kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۹۰۱۰
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۳

کنکور الیگارشیک یا الیگارشی کنکوری؟!

 
 
یکی از موضوعات پر حرف و حدیث این سال‌های کشور که با روان و آینده جوانان و خانواده‌های آنها و آینده این مرز و بوم ارتباط دارد موضوع کنکور و اتفاقاتی از جنس رانت و تقلبی است که در آن وجود دارد و مستمر اتفاق می‌افتد و تکرار می‌شود. 
زمانی می‌توان به عمق این ماجرای فاجعه‌بار در کنکور پی برد که به پردازش اخباری که در این رابطه منتشر می‌شوند، پرداخت. به‌طوری‌که اخیراً عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در این باره گفته است: «میزان تقلب در کنکور امسال بی‌سابقه بوده و سؤالات کنکور علوم پزشکی تا یک میلیارد تومان خرید و فروش شده است»؛ وی در ادامه در رابطه با حواشی کنکور امسال اظهار داشته: «تاکنون تا این حد ابزار تقلب از داوطلبان کنکور گرفته نشده بود.»! 
این عضو کمیسیون آموزش در مجلس شورای اسلامی در ادامه با افشای این مطلب که «تجهیزات بسیار ویژه‌ای که از داوطلبان کنکور امسال کشف شد، از ۱۵ تا ۲۵ میلیون تومان قیمت دارند و این تجهیزات در کسری از ثانیه می‌توانستند اطلاعات را به خارج از محل برگزاری آزمون ارسال و پاسخ‌ها را دریافت کنند» از مسائلی پرده برداشته که اگر نگوییم تاکنون بی‌سابقه بوده و می‌توانیم بگوییم از نظر فاجعه‌آفرینی آموزشی کم‌نظیر بوده است.
واقعیت امر این است که حکمرانی آموزشی در کشور به واسطه حضور مافیا به جای آموزشی بودن به سمت رانتی شدن رفته است. داشتن رانت و پول و خرید سؤالات و حتی صندلی‌های آموزشی در این سال‌ها که بخشی از سروصدای هرساله کنکور بوده است با گذشت زمان به دلیل عدم برخورد قاطع با متخلفان، بنا بر وجود شواهد عن قریب است که به این موضوع عادی تبدیل شود. در واقع آنچه کنکور را از شکل عمومی و مردمی و دولتی بودن آن خارج کرده و تنها به بخش کوچکی از اشراف‌زادگان تخصیص یافته، نتیجه مافیای موجود در آموزش و کنکور و پنبه‌ای است که این سال‌ها مسئولان مربوطه در گوش کرده‌اند و صدای اعتراضات، هشدارها و اخطارها را نمی‌شنیدند.
در حقیقت حواشی و جنجال‌های مربوط به کنکور با مدیریت غلط متولیان آموزشی در کشور و دلالی‌هایی که در این حوزه شکل گرفته است نشانگر یک الیگارشی از جنس امروزی آن با شاخص سازمانی و شبکه‌ای است. اینکه گروهی از قبال تضییع حقوق دیگران می‌توانند مراتب عالی آموزشی را بدون داشتن شایستگی‌ها و صلاحیت‌ها بپیمایند، یا اینکه گروهی به‌دلیل نداشتن پول، گوی رقابت سالم را به پولدارهای می‌بازند و...، دومینویی است که به این‌جا ختم نخواهد شد و اثرات مخرب آن هم در صورت ادامه این تقلب بازی‌ها و رانت خواری‌ها در کنکور و هم توقف آن به واسطه حضور افرادی که این سال‌ها در یک بازی ناسالم و ناپاک توانسته‌اند به دانشگاه راه یابند و به رشته‌های پر متقاضی مانند پزشکی برسند، تداوم پیدا خواهد کرد. ناگوار و ناخویشاند است که بگوییم داشتن شغل خوب نیز ارثی شده است. ارثی که تنها برای ثروتمندان و متقلبان خواهد بود و بخش بزرگی از جامعه و جوانان از آن محروم خواهند بود.
به نقل از بولتن؛ خلاصه اینکه گویا تعریف ما از سرمایه‌های اجتماعی و عدم اعتماد عمومی به سیستم، مشمول نظام آموزشی نمی‌شود، در صورتی که آنچه در این حوزه در حال روی دادن است نتیجه بدعملکردی سیستم سیاسی و اقتصادی و توزیع نابرابر ثروت و ناعدالتی‌ها و تبعیضاتی است که وجود دارد و آتش آن دامن جوانان را گرفته است.