کد خبر: ۲۴۶۷۸۴
تاریخ انتشار : ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۵

تقلای آل‌سعود برای تمدید آتش‌بس در یمن /انصارالله: آتش‌بس اگر به نفع مردم نباشد نمی‌پذیریم


سرويس خارجي-
سعودي‌ها و اماراتي‌ها در چارچوب ائتلاف متجاوز عليه يمن به خوبي از اين موضوع باخبرند كه در شرايط فعلي هيچ انتخابي جز آتش بس ندارند و همزمان مقامات يمني تاكيد دارند كه ادامه آتش بسي كه منافع مردم را تامين نكند، نخواهند پذيرفت.
داستان جنگ در يمن پس از هشت سال همچنان در گيرودار عملكرد دو گانه و متناقض سازمان ملل است. از نيمه فرودين ماه امسال اگرچه نماينده سازمان ملل از آغاز آتش‌بس انسان دوستانه خبر داد، اما اين آتش‌بس تا به امروز هيچ‌گاه رنگ آتش بس واقعي به خود نديده و در شرايطي كه طرف‌هاي يمني در صنعا و ارتش يمن پاي بندي كامل خود به آتش بس را در عمل نشان داده‌اند، طرف متجاوز نه تنها برخلاف تعهداتش به اين آتش‌بس وفادار نبوده، بلكه طي روزهاي متمادي بارها شهرها و مناطق مسكوني يمن را بمباران كرده است. از چهار ماه گذشته كه آتش بس در يمن آغاز شد، گزارش نقض روزانه آتش بس از سوي ائتلاف سعودي بارها در رسانه‌هاي رسمي عرب زبان منتشر شد و به طور متوسط گاه تا بيش از 100 بار نقض آتش بس را از سوي سعودي‌ها فقط طي يك روز شاهد بوده ايم.
با وجود نقض روزانه آتش بس در يمن، اين آتش بس براي بار دوم نيز در نيمه خردادماه تمديد شد و اكنون كه دومين دور آتش بس به روزهای پاياني خود نزديك مي شود، به نظر مي رسد
كه صنعا تصميم گرفته ديگر به هر آتش بسي تن ندهد و ادامه آتش بس را صرفا به شرايط خاصي منوط كرده است. در همين ارتباط نيز، «عبدالعزیز بن حبتور» نخست‌وزیر دولت نجات ملی یمن گفت که موافقت شورای سیاسی و دولت با هر گونه آتش بسی بستگی به دستآوردهای محسوس در چند ماه گذشته دارد. وی گفت که ضرورت پرداخت حقوق کارکنان که از هفت سال پیش متوقف شده است و بازگشایی فرودگاه صنعاء برای بیش از یک مقصد مسافرتی، راهگشای موفقیت هر توافقی درباره آتش بس آتی است. بنابر گزارش وبگاه «المسیرة»، بن حبتور افزود که ما در چارچوب رفع تدریجی محاصره با آتش بس موافقت کردیم و اگر آتش بس مرتبط با تحقق منافع مستقیم برای شهروندان نباشد، پس هیچ نیازی به آن نیست.
تاكيد بر شروط صنعا
شروطي را كه نخست‌وزیر دولت نجات ملی یمن براي تمديد آتش عنوان كرد، از سوي ديگر مقامات يمني نيز مورد تاكيد قرار گرفته تا صنعا نشان دهد كه حاضر به كوتاه آمدن در برابر متجاوزان نيست و هرگونه آتش بسي مشروط به يكسري شرايط حداقلي خواهد بود. تاكيد دوباره بر شروط موردنظر صنعا درباره آتش بس را «مهدی المشاط»، رئیس‌شورای عالی سیاسی یمن اعلام كرد و او نيز در سخناني بازگشایی فرودگاه بین المللی صنعاء، آغاز به‌کار مجدد بندر الحدیده و پرداخت حقوق کارکنان دولتی را به عنوان سه شرط تمدید آتش بس در یمن اعلام کرد.
اين مقام يمني كه ميزبان هیئت عمانی در صنعاء برای بررسی آخرین تحولات مرتبط با آتش بس بود، در اين ديدار و گفت‌وگو درباره پیشنهادات «هانس گروندبرگ»، فرستاده سازمان ملل نيز تاکید کرد که در پی برقراری آتش بس، لازم است تا شرایط اقتصادی و معیشتی مردم یمن بهبود یابد.
به گفته المشاط، در توافق آتش بس طرف مقابل نیز باید از خواسته‌های خود کوتاه بیاید و گرنه آتش بسي باقی نخواهد ماند. المشاط تاکید کرد: انجام این اقدامات موجب برقراری شرایط صلح دائمی شده و به میزان ملموس و قابل توجهی درد و رنج ملت یمن که ناشی از ادامه تجاوزات و محاصره این کشور است را کاهش می‌دهد، چون ادامه محاصره همه‌جانبه یمن، یک جنایت جنگی و ضد انسانی است که بر خلاف همه اصول صلح پایدار قرار دارد.
شروطي را كه طرف‌هاي يمني براي تمديد آتش بس عنوان كرده‌اند، مسائل جديدي نيستند و اين شرايط، همان شرايطي هستند كه از نيمه فروردين ماه نيز به اطلاع نماينده سازمان ملل رسيده بود و سازمان ملل با صحه گذاشتن بر همين شرايط و تعهد سعودي‌ها و ائتلاف متجاوز به رعايت اين شروط، آتش بس در يمن را اعلام كرده بود. براين اساس عدول از اين شرايط به معناي عهد شكني و ادامه شرايط جنگي از سوي ائتلاف متجاوز سعودي است و طبيعي است كه براي يمني‌ها تداوم آتش‌بس ظاهري روي كاغذهاي سازمان ملل نتيجه‌اي
در بر نخواهد داشت.
به عبارت ديگر اگر «هانس گراندبرگ» به عنوان نماینده  سازمان  ملل در امور یمن كه اين روزها در تكاپوي تمديد آتش بس است، بدنبال استقرار واقعي آتش بس است، پس لازم است به رهبران رياض فشار وارد كند كه به تعهدات‌شان در آتش بس پاي بند باشند، در غير اين صورت مي توان ماموريت سازمان ملل در استقرار آتش بس در يمن را شكست خورده
عنوان كرد.
آتش بس، تنها انتخاب متجاوزان
با وجود آن كه سعودي‌ها و ائتلاف متجاوز آنان متهم شماره اول در نقض آتش بس يمن طي چهار ماه گذشته به شمار مي روند، اما آنها به شدت نگران وضعيت پايان آتش‌بس نيز هستند. طي سال‌هاي گذشته در چند نوبت اهدافي در خاك عربستان و امارات از سوي يمني‌ها هدف حملات موشك‌هاي بالستيك قرار گرفته و رياض و ابوظبي به خوبي از اين مسئله آگاه هستند كه پس از آتش بس سايه حملات موشك بالستيك بر سر آنها سنگيني خواهد كرد.
پيش از اين نيز بارها مقامات يمني به سعودي‌ها و اماراتي‌ها هشدار داده‌اند كه نقض آتش بس پيامدهاي خطرناكي براي متجاوزان خواهد داشت. ماه گذشته حتي «محمد البخیتی»، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفت‌و‌گو با شبکه العربی به امارات عربی متحده هشدار داد و گفت: «به امارات توصیه می‌کنیم که به اقدامات تنش‌زای خود ادامه ندهد چراکه اگر این تنش ادامه پیدا کند، یمن مجبور به حمله به عمق خاک این کشور خواهد شد.». همين هشدار مشابه نيز از سوي يمني‌ها به سعودي‌ها داده شده و در چند نوبت حتي يمني‌ها اعلام كرده‌اند كه بانك اهداف متجاوزان را براي حملات موشكي در اختيار دارند.
باتوجه به همين هشدارها نيز، ائتلاف متجاوز سعودي-اماراتي به شدت در تكاپوي آن است كه آتش بس تمديد شود، چون به خوبي از اين موضوع باخبر است كه جز آتش بس هيچ گزينه ديگري ندارند و پايان آتش بس به معناي آماده سازي سيلوهاي موشكي يمن به سمت همسايگان شمالي و شرقي اين كشور جنگ زده عربي خواهد بود.