خروج سالانه ۷۰۰ میلیون دلار ارز از کشور برای واردات موز!
به گفته رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی سالانه ۷۰۰ میلیون دلار ارز از کشور برای واردات موز خارج میشود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، رضا نورانی اظهار کرد: طی سالهای گذشته بخش خصوصی درباره تولید میوههای گرمسیری از جمله موز پیشنهاداتی ارائه داده، اما تاکنون هیچ یک اجرا نشده است.
به گفته او، پتانسیل بالایی در استان سیستان و بلوچستان منطقه چابهار بواسطه مرز آبی این استان با آبهای خلیجفارس و دریای عمان برای تولید میوههای گرمسیری بهویژه موز وجود دارد.
نورانی میگوید: سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار ارز برای واردات موز از کشور خارج میشود که با اتخاذ برنامه مدون طی ۱۰ سال امکان خودکفایی وجود دارد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: امروز تصمیم تولید میوههای گرمسیری در استان سیستان و بلوچستان را نباید تنها روی میز استانداری گذاشت و برای تحقق این لازم است تمامی ارگانها بسیج شوند تا این تصمیم ملی اتخاذ شود.
هماکنون موز در میان میوههای گرمسیری بالاترین سهم را در سبد مصرفی خانوار دارد که با تولید این میوه در استان سیستان و بلوچستان امکان جلوگیری از خروج قابل توجه ارز از کشور وجود دارد.
مجتبی شادلو، نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران هم گفت: تا چندسال گذشته عمده برداشت نارنگی از اواخر مهر آغاز و تا آبان ادامه داشت و مقدار محدودی نارنگی سیاهور بندرعباس که محدود به بهمن و اسفند بود، به همین خاطر واردات نارنگی از پاکستان انجام میشد که با کشت این نمونه نارنگی در فارس و کرمان به ظرفیت صادرات رسیدیم.
به گفته او، هماکنون در چابهار فرصت اقلیمی برای تولید میوههای گرمسیری وجود دارد که در صورت سرمایهگذاری و برنامهریزی مناسب میتوان به صادرکننده تبدیل شد.
شادلو گفت: با توجه به تنوع اقلیم کشور فرصتهای طلایی برای تولید میوههای گرمسیری، صادرات و بینیاز شدن از منابع نفتی وجود دارد، بحث باغ چیزی نیست که هر روز بتوان تغییر داد چرا که از زمان کاشت نهال تا اقتصادی شدن چندسال طول میکشد.
نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران گفت: سالانه ۲۰۰ هزار تن و در برخی سالها چند برابر این رقم موز وارد میشود که با برنامهریزی مدون میتوان از خروج ارز جلوگیری کرد و این گردش مالی را میتوان برای اشتغالزایی و رشد شاخصهای اقتصادی کشور استفاده کرد.
در استان سیستان و بلوچستان منطقه چابهار دمای بین ۲۲ تا ۳۲ درجه وجود دارد که این امر یک مزیت و فرصت طلایی برای خودکفایی ۴ قلم میوه گرمسیری در کشور محسوب میشود.
استفاده از ظرفیت بالقوه سواحل مکران در تولید میوههای گرمسیری از جمله سیاستهای وزارت جهاد است چرا که در اینمنطقه اراضی بسیار مستعد و اقلیم مناسب برای کشت میوههای گرمسیری وجود دارد که در صورت فراهم شدن زیرساختها بیش از ۵۰ درصد نیاز مردم در مصرف ۴ میوه گرمسیری در برنامه هفتم توسعه در کشور تولید میشود.