بحران انرژی و تورم در غرب شدت گرفت
اروپا در آستانه جیرهبندی سوخت و گرانیهای سرسامآور
چشمانداز قطع دسترسی اروپا به گاز روسیه به تدریج رنگ واقعیت به خود میگیرد و میتواند باعث شود انرژی در اروپا برای نخستین بار از زمان بحران نفت در دهه ۱۹۷۰، سهمیهبندی شود.
به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ، «کاتیا یافیماوا»؛ محقق ارشد موسسه مطالعات انرژی آکسفورد درباره پیامد امتناع اتحادیه اروپا از پذیرش شرط گازی روسیه مبنی بر پرداخت روبل تصریح کرد: با امتناع از پذیرش شرایط پرداخت پوتین و به محک گذاشتن تهدید رئیسجمهور روسیه برای بستن شیرهای گاز، خریداران اروپایی با ریسک بسیار واقعی قطع شدن تأمین گاز اروپا روبهرو هستند.
او ادامه داد: این بازی ژئوپلیتیکی میتواند باعث شود انرژی در اروپا برای نخستین بار از زمان بحران نفت در دهه ۱۹۷۰، سهمیهبندی شود. آلمان به عنوان بزرگترین مصرفکننده گاز اروپا، بیشترین آسیبپذیری را دارد اما پیامدهای قطع عرضه گاز روسیه در سراسر این قاره و فراتر از آن منعکس خواهد شد.
به گفته «کوشال رامش»؛ تحلیلگر ارشد گاز و LNG در شرکت تحقیقاتی ریستاد انرژی، در صورت اختلال عرضه گاز، قراردادهای آتی ممکن است افزایش بیش از سه برابری پیدا کنند به خصوص اگر اروپا با ذخایر تقلیل یافته، وارد زمستان بعدی
شود.
چنین افزایش قیمتی، دولتها و بانکهای مرکزی را که در تلاش برای کنترل تورم افسار گسیخته هستند، تحت فشار بیشتری قرار میدهد. با سوخت کمتر برای ژنراتورهای گازسوز، ریسک نوبتبندی خاموشی، افزایش پیدا میکند.
در چنین شرایطی، فرانسه نیروگاههای گازسوز بزرگ را برای حفظ سوخت برای نیازهای دیگر متوقف خواهد کرد و ایتالیا تولید از زغال سنگ یا نفت کوره را به حداکثر میرساند و آلمان درباره مصرف بیشتر لیگنیت که کثیفترین نوع زغال سنگ است، مشغول بحث است.
افزایش تورم در اروپا
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اعلام کرده که توقف جریان گاز از روسیه باعث بحران اقتصادی وخیمی در اروپا شده و به از دست رفتن میلیونها شغل منجر میشود.
طبق پیشبینی بزرگترین موسسات اقتصادی آلمان، توقف فوری تحویل گاز روسیه میتواند ۲۲۰ میلیارد یورو هزینه معادل حدود شش و نیم درصد تولید ناخالص داخلی به اقتصاد آلمان تحمیل کند. همچنین کشورهای نوظهور با عطش اروپا برای انرژی به خصوص گاز طبیعی مایع تحت فشار قرار میگیرند زیرا برای رقابت بر سر قیمت مشکل پیدا خواهند کرد.
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، کریستین لاگارد؛ رئیس بانک مرکزی اروپا در مصاحبهای با شبکه آمریکایی سیبیاس گفت: «قیمت انرژی در اروپا افزایش پیدا کرده و این موجب افزایش تورم و افزایش نرخ بهره در مؤسسات مالی اروپا شده است. تورم در اروپا در حال حاضر بسیار بالا است و ۵۰ درصد آن به قیمت منابع انرژی مرتبط است و جنگ روسیه در اوکراین این قیمتها را به میزان قابل توجهی افزایش داد.»
بانکهای مرکزی از سراسر جهان با هدف افزایش هزینه اعتبار برای کاهش مصرف و در نتیجه کاهش فشار بر قیمتها، شروع به افزایش نرخ بهره در مواجهه با تورم کردهاند که این میتواند جبران بخشی از هزینهها باشد.
او بار دیگر از موضع اتخاذ شده توسط بانک مرکزی اروپا که هدف آن کاهش تدریجی سیاست تطبیق با هدف حمایت از اقتصادهای منطقه یورو در طول بحران است، دفاع کرد.