریمها همهجانبه و تشدید شد و از سال 89 به بعد اقتصاد ایران سرریز شد و آنها متوجه شدند که باید فشار بیشتری به اقتصاد وارد کنند تا بتوانند بهزعم خود نظام سیاسی کشور را تغییر دهند.
او افزود: رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی از سال 90 به بعد رو به کاهش گذاشت و نزولی شد. در حالی که قبل از آن این روند رشد اقتصادی صعودی بود. در واقع اغتشاشات یک نوع چراغ سبزی بود که به آنها فرصت داد تحریمها را بیشتر کنند.
کارشناس اقتصاد بینالملل تصریح کرد: در حال حاضر رابرت مالی که عضو تیم مذاکرهکننده هستهای است، در مسائل سیاسی هم اظهارنظر میکند و درواقع یک مذاکرهکننده به صراحت اعلام میکند باید بتواند امتیازهایی از ایران بگیرد و در مسائل سیاسی کشور ما مداخله میکند. در واقع باید بدانیم در اغتشاشات همیشه طرفهای مقابل دنبال ماهی گرفتن به نفع کشورهای خود هستند.
زمینههای مورد نیاز برای سرمایهگذاری
علیشیری درباره زمینههای مورد نیاز برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی گفت: در سرمایهگذاری چند مولفه مهم است. اولین مولفه این است که نهادهای بازیگر در سطح ملی کارکردهایی برعهده دارند که متاسفانه به خوبی انجام ندادهاند؛ سازمان سرمایهگذاری خارجی و وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، نفت، نیرو، راه و شهرسازی و کشاورزی، دستگاههایی هستند که دارای پروژههای کلان هستند و دنبال سرمایهگذار میگردند.
وی افزود: شرایط اقتصادی باید به گونهای باشد که هم برای سرمایهگذار داخلی و هم خارجی محیط قابل پیشبینی فراهم شود و فضا برای سرمایهگذاری از نظر مقررات زیربناها و مسائل اجتماعی آماده شود. برای سرمایهگذار وضعیت بهگونهای باید باشد که بتواند حداقل 20 سال آینده، سرنوشت سرمایهگذاری خود را پیشبینی کند.
کارشناس اقتصاد بینالملل گفت: یکی از پیشنیازهای سرمایهگذاری دسترسی به یوتیلیتیها یعنی به زیربناهای اولیه برای سرمایهگذاری است. سرمایهگذار چه داخلی و خارجی نیاز به زیربناهایی مانند زمین، دسترسی به آب، انرژی، برق، گاز، راه، ارتباطات و حمل و نقل دارد که باید معمولا دولتها آماده کنند.
علیشیری افزود: همچنین یکی دیگر از پیشنیازها مقررات حقوقی در حمایت از سرمایهگذاران است که باید این مقررات شفاف باشد، چون دولتها حق دارند از هر قراردادی خارج شوند و آن را نقض کنند، اما شرایط قرارداد باید به گونهای شفاف باشد که اگر دولت از قرارداد خارج شد خسارتهای سرمایهگذار پرداخت شود، بنابراین باید از سرمایهگذار حمایت و جبران خسارت کرد.
کارشناس اقتصاد بینالملل در مورد ثبات قوانین و مقررات اقتصادی گفت: یکی دیگر از موارد امنیت سرمایهگذاری و پیشبینیپذیر بودن اقتصاد این است که قوانین و مقررات دارای ثبات باشند و نوسان در مقررات به حداقل کاهش پیدا کند. در حال حاضر برخی از تصمیماتی که برای اقتصاد کشور گرفته میشود عقلایی نیست. به عنوان مثال در بودجه امسال آمده است که برای ایجاد رقابت بین خودروسازان میتوان خودروی خارجی وارد کرد اما تاکنون معلوم نیست این حمایت از مصرفکننده یا رقابت در صنعت خودروسازی چگونه انجام میشود و به جای آن حمایت چشمبسته از صنعت انحصاری خودرو انجام میشود که هم به ضرر مصرفکننده و هم به زیان تولیدکننده و رفاه جامعه است.