تبعات اقتصادی جنگ اوکراین و روسیه
همزمان با شدت گرفتن عواقب اقتصادی جنگ اوکراین و روسیه از جمله قیمت سوخت و امنیت غذایی، پیشبینی میشود صدها هزار خانواده انگلیسی سال آینده میلادی را با فقر شدید سپری کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه خبری «بلومبرگ» پیشبینی کرد، تعداد انگلیسیهایی که در فقر شدید زندگی میکنند ممکن است در سال ۲۰۲۳ به یک میلیون نفر برسد. بلومبرگ این پیشبینی را با استناد به دادههای «موسسه ملی تحقیقات اقتصادی و اجتماعی» انگلیس (NIESR) انجام داده است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی» به نقل از این گزارش، تحلیلگران میگویند که انگلیس در آستانه رکود است و اگر دولت لندن برای مقابله با این بحران فوری اقدام نکند، ۲۵۰ هزار خانواده دیگر در «فقر شدید» قرار خواهند گرفت.
بلومبرگ ادامه داد، انگلیس با یکی از بدترین شوکها در میان اقتصادهای بزرگ توسعه یافته مواجه است، زیرا افزایش شدید قیمت انرژی به دلیل بحران اوکراین و بازارهای کار فشرده منجر به تورم بالاتر میشود.
بر اساس دادههای مؤسسه انگلیسی مذکور، تورم در پایان سال جاری در این کشور به ۱۴.۴ درصد خواهد رسید که بالاترین نرخ در چهار دهه گذشته است و پیشبینی میشود اقتصاد انگلیس تا پایان سال ۵ درصد کاهش یابد.
به نوشته ریانووستی، پس از آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه برای غیرنظامی کردن و نازی زدایی اوکراین، غرب فشار تحریمها را بر مسکو افزایش داد. اقدامات محدودکننده در درجه اول بر بخش بانکی و حوزه محصولات با فناوری پیشرفته تأثیر گذاشت. برخی از کشورها مسدود کردن داراییهای روسیه را اعلام کردهاند، بسیاری از شرکتها فعالیت خود را در این کشور متوقف کردهاند.
بر این اساس، اختلال در زنجیره تامین منجر به مشکلات اقتصادی در آمریکا و اروپا شده است که در افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت جلوه پیدا کرده است.
انگلیس در حالی با رکود اقتصادی و فقر شدید صدها هزار خانوار دستوپنجه نرم میکند که دولت لندن قصد دارد از منابع ذخیره که برای مواقع اضطراری استفاده میکند، بیش از یک میلیارد پوند به اوکراین کمک نظامی کند.
از سوی دیگر، مقامات آمریکایی معتقدند چشماندازی درباره توقف روند تورم و گرانی در این کشور وجود ندارد.حتی بایدن هم نتوانسته این مسئله را انکار کند و میگوید نمیتواند پیشبینی کند تورم چه زمانی متوقف میشود.
بهای مواد غذایی در آمریکا از سال گذشته تاکنون ۹.۴ درصد افزایش یافته و پیشبینی میشود ۵ تا ۶ درصد دیگر نیز افزایش یابد. جنگ در اوکراین، بهای مواد غذایی در آمریکا را افزایش داده، کاهش صادرات غلات روسیه و اوکراین به بازارهای جهانی موجب بحران گرسنگی در جهان شده است. دولت بایدن روز چهارشنبه با هدف جبران کمبود گندم و غلات در بازار جهانی، قوانین جدیدی را برای کمک به کشاورزان اعلام کرد.
اما گزارش جدید وزارت کشاورزی آمریکا نشان دهنده کاهش تولید و افزایش بهای گندم، ذرت و دیگر غلات در آمریکاست. ازسوی دیگر این نگرانی جدی وجود دارد که خشکسالی در آمریکا نیز به مشکلات در زنجیره تامین مواد غذایی خواهد افزود.
بهای سوخت در آمریکا نیز به گرانیها در این کشور دامن زده و در حال حاضر قیمت بنزین و گازوئیل در این کشور رکوردی بیسابقه را به ثبت رسانده است.
کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند تورم در آمریکا که طی ۴۱ سال گذشته بیسابقه است همچنان ادامه خواهد داشت.