یک بخش مهم از فرهنگ که در دولت سیزدهم شکوفا شد(اخبار ادبی و هنری)
محمد محمدی کارشناس تئاتر در گفت وگو با خبرنگار کیهان گفت: امسال شاهد یک اتفاق ویژه در فرهنگ و هنر کشور هستیم و آن هم رونق و فراگیری هنرهای آئینی و عاشورایی است. چنین اتفاقی در دولت قبل سابقه نداشت و این از تفاوتهای عملکرد دولت سیزدهم نسبت به دولت گذشته در عرصه فرهنگ و هنر است.
وی افزود: درحالی که همه نگران فراموش شدن نمایشهای آئینی-سنتی و هنرهای عاشورایی بودیم اما طی هفتههای اخیر برنامههای متعددی در این زمینه به عمل رسید که رونق و شکوفایی این عرصه را در پی داشت؛ ازجمله اجرای تعزیه توسط روایت فتح، اجرای هفت ساعته شبیهخوانی و تعزیه و نقالی در پیادهروی جاماندگان اربعین توسط مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد، برگزاری همایش راهیان اربعین در پایانههای مرزی و موکبهای راهپیمایی نجف تا کربلا و...
این فعال فرهنگی ادامه داد: نمایشهای آئینی-سنتی سالها به دلیل عدم توجه مدیران این عرصه و بیدغدغه بودن آنها نسبت به این نوع نمایشها به محاق رفته و در حال از بین رفتن بود و یا نهایتاً به عنوان یک برنامه حاشیهای و تزیینی در مناسبتها خاصی اجرا میشد. مدیران دولت قبلی نگاهشان به هنرهای نمایشی محدود به تئاتر و آن هم اجرای متون غربی بود. در شرایطی که هنرهایی چون تعزیه دارای اصالت بیشتری هستند و با بیتفاوتی مدیران دولت قبل، این هنر اصیل و با ارزش به فراموشی سپرده شده بود. اما در این دوره شاهد پویایی نمایشهای آئینی و فعال شدن هنرمندان این عرصه هستیم که تفاوت نگاه مدیران دولت فعلی را نشان میدهد.
محمدی در ادامه گفت: یکی از اتفاقات قابل توجه در این دوره، پیوند بیش از پیش هنرهای نمایشی با مردم است. اگر دقت کنیم هم در سخنان رهبر انقلاب و هم پیامها و مطالب بزرگانی چون شهید رجایی و شهید آوینی درباره تئاتر بر مردمی بودن تئاتر تأکید شده است. یعنی میتوان گفت مانیفست جمهوری اسلامی در زمینه هنرهای نمایشی، تئاتر مردمی است. اما در سالهای اخیر شاهد باب شدن نمایشهای اشرافی و اجراهایی با بلیت قیمت نجومی بودیم. اما این روزها تئاتر از سالنها بیرون آمده و بین مردم رفته است؛ اینکه هنرمندانی به راهپیمایی جا ماندگان اربعین رفتند و هفت ساعت بین مردم نمایش اجرا کردند یک رکورد کم سابقه است؛ اگر این اتفاق خارج از کشور یا در سایر بخشهای تئاتر رخ میداد، کارشناسان ساعتها درباره آن به عنوان یک پدیده و اتفاق کم نظیر صحبت میکردند.
این کارشناس تئاتر در پایان بیان کرد: در این زمینه نهادهای مختلفی چون حوزه هنری، بنیاد روایت فتح و مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد دست به دست هم دادند و این بخش مظلوم و مغفول از هنر نمایش کشور را به پویایی رساندند که این همکاری را باید به فال نیک گرفت. بنده با اینکه از منتقدان عملکرد مدیریت مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستم اما اهتمام مدیرکل هنرهای نمایشی دولت در زمینه حمایت از اجرای نمایشهای آئینی و عاشورایی بین مردم قابل تقدیر است. اگر این حمایت نبود، شاهد این موفقیت نبودیم. امید است که به همت دولت و سایر نهادهای فرهنگی، این جریان استمرار داشته باشد و در سالهای بعد شاهد شکوفایی بیشتر نمایشهای عاشورایی باشیم.