kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۴۸۸۵
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۵
پس از 9 سال

رشد نقدینگی در دولت سیزدهم منفی شد

 
بر اساس اعلام بانک مرکزی، در فروردین امسال حجم نقدینگی به چهار هزار و 823 هزار میلیارد تومان رسید که در اقدامی کم‌سابقه نسبت به ماه قبل از آن (اسفند ۱۴۰۰) دو دهم درصد کمتر شده است.
تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی درباره گزیده آمارهای اقتصادی فروردین سال جاری که روز قبل منتشر شد نشان می‌دهد رشد نقدینگی در اولین ماه سال جاری نسبت به سال قبل منفی شده است.
بر اساس این گزارش در فروردین امسال حجم نقدینگی به 4823 هزار و 290 میلیارد تومان رسید که نسبت به ماه قبل از آن (اسفند 1400) دو دهم درصد کمتر شده است. نقدینگی فروردین نسبت به فروردین‌ماه سال 1400 نیز 38 و دو دهم درصد افزایش یافته است. رشد نقدینگی پس از 9 سال در فروردین‌ماه امسال منفی شده است.
پایه پولی هم در نخستین ماه سال 1401 به بیش از 611 هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به آخرین ماه سال قبل یک و سه دهم درصد رشد داشته است؛ رشد یک‌ساله پایه پولی نیز 31 و نیم درصد اعلام شده است.
مهم‌ترین علت رشد منفی نقدینگی در سال جاری، توقف استقراض دولت از بانک مرکزی و کاهش خلق پول نظام بانکی است.
بر اساس این گزارش، در پایان فروردین‌ماه 1401، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی با رشد 24.4 درصدی نسبت به ماه مشابه سال 1400، به حدود 143 هزار میلیارد تومان رسیده‌ است. همچنین این متغیر نسبت به اسفند 1400 کاهش 2.2 درصدی داشته است.
همچنین خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در پایان فروردین‌ماه 1401 به 568 هزار میلیارد تومان رسیده‌ که این عدد نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد 20 و یک‌دهم درصدی را نشان می‌دهد. این متغیر نسبت به اسفندماه 1400 کاهش یک و 6 دهم درصدی را ثبت کرده است.
ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان فروردین‌ماه 1401 به هفت و هشت دهم رسیده که نسبت به ماه مشابه سال 1400 رشد پنج و یک‌دهم درصدی و نسبت به اسفندماه 1400 کاهش یک و نیم درصدی را ثبت کرده است.
ششمین ماه متوالی کاهش رشد نقدینگی
بانک مرکزی دیروز همچنین گزیده آمارهای اقتصادی اسفندماه 1400 را نیز منتشر کرد که بیانگر تداوم روند کاهشی نرخ رشد نقدینگی برای پنجمین ماه متوالی است.
بررسی آمار منتشر شده پیرامون متغیرهای پولی در آخرین ماه سال گذشته، نشان می‌دهد حجم نقدینگی در پایان سال گذشته، به بیش از چهار هزار و 832 هزار میلیارد تومان رسیده است. براین‌اساس نرخ رشد حجم نقدینگی در فروردین‌ماه 1401 به 38 و دو دهم درصد رسیده و برای ششمین ماه متوالی روند نزولی خود را حفظ کرده است.
این نرخ از بالاترین سطح خود در مهرماه 1400 یعنی ۴۲.۸ درصد، در ماه‌های بعد روند نزولی را به ثبت رسانده است، به‌گونه‌ای که در آبان‌ماه ۴۲ درصد، در آذرماه ۴۱.۴ درصد، در دی‌ماه ۳۹.۸ درصد، در بهمن‌ماه ۳۹.۷ درصد و در اسفندماه به رقم ۳۹ درصد رسیده بود؛ بنابراین روند بیان شده نشان‌دهنده کاهش این نرخ برای ششمین ماه متوالی است.
کاهش بدهی خارجی ایران
گزارش جدید بانک مرکزی از گزیده آمارهای اقتصادی در پایان سال 1400 همچنین نشان می‌دهد که میزان بدهی‌های خارجی کشور در پایان اسفندماه پارسال نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش همراه شده و به رقم هشت میلیارد و 675 میلیون دلار رسیده است. بدهی خارجی ایران در پایان اسفند 1399 معادل 9 میلیارد و 142 میلیون دلار بود.
میزان بدهی‌های کوتاه‌مدت کشور در پایان اسفند 1400 حدود 
2.5 میلیارد دلار و بدهی‌های بلندمدت ایران نیز 6 و یک‌دهم میلیارد دلار اعلام شده است. طبق این گزارش، معادل یورویی بدهی خارجی ایران نیز در تاریخ مورد بررسی، حدود هفت و هشت دهم میلیارد یورو است که پنج و نیم میلیارد یورو از این میزان، حجم بدهی‌های میان‌مدت و بلندمدت بوده و دو و دو دهم میلیون یورو حجم بدهی‌های کوتاه‌مدت است.
بدهی خارجی مجموعه تعهدات ایجادشده در نتیجه گشایش اعتبار اسنادی تسهیلات دریافتی از بانک جهانی و سایر سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی همچنین تأمین مالی پروژه‌ها از طریق فاینانس، پیش‌فروش نفت و اوراق قرضه بین‌المللی را در بر می‌گیرد.