kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۸۰۹۱
تاریخ انتشار : ۰۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۲

اعتراض نمایندگان مجلس به عملکرد کانون وکلا در دور زدن قانون تسهیل مجوزهای کسب‌وکار

یکی از اقدامات خوب مجلس فعلی تصویب قانون تسهیل مجوزهای کسب‌وکار بود که رانت موجود در برخی مشاغل مانند صنف وکلا را می‌تواند از بین ببرد اما روز گذشته نمایندگان به عملکرد کانون وکلا به‌شدت اعتراض کرده و این کانون را سدی در برابر اجرای قانون خواندند.

جلسه علنی مجلس شورای اسلامی دیروز در حالی آغاز شد که بررسی طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران در دستورکار قرار داشت.
محمدباقر قالیباف صبح دیروز در صحن علنی مجلس در نطق پیش از دستور ضمن تسلیت و تعزیت شهادت حضرت علی‌بن‌الحسین زین‌العابدین(ع) به محضر شیعیان و پیروان آن حضرت و ملت ایران، گفت: همچنین بیست‌وچهارمین سالگرد شهادت شهید لاجوردی از چهره‌های منور انقلاب و از مجاهدین فی‌سبیل‌الله را به دوستان و خانواده این شهید و به‌ویژه همکاران خود در قوه قضائیه تسلیت می‌گویم. همچنین زادروز حکیم و طبیب ایرانی، بوعلی سینا و روز پزشک را به جامعه فرهیخته و خدوم پزشکی کشور تبریک و تهنیت می‌گویم.
وی با اشاره به اینکه عموم پزشکان ایرانی به‌خصوص پزشکان دغدغه‌مند شاغل در بخش‌های آموزشی و درمانی دولتی در سال‌های اخیر، به پشتوانه دانش، تجربه و روحیه جهادی خود توانستند در دو آزمون سخت فائق آیند، عنوان کرد: نخست، جهاد پزشکان در مدیریت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و سربلندی در آزمون ملی روزهای اوج این بیماری و دوم، غلبه بر تحریم‌های ظالمانه‌ای که با آگاهی هدفمند، سلامت و جان ملت ایران را نشانه رفتند و با تمام توان مانع از ورود تجهیزات پزشکی و دارو به کشور شدند دو آزمونی بود که پزشکان در آن سربلند بودند.
قالیباف بیان کرد: نقش پزشکان ایرانی در خنثی کردن نقشه دشمنان که همانا فروپاشی نظام سلامت بود تاریخ ساز و فراموش‌نشدنی است.
وی افزود: ضروری است مسئولان امر علاوه‌بر بسیج تمام امکانات برای شکست سیاست‌های تحریمی علیه ملت ایران برآورده ساختن مطالبات صنفی پزشکان و دستیاران تخصصی را در دستورکار قرار دهند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین مدیریت آموزش پزشکی و رفع دغدغه‌های جمعی از پزشکان دلسوز این آب و خاک باید به‌طور ویژه مدنظر وزارت بهداشت باشد.
وی گفت: از خداوند متعال توفیقات روزافزون جامعه پزشکی را در ارائه خدمات با کیفیت، روزآمد و عادلانه به مردم عزیز ایران مسئلت می‌کنم.
کانون وکلا سدی در برابر قانون!
حجت‌الاسلام محمدتقی نقدعلی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی، گفت: چند روز است شرکت‌کنندگان آزمون وکالت به نمایندگان پیامک می‌دهند و نسبت به ملاک عمل قرار دادن نمره خام آزمون وکالت اعتراض دارند.
وی با اشاره به اینکه پیش از این در این مورد دو بار تذکر دادم و رئیس مجلس شورای اسلامی هم نامه‌نگاری لازم را انجام داد، بیان کرد: مجلس بارها فریاد زده است که منظور از نمره در آزمون وکالت همان نمره تراز است اما در آزمون وکالت نمره خام را در نظر گرفتند و شاهد اظهارنظر معاون قوه قضائیه در این زمینه بوده‌ایم.
نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ارائه طرح استفساریه دوفوریتی درباره موضوع مذکور، بیان کرد: آوردن استفساریه اشکالی ندارد، اما وقتی قانون شفاف است و می‌توان آن را عملیاتی کرد، نیازی به استفساریه نیست.
نقدعلی با بیان اینکه در آزمون‌های گذشته ۳ هزار نفر قبول می‌شدند، گفت: امروز با اقدام نادرست بیش از دو هزار نفر در آزمون وکالت پذیرفته شده و بالغ بر ۸۹ هزار جوان دلخور شده‌اند و می‌گویند قانون، تسهیل‌کننده بود یا تشدیدکننده بوده است. ملاک قانون و مشروع مذاکرات مجلس درخصوص نمره تراز آزمون وکالت شفاف است و کانون وکالت جز تمکین و عمل به قانون راه دیگری ندارد.
محمدباقر قالیباف با بیان اینکه اجازه دهید موضوعات در دستور دنبال شود، اظهار داشت: طرح قانون بانکداری اسلامی مواد بسیاری دارد و طبیعتاً از ۶ روز عبور می‌کند. طبق آئین‌نامه داخلی باید صبح و بعدازظهر این طرح را در دستور داشته باشیم تا به اتمام برسد. حتماً همه مکلفند قانون را رعایت و اجرا کنند، مخصوصاً کانون وکلا که خودشان در حقیقت مجری و مدافع قانون هستند.
وی تصریح کرد: اختلاف نظری وجود داشت که در قوه قضائیه نیز بحث شد. بنده هم دو نوبت با رئیس قوه قضائیه صحبت کردم. ابهامی در برداشت از قانون وجود داشت و روز گذشته قطعی شد که استفساریه را انجام دهیم. قالیباف بیان کرد: امروز دو فوریت استفساریه مورد بحث قرار می‌گیرد، دوستان همراهی کنند تا فردا آن را به صحن بیاوریم و تصمیم بگیریم اما کانون وکلا بداند باید قانون را به‌طور جدی اجرا کند و برای کانون وکلا چنین رفتاری خوب نیست.
کانون وکلا قانون را دور زده است
مجتبی یوسفی در تذکر شفاهی درباره آزمون وکالت، گفت: حق حدود ۹۰ هزار جوانی که با امید در این شرایط بد اقتصادی و مشکلات اشتغال، تحصیلات دانشگاهی انجام داده و در این آزمون شرکت کرده‌اند، رعایت نشده است.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مرکز وکلای قوه قضائیه، قانون به حق و مشخص مجلس را که یکی از قوانین خوب در بحث تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار است، دور زده است.
وی تصریح کرد: اگر شعار می‌دهیم که قانون باید رعایت شود بهترین کار این است که خودمان اجرا‌کننده باشیم، نه اینکه حدود ۹۰ هزار جوان در آزمون شرکت کنند و فقط ۲۵۰۰ نفر قبول شوند. این در حالی است که سال قبل حدود ۷ هزار نفر قبول شدند و این موضوع تعارض منافع است.
بررسی دوفوریت تعیین تکلیف قبولی در آزمون وکالت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صحن علنی با تقاضای بررسی دو فوریت طرح استفساریه مواد ۳،۴ و ۵ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار با ۱۷۶ رأی موافق، ۱۷ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۷ رأی موافقت کردند.
متن این طرح به شرح زیر است:
متن استفساریه: آیا منظور از عبارت امتیاز میانگین نمرات در مواد ۳، ۴ و ۵ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار مصوب 1400/12/24 مجلس شورای اسلامی امتیاز میانگین وزنی نمرات تراز شده بوده که طبق استانداردهای آزمون‌های سراسری و براساس روال معمول سازمان سنجش محاسبه می‌شود؟
پاسخ این سؤال از قرار زیر است:
علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی تقاضای دو فوریت طرح مذکور در موافقت با آن گفت: اتفاق تلخی که دیروز توسط مرکز وکلای قوه قضائیه رخ داد توهین آشکار به قانون مجلس و تسهیل صدور مجوز کسب‌وکار بود. این قانون را با سه هدف به تصویب رساندیم: اول حذف فرآیندهای زائد و تغییر قاعده مبنا به ثبت محور شدن مجوزها. دوم مبارزه با رانت، تبعیض و جلوگیری از رفتارهای سلیقه‌ای سوم حذف انحصارهای شغلی موجود در حوزه‌های مختلف به‌ویژه خدمات حقوقی.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در حال حاضر چنان انحصاری در حوزه وکالت و خدمات حقوقی اتفاق می‌افتد که در سایه عدم دسترسی به خدمات، حقوق مردم با مخاطره جدی مواجه شده است. بیش از ۹۰ درصد پرونده‌های قضائی بدون وکیل به دادگاه می‌روند. در عین حال برخی افراد به بهانه‌های مختلف مانع حضور قشر دانشگاهی و فارغ‌التحصیل از این رشته در حوزه مذکور می‌شوند.
خضریان ادامه داد: مجلس با درک مناسبی از موضوع و افراد شایسته فرمول دقیقی را برای تسهیل امور ارائه کرد اما آقایان برای حفظ انحصار خود به بهانه‌های مختلف کارشکنی می‌کنند. آنها در حالی ابهام در قانون مجلس را مطرح کردند که در صحن علنی چندین‌بار به وضوح به نمره تراز اشاره شد و نمایندگان بر این موضوع تأکید کردند. متن ماده ۵ قانون تسهیل صدور مجوزها به صراحت می‌گوید امتیاز نمرات باید معیار پذیرش داوطلبان باشد. اگر ابهامی در این موضوع وجود داشت باید از مجلس استفسار می‌کردند.
وی با طرح این سؤال که چرا با اعصاب و روان جوانان کشور بازی می‌کنید، از نمایندگان خواست با رأی بالا دو فوریت پاسخ به این ابهام را تصویب کنند.
موافقت مجلس با بررسی اولویت‌دار تخلف داوطلبان
درآزمون سراسری
نمایندگان در جلسه علنی دیروز با بررسی اولویت‌دار طرح استفساریه ماده ۱۱ قانون رسیدگی به جرایم و تخلفات در آزمون‌های سراسری با ۱۷۰ رأی موافق، ۲۴ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۲ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
علی خضریان نماینده تقاضا‌کننده برای بررسی این طرح به صورت اولویت‌دار، گفت: زمانی که نسبت به نتایج آزمون یک داوطلب شبهه‌ای به وجود می‌آید، طبق قانون باید برای وی آزمون برگزار شود. اگر تخلف آزمونی فردی در دوره دانشجویی اثبات شود، امکان اخراج وی طبق قانون وجود دارد. پس ما قصد باز کردن مسیر برای متقلبان را نداریم.
سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ درباره رسیدگی به این موضوع در کنکور ۱۴۰۱، بیان کرد: از آنجایی که رئیس فعلی سازمان سنجش با تفسیر کمیسیون اصل ۹۰ از این قانون موافق بود، نتایج را نگه داشته و در حال رسیدگی به شبهات است که تا جایی که امکان دارد متقلبان وارد دانشگاه نشوند.
نمایندگان در ادامه جلسه با کلیات و جزئیات این استفساریه با ۱۴۸ رأی موافق، ۴۱ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۲ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
بر این اساس رضا حاجی پور سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات متن استفساریه را بدین شرح قرائت کرد:
آیا کلمه «داوطلب» در ماده (۱۱) قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمون‌های سراسری مصوب 6/۷/1384 شامل افراد پذیرفته شده نهایی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی می‌شود؟
پاسخ: خیر، کلمه «داوطب» در ماده (۱۱) قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم در آزمون‌های سراسری مصوب 6/۷/1384 شامل افراد پذیرفته شده نهایی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی نمی‌شود.