مشکل سامانه جامع تجارت به کمکاری دستگاهها مربوط است
حمیدرضا دهقانینیا در یک گفتوگوی رادیویی، در بیان علت اجرایی نشدن سامانه جامع تجارت، تاکید کرد: یک دستگاه و یک وزارتخانه نمیتواند کار نکردن و انباشت شدن وظایف گذشتگان را یکتنه به دوش بکشد. یعنی نمیتوان کارهایی که در گذشته باید توسط دستگاههای مختلف انجام میشده را تنها از یک وزارتخانه مطالبه کرد.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: مشکل سامانه جامع تجارت صرفاً محدود به اتصال و ارتباط نیست، چون اگر فقط تبادل اطلاعات صرف بدون صحتسنجی و پایایی مهم بود که تا به حال این کار انجام شده بود.
دهقانینیا تصریح کرد: اگر قرار باشد که سازمان امور مالیاتی، گمرک ایران، سازمان بورس اوراق بهادار، وزارت بهداشت و درمان، سازمان غذا و دارو، سازمان حفظ نباتات و سازمان دامپزشکی با سامانه جامع تجارت تبادل اطلاعات کنند باید دادهای ارائه دهند که مسئولتیش را هم بپذیرند.
او با بیان اینکه ما در سامانه جامع تجارت صرفاً به دنبال تبادل اطلاعات و دادهها نیستیم، افزود: هر دستگاهی باید مسئولیت خود را به نحو احسن انجام دهد به این معنا که فرآیندهای داخلی خود را الکترونیکی کرده و دادهها را به اشتراک بگذارد و مسئولیتش را هم قبول کند.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار کرد: اگر سامانه جامع تجارت به سر منزل مقصود نرسیده به خاطر این است که تکالیف خود را انجام نداده یا اینکه تکالیف باقی مانده دستگاهها هنوز تکمیل و به این سامانه ارسال نشده است.
دهقانینیا ادامه داد: اگر دبیرخانه مناطق آزاد، سازمان گمرک، سازمان برنامه و بودجه، سازمان امور مالیاتی، سازمان راهداری، بنادر و دریانوردی، راهآهن و بیمه و دیگر سازمانها رویههای خود را تمام کرده بودند، سامانه جامع تجارت به مراتب وضعیت مطلوبتری نسبت به الان داشت.
او با بیان اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حوزه سامانه جامع تجارت و دیگر سامانهها هیچ وظیفه اجرایی ندارد و تنها وظیفه آن هماهنگی و نظارت است، تصریح کرد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هماهنگی و نظارتها را انجام میدهد و کار را در سطوح بالا پیگیری و هماهنگ میکند.
اتصال گمرک به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند
یکی از راهکارهای کاهش قاچاق؛ اتصال گمرک ایران به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، «سیدمیثم حسینیلر»؛ معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک ایران با اعلام اینکه، گمرک ایران با اتصال به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند نسبت به ارائه خدمات الکترونیکی اقدام میکند، افزود: 50 زیرخدمت در ذیل 14 خدمات گمرکی تعریف شده است که در حال حاضر خدمات شناسهدار گمرک به صورت الکترونیکی در شبکه هوشمند دولت به خدمت گیرندگان و ذینفعان گمرکی ارائه میشود.
او ادامه داد: با راهاندازی این سامانه، احراز هویت یکپارچه کاربران جهت دریافت خدمات الکترونیکی بدون نیاز به ورود و احراز هویت مجدد در سامانههای گمرک قابل انجام است. معاون برنامهریزی و امور بینالملل گمرک ایران، ارائه خدمات الکترونیکی گمرک به ذینفعان به صورت یکپارچه و متمرکز بر بستر شبکه ملی اطلاعات را یکی از ویژگیهای اصلی این مهم دانست و افزود: تسهیل در دریافت خدمات گمرک و افزایش سرعت دسترسی از دیگر ویژگیهای این پنجره واحد خدمات دولت هوشمند است.
گفتنی است، اتصال گمرک به سامانههای جامع کشور بسیار مهم و کلیدی است به طوری که بدون اتصال این دستگاه، عملا کارکرد سامانه راهبردی مانند سامانه جامع تجارت مختل میشود. با این حال تاکنون اتصال گمرک به این سامانه که میتواند نقش حیاتی در کنترل قاچاق و شفافیت مبادلات تجاری داشته باشد، به طور کامل انجام نشده است و مسئولان هم علیرغم وعدههای مکرر، همچنان این مشکل را به یکدیگر حواله میدهند.