راهکار جدید برای جلوگیری از ریزش بورس
دبیرکل کانون کارگزاران بورس از تصمیمی جدید برای جلوگیری از ریزش بیرویه بورس خبر داد.
روحالله میرصانعی با اشاره به ابلاغ بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی درباره اعتبارات کارگزاریها گفت: بر اساس این بخشنامه، هزینههای مالی ناشی از تسهیلات دریافتی شرکتهای کارگزاری جهت انجام معاملات اعتباری با رعایت مفاد دستورالعمل خرید اعتباری، مشمول هزینههای قابل قبول مالیاتی بوده و کارگزاران مشمول این بخشنامه میتوانند از مزایای آن در دریافت تسهیلات و اعطای اعتبار به مشتریان خود بر اساس دستورالعمل مربوطه بهرهمند شوند.
وی اظهار داشت: کارگزاران، نهادهای مالی شناخته شده و تحت نظارت هستند چرا که این شرکتها گردش مالی بالایی دارند و توانایی آنها برای اخذ وام و تسهیلات از بانکها بالا است.میرصانعی تصریح کرد: ممکن است مشتریان، کارگزاران و کسانی که در بازار سرمایه خرید و فروش میکنند، این توانایی را به اندازه کارگزاران نداشته باشند بهخاطر همین در کشورهای پیشرفته مرسوم است که کارگزاران اعتباراتی را از سیستم بانکی دریافت و آن را در راستای خرید و فروش سهام به مشتریان خود اعطا میکنند.
دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه در کشور ما هم پس از تصویب دستورالعمل خرید اعتباری، اینکار توسط کارگزاران انجام میشد، گفت: مبالغی از سیستم بانکی وام گرفته و همان مبالغ را به مشتریان اعطا میکنند تا آنها بتوانند خرید اعتباری داشته باشند.
وی افزود: بدیهی است که این امر هزینهای برای کارگزاران به همراه دارد، به طوری که به این وامها بهره تعلق میگیرد و بابت نرخ سودی که پرداخت میکنند، هزینه مالی برای کارگزاران شارژ میشود.
وی ادامه داد: به طور طبیعی کارگزاران هم این هزینه را به مشتریان منتقل میکنند، به این صورت که مشتریان هزینه مالی این وامها را به کارگزاران میدهند و کارگزاران هم این را به سیستم بانکی منتقل میکنند.
میرصانعی با بیان اینکه در این بین صنعت کارگزاری با یک ریسک مواجه خواهد بود،گفت: در آن صورت برخی از ممیزان کارگزاری، در مراجعه به شرکتهای کارگزاری، این وامها را در راستای فعالیت شرکت کارگزاری قلمداد نمیکردند و هزینه مالی که شرکت کارگزاری به بانکها پرداخت میکرد را به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی قلمداد نمینمودند و از طرفی سود یا نرخ بهرهای را که کارگزاران از مشتریان دریافت میکردند به عنوان درآمدهای شرکت قلمداد میکردند.
وی اظهار داشت: در این صورت مالیات مضاعف از کارگزار دریافت میکردند و کارگزار مجبور میشد بابت درآمدی که ندارد، مالیات پرداخت کند و این ریسک، فعالیتهای اعتباری کارگزاران را تحت تاثیر خود قرار میداد.
دبیرکل کانون کارگزاران تصریح کرد: خوشبختانه با مذاکراتی که با سازمان امور مالیاتی انجام شد و دلایل توجیهی قوی که در این زمینه وجود داشت، سازمان امور مالیاتی قبول کرد و این بخشنامه جدید صادر شد تا از گرفتن مالیات بر درآمدی که وجود ندارد، خودداری شود، بنابراین دیگر مالیات مضاعف از کارگزاران در خصوص این اعتبارات اخذ نخواهد شد.