کد خبر: ۲۴۶۸۰۶
تاریخ انتشار : ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۲

مجوز بازگشت آمریکا به برجام در ازای فروش فصلی نفت؟!(خبر ویژه)

روزنامه اصلاح‌طلب آرمان از قول یک تحلیلگر حامی برجام می‌گوید: پیشنهاد کشورهای اروپایی می‌تواند سبب احیای برجام شود.
 
 
 
حسن بهشتی‌پور به این روزنامه گفت: من معتقدم اگر ايران گمان مي‌کند در شرايط کنوني مي‌تواند با چانه‌زني بيشتر امتياز بيشتري بگيرد به نظر من نبايد اين روند را ادامه بدهد. در شرايط کنوني برخي از خطوط قرمز ايران در اين پيشنهاد به رسميت شناخته شده است بهتر است از اين پيشنهاد استقبال کند. احياي برجام و بازگشت ايران به بازار انرژي جهان قطعا به سود ايران است. اين وضعيت به سود همه کشورهاي جهان است. پس از تحريم روسيه کشورهاي جهان با يک تحريم وسيع درباره نفت و گاز مواجه شده‌اند و با چالش‌هاي مهمي مواجه شده‌اند.
در شرايط کنوني کشورهاي غربي با بحران انرژي مواجه هستند در اين موضوع ترديدي وجود ندارد. با اين وجود در اين موضوع که ايران بتواند از اين شرايط به سود خود بهره ببرد ترديدهايي وجود دارد. شرايط به شکلي نيست که ايران بتواند در اين شرايط برگ برنده بحران انرژي اروپا را به دست بياورد. در شرايط کنوني ايران بايد تلاش کند تحريم‌ها را لغو و با اين کار اقتصاد خود را ساماندهي کند. اگر فوايد احياي برجام به اقتصاد ايران تزريق شود امکان افزايش توليد در کشور به وجود مي‌آيد که اين اتفاق آسيب‌پذيري تحريم‌ها را کاهش مي‌دهد. اين رويکرد مستلزم اين است که تحريم‌ها حتي به صورت محدود لغو شود. لغو تحريم‌ها اين فرصت را به ما مي‌داد که هم درآمد اقتصادي خود را افزايش بدهيم و هم در زمينه اقتصادي اصلاحاتي را انجام بدهيم. 
وی می‌افزاید: ايران با توجه به بحران اوکراين و درگيري روسيه و غرب به دنبال اين است که چانه‌زني بيشتري کند تا بتواند امتيازهاي بيشتري به دست بياورد. من معتقدم اين موضوع در ظاهر خوب است اما در باطن آن چيزي که اتفاق مي‌افتد از دست دادن فرصت است. 
بهشتی‌پور گفت: در شرايط کنوني يک توافق با زمان محدود نيز مي‌تواند زمينه را براي يک توافق بلندمدت فراهم کند. ايران به صورت روشن دنبال آن است که اگر توافق شود آمريکا بار ديگر به بهانه جديد تحريم‌ها را برنگرداند؛ يعني نوعي تضمين براي آينده توافق که آمريکا زير بار نمي‌رود چون اصولا چنين تضميني را امکان پذير نمي‌داند. نکته دوم اينکه ايران دنبال منافع روشن اقتصادي از برجام است. برجام نتوانسته منافع اقتصادي براي ايران داشته باشد زيرا سايه تحريم‌ها اعم از اوليه و ثانويه همچنان بر روند تحولات افکنده شده است. به همين دليل آمريکا بايد بپذيرد که حداقل تحريم‌هايي که ترامپ وضع کرده است لغو يا اجراي آن به حالت تعليق درآيد. آمريکا اين بخش را محدود کرده به تحريم‌هاي مربوط به فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران در چارچوب برجام، آن هم حاضر به لغو آن نيست بلکه مي‌خواهد طبق روال قبلي فقط اجراي آن تحريم‌ها با فرمان رئيس‌جمهور آمريکا هر 180 روز تعليق شود. 
یک بار دیگر سخنان آقای بهشتی‌پور را مرور کنید. او اذعان دارد که تحریم‌ها باید لغو شود و آمریکا نمی‌خواهد تحریم‌ها را لغو کند. ضمنا می‌گوید آمریکا تضمین هم ارائه نمی‌کند؛ و از آن سو، کنگره هر 180 روز می‌تواند امکان ادامه تعلیق‌ها را برهم بزند. بنابراین امتیازات برجام، نسیه‌تر از قبل خواهد بود اما حتی می‌تواند به‌عنوان عضو قطعی (و غیرقابل اخراج) برگردد. سوال روشنی از آقای بهشتی‌پور و امثال او، این است که اگر چند وقت دیگر، مشکل نفت و انرژی غرب به هر دلیل رفع شود و آمریکایی‌ها بر سر صادرات نفت ایران کارشکنی کردند، یا حتی بلافاصله پس از احیای برجام، در برابر رشد ایران به درآمدهایش کارشکنی کردند، تکلیف چیست؟
گفتنی است در صورت عدم تعیین تکلیف لغو تحریم‌های اساسی، انتفاع اقتصادی ایران از توافق بسیار اندک و کوتاه‌مدت اما خسارت‌های آن قطعی و غیرقابل جبران خواهد شد.
در همین زمینه حشمت‌الله فلاحت‌پیشه (از نمایندگان سابق مجلس حامی برجام) در گفت‌وگو با آرمان اذعان کرده که پیشنهاد اروپا درباره برجام «یک طرح فصلی برای فروش نفت» است.