kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۵۶۵۰
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۹
رئیس‌ سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به کیهان:

کاهش جمعیت، نگهداری از سالمندان را دچار مشکل می کند

رئیس‌سازمان بهزیستی کشور با هشدار نسبت به افزایش نرخ سالمندی در کشور طی سال‌های آینده، گفت: ممکن است در 20 سال آینده برای آنکه یک فرد سالمند ویلچری را جابه‌جا کنیم، دچار مشکل شویم.

به گزارش کیهان، علی‌محمد قادری به مناسبت گرامیداشت هفته بهزیستی روز گذشته(شنبه 25 تیرماه) در ساختمان اورژانس اجتماعی میزبان خبرنگاران و اهالی رسانه بود تا به این بهانه پاسخگوی سؤالات آنها در رابطه با وضعیت خدمت‌رسانی سازمان بهزیستی و فعالیت این سازمان در حوزه کودکان کار، سالمندان، افراد کم‌توان و نیازمند خدمات ویژه و... در کشور باشد. یکی از موضوعاتی که سازمان بهزیستی و البته سایر نهادهای حمایتی و رفاهی کشور باید به آن اهتمام داشته باشند، موضوع افزایش نرخ سالمندی است. هم‌اکنون گفته می‌شود کشورمان صاحب 9 میلیون جمعیت دارای سن سالمندی است و این رقم تا 10 سال آینده حداقل به 13 میلیون نفر می‌رسد و به گفته رئیس‌سازمان بهزیستی، تا 30 درصد جامعه را طی 25 سال آینده جامعه سالمندان تشکیل می‌دهند. این شرایط قطعاً وضعیتی نیست که تنها یک نهاد مثل سازمان بهزیستی از عهده مدیریت آن برآید و برای رسیدگی به نیازهای اولیه زندگی افراد سالمند لازم است تا همه وزارت‌خانه‌ها و نهادها دست به دست هم دهند و البته با عنایت به قوانینی مثل قانون موسوم به جوانی جمعیت، برای رسیدگی و توجه هرچه شایسته‌تر به سالمندان و پیشگیری از پیرشدن جمعیت کشور گام برداشته شود. کمااینکه در نشست روز گذشته رئیس‌سازمان بهزیستی دست کمک به سوی ستاد نیروهای مسلح و استفاده از ظرفیت سربازان برای رسیدگی به امور مربوط به افراد کم‌توان از جمله سالمندان که آمار آنها روز به روز بیشتر می‌شود دراز کرد.
تشکیل شورای ملی سالمندان کشور
در همین رابطه، علی‌محمد قادری، رئیس‌سازمان بهزیستی کشور در نشست دیروز در پاسخ به سؤال «کیهان» در رابطه با رشد نرخ سالمندی در کشور، گسترش خانواده‌های تک‌فرزند و کم‌فرزند، آسیب‌های ناشی از این شرایط و برنامه‌های سازمان بهزیستی برای این وضعیت گفت: شورای ملی سالمندان کشور در وزارت رفاه شکل گرفته است و سازمان بهزیستی هم مسئولیت دبیرخانه این شورای ملی را برعهده‌دارد. در ایام ابتدای حضور خود، شورای ملی سالمندان را با حضور وزیر محترم و اساتید مرتبط با این حوزه و افرادی که عضو رسمی این شورا هستند برگزار کردیم که چند ابلاغیه و مصوبه داشته و باید توسط وزارت پیگیری شود. مهم‌ترین موضوع آن درخصوص سند جامع ملی سالمندان کشور است که باید مطابق با سیاست‌های آمایش سرزمینی و جمعیتی و سازمان‌هایی که درگیر موضوع سالمندی در کشور هستند، این موضوع را رصد کنند.
قادری ادامه داد: افرادی که بالای 60 سال هستند، به دلیل کم‌رسایی جسمی و بیماری‌های زمینه‌ای و... وقتی برایشان معلولیتی عارض می‌شود یا فرد خانواده‌ای ندارد که از او نگهداری کنند، به مراکز سالمندان سازمان بهزیستی سوق داده می‌شوند. لازم به ذکر است در این مراکز تخصصی علاوه‌بر مراقبت، به مسائل امنیت روحی و روانی افراد توجه می‌شود.
دهه شصتی‌ها و دهه هفتادی‌ها
به سمت فرزندآوری بیشتر حرکت کنند
وی با بیان اینکه در ۲۴ سال آینده وضعیت بسیار وخیمی را در حوزه سالمندی و بسته شدن پنجره جمعیتی کشور خواهیم داشت، افزود: به عبارتی لازم است موضوع توجه به قانون جوانی جمعیت را هرکدام از دستگاه‌ها سرلوحه کار خود قرار دهند. دهه شصتی‌ها و دهه هفتادی‌ها باید به سمت فرزندآوری بیشتر حرکت کنند و دستگاه‌هایی که در قانون پیش‌بینی شده است که باید اهتمام جدی در این رابطه داشته باشند، کار خود را به درستی انجام دهند.
درخواست از ستاد کل نیروهای مسلح
برای به‌کارگیری سربازان در بهزیستی
رئیس‌سازمان بهزیستی با بیان اینکه این سازمان موضوع سالمندان را جدی گرفته‌است، به لزوم حمایت سایر نهادها در بحث توجه و رسیدگی به سالمندان کشور اشاره کرد و افزود: از مجموعه نظام وظیفه کشور و ستاد کل نیروهای مسلح درخواست داریم سربازان عزیزی که به دوره مقدس سربازی مشرف می‌شوند و دوره تحصیلات مرتبط با سازمان بهزیستی دارند، بتوانند دوران خدمت خود را در فضاهای مرتبط با سازمان طی کنند؛ از این طریق ما می‌توانیم مقداری از سختی که فضای سالمندی برای سال‌های آینده سایه می‌اندازد را کنترل کنیم.
قادری هشدار داد: ممکن است تا 25 سال آینده، تا 30 درصد از افراد جامعه سالمند شوند. همین‌طور ممکن است در 20 سال آینده برای آنکه یک فرد سالمند ویلچری را جابه‌جا کنیم، دچار مشکل شویم! وقتی پنجره جمعیتی ما بسته شود، مشکلات‌مان درخصوص صیانت و نگهداری و مراقبت از سالمندان هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
7 میلیون نفر مخاطب سازمان بهزیستی
در کشور هستند
همچنین رئیس‌سازمان بهزیستی کشور در ابتدای نشست روز گذشته با بیان اینکه توسعه پایدار کشور، رشد و ارتقاء شاخص‌های رفاه و سلامت اجتماعی و تلاش برای بهزیستی آحاد جامعه یک وظیفه ملی است، گفت: بازمهندسی فرآیندهای ساختاری سازمان در دستور کار ماست و کیفی‌‌سازی روند ارائه خدمات شروع شده است. این سازمان، امدادی، تخصصی و حمایتی است و بر این باوریم که در این مدت بتوانیم از افرادی که به عنوان خدمت‌گیرنده در جامعه بزرگ سازمان بهزیستی مطرح هستند، گره‌گشایی کنیم.
قادری با بیان اینکه در سازمان بهزیستی حدود ۱۹ هزار پرسنل دربخش‌های مختلف مشغول انجام وظیفه هستند، ادامه داد: ۷ میلیون نفر مخاطب سازمان بهزیستی هستند که امید است بتوانیم به صورت برنامه‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت تا پایان سال ۱۴۰۱ اهداف خود را اجرایی کنیم.
لزوم داشتن یک نظام جامع رهگیری
برای شناسایی کودکان کار
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص اقدامات سازمان بهزیستی در حوزه کودکان کار و خیابان بیان داشت: بهزیستی به عنوان سازمانی که موضوع تمشیت امور کودکان را دارد، جزو مهم‌ترین سازمان‌های درگیر با این موضوع است، اما بخش زیادی از کودکان کار و خیابان جزو اتباع خارجی هستند. به دلیل جنگ در یکی از کشورهای همسایه، عده‌ای وارد کشور شده‌اند که بخشی از این خانواده‌ها کودکانی دارند که در شهرهای متعدد کشورمان حضور دارند به طوری‌که که حدود ۸۷ تا ۹۰ درصد از کودکان کار و خیابان ما اتباع هستند؛ لذا برنامه خاصی را قبل از اینکه یک نظام جامع رهگیری برای شناسنامه‌دار کردن، با هویت حداقلی و پیشنهادی را برای کودکان نداشته باشیم، نمی‌توانیم شروع کنیم.
تعداد پشت‌نوبتی‌های سازمان بهزیستی صفر شد
رئیس‌سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: حدود سه سال بود که پشت نوبتی‌های سازمان منتظر بودند، همه پشت نوبتی‌ها که منتظر دریافت مستمری بودند تعدادشان صفر شده است.
قادری درخصوص موضوع مسکن مددجویان هم گفت: موضوع مسکن به عنوان موضوعی مهم است. مسکن در سازمان بهزیستی رشد بسیار فزاینده‌ای داشته است و در هفته بهزیستی ۲۸۰۰ واحد مسکونی افتتاح خواهد شد. همچنین در برنامه ملی که به عنوان طرح نهضت ملی مسکن بیان شده، قرار است احداث عملیات ۴۰ هزار واحد مسکونی آغاز شود. ضمناً تلاش می‌کنیم تا پایان سال ۱۴۰۱ پشت نوبتی‌های جهیزیه هم صفر شود. 
وی با اشاره به موضوع مناسب‌‌سازی افزود: درخصوص مناسب‌‌سازی، سازمان برای اولین بار ۲۰۰ میلیاردتومان بودجه تسهیل‌گری کرده و درخصوص تجهیزات توانبخشی هم این رقم به دو برابر در سازمان بهزیستی رسیده است.