رضایت کشاورزان از قیمت خرید تضمینی گندم
رئیس بنیاد ملی گندمگاران قیمت اعلام شده برای گندم را بسیار مناسب خواند و گفت: در صورت وجود بارندگی متعادل، سال آینده از واردات گندم بینیاز هستیم.
عطاالله هاشمی در گفتوگو با خبرنگار مهر اعلام قیمت ١٣ هزار تومان را برای خرید تضمینی گندم، بسیار مناسب عنوان کرد و گفت: نرخ ١٣ هزار تومان قیمتی بسیار مطلوب و مورد رضایت کشاورزان است.
وی افزود: تجربه ثابت کرده هر گاه قیمت به موقع و مناسب اعلام شده، جهش خوبی را در تولید داشتهایم و با توجه به اینکه امسال نیز قبل از آغاز سال زراعی قیمت اعلام شده و نرخ اعلامی نیز بسیار مناسب است، انتظار میرود تجربیات سالیان گذشته تکرار شود.
هاشمی گفت: امسال علاوه بر این دو مسئله، وزارت جهاد کشاورزی طرح جهش تولید در دیمزارها را در دست اجرا دارد و سطح زیر کشت گندم دیم افزایشی است و در صورتی که شرایط بارندگی متعادل و مثل سال جاری باشد، جهش خوبی را در تولید خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه امسال ١١ میلیون تن گندم تولید و ٧.۵ میلیون تن از این محصول خریداری شد، افزود: در صورتی که بارندگی خوبی داشته باشیم، میزان تولید در سال زراعی آینده از ١١ میلیون تن میگذرد و نیازی به واردات گندم نخواهیم داشت.
هاشمی با اشاره به اینکه در استانهای سردسیری و شمال غرب کشور ١٢ هزار میلیارد تومان بدهی بابت خرید گندم داریم، افزود: فاصله زمانی برداشت و کاشت در این استانها بسیار کم است و بلافاصله بعد از پایان دوره برداشت، فصل کاشت در این استانها آغاز میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه حدود ١٠ روز دیگر فصل کاشت در این مناطق آغاز میشود، درخواست ما از دولت این است که هر چه سریعتر بدهی این کشاورزان را تسویه کند تا برای کشت مجدد دچار مشکل نشوند.
اظهارات وزیر کشاورزی
درباره نرخ خرید تضمینی گندم
در همین حال، وزیر جهاد کشاورزی هم توضیحاتی درباره نرخ خرید تضمینی گندم ارائه کرد.
به گزارش صدا و سیما، سید جواد ساداتینژاد در برنامه «صف اول» شبکه خبر، اعلام کرد: شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی پس از نشستهای متعدد کارشناسی، نرخ خرید تضمینی گندم در فصل زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ را در مجموع ۱۳ هزار تومان تعیین کرد.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: این رقم عبارت است از مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت گندم، به اضافه هزار و ۵۰۰ تومان یارانه کشت که به کشاورزان پرداخت خواهد شد.
بر اساس قانون، نرخ خرید تضمینی ضرورت دارد حداکثر تا آخر تیرماه تعیین شود، اما به گفته ساداتینژاد، شرایط خاص امسال در بازارهای جهانی و نوسانات شدید قیمت باعث طول کشیدن ارزیابیها و مباحث کارشناسی شد.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این سؤال که علت تاخیر ۴۵ روزه در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم چه بود؟ اظهار داشت: در سال گذشته هم در شهریورماه، یعنی قبل از شروع فصل زراعی قیمت را اعلام کردیم و امسال هم همین کار را انجام دادیم. البته بر اساس قانون، تیرماه زمان اعلام قیمت خرید تضمینی است ما امسال شرایط خاصی را در مورد گندم داشتیم، بهطور مثال با جنگ اوکراین شرایط فوقالعادهای در حوزه امنیت غذایی در جهان ایجاد شد و قیمتها در حوزه جهانی نوسانات بسیار زیادی داشت.
وی افزود: عمدتاً در اول فصل زراعی قیمت تعیین میشود و سال گذشته نیز، قیمت گندم در شهریور اعلام شد که ۷ هزار و ۵۰۰ تومان بود، اما مجدداً در ۳ فروردین با توجه به شرایط جهانی قیمت را اصلاح کردیم و به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش دادیم.
ساداتینژاد با بیان اینکه تأخیر فعلی تأثیر چندانی روی سطح کشت نمیگذارد، تصریح کرد: علت این تأخیر هم شرایط خاص امسال بود.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: از ابتدای دولت، ما کشت قراردادی را به صورت آزمایشی در گندمزارهای کشور شروع کردیم و ۲۵۰ هزار هکتار تحت پوشش کشت قراردادی قرار گرفت. ضمن اینکه قیمت گندم را به نحو مطلوبی در راستای ایجاد انگیزه برای کشاورزان عزیز اصلاح کردیم و این امر باعث شد مقدار گندمی که کشاورزان عزیزمان به دولت تحویل دادند، رشد بیسابقهای داشته باشد و ذخایر گندم ما به ۱۱ میلیون تن برسد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه این افزایش تولید در شرایطی رخ داد که ما خشکسالی هم مثل گذشته داشتیم، اظهار داشت: در سایر محصولات نیز افزایش تولید رخ داد، بهطوری که در برنج ۲۰۵ درصد رشد تولید داشتیم و در جو نیز افزایش تولید ۳۰ درصد بود.
وی افزود: با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار زمین دیم تحت پوشش قرار گرفت و تولید حدود یک و نیم میلیون تن بیشتر شد. امسال سطح تحت پوشش طرح به ۵ میلیون هکتار افزایش مییابد.
باقی مانده طلب گندمکاران بهزودی
تسویه میشود
ساداتینژاد با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در آغاز سال و تاکید بر تلاش برای خودکفایی و کاهش وابستگی به خارج، اظهار داشت: نوع نگاه دولت حمایت از کشاورز است و تقریباً ۸۲ هزار میلیارد تومان برای گندم به کشاورزان پرداخت خواهیم کرد که این رقم به تنهایی از پرداخت ۵ سال گذشته بالاتر است.
وی تصریح کرد: تاکنون ۸۲ درصد از مطالبات گندمکاران عزیزمان پرداخت شده و مابقی آن هم ظرف همین چند روز آینده پس از انجام کارهای اداری و اجرایی تسویه خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با بیان اینکه نتیجه حمایتهای دولت و تلاشها را در سال زراعی آینده، بیشتر خواهیم دید، تصریح کرد: هدف ما این است که به یک پایداری در تولید مواد غذایی به ویژه در مورد گندم برسیم و ۹ میلیون تن گندم نان مورد نیاز کشور را بصورت پایدار تولید کنیم.
ساداتینژاد درباره نحوه پرداخت یارانه کشاورزان اظهار داشت: اعتقاد ما این است که یارانهها را از بعد قیمتی به جنبههای غیرقیمتی سوق دهیم تا کنترل بر بازار و قیمت مصرفکننده نیز مناسبتر شود. از این رو بخشی از یارانه هزار و پانصد تومانی گندم بصورت کود و بذر خواهد بود که پیش از کشت پرداخت میشود.