نقدینگی به 4500 هزار میلیارد تومان رسید
بانک مرکزی خلاصهای از مجموعه تحولات اقتصاد کلان و اقدامات این بانک در راستای دستیابی به اهداف و ماموریتهای خود در دی ماه ارائه کرد.
بر این اساس، آهنگ رشد پایه پولی در دوازدهماهه منتهی به دی ۱۴۰۰ روند کاهشی را طی کرد بهگونهای که رشد پایه پولی دوازده ماهه از ۴۲.۱ درصد در مرداد ماه به ۳۵.۵ درصد در دی رسید. همچنین پایه پولی در پایان دی ۱۴۰۰ (معادل ۵۶۷ هزار و ۹۲۰ میلیارد تومان) نسبت به پایان سال ۹۹، رشدی معادل
۲۳.۸ درصد داشته است.
حجم نقدینگی در پایان دی سال ۱۴۰۰ (معادل
۴ هزار و ۵۰۱ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان) نسبت به پایان سال ۱۳۹۹ معادل ۲۹.۵ درصد رشد یافت. لازم به توضیح است که ۲.۴ واحد درصد از رشد نقدینگی در ده ماهه منتهی به دی ماه ۱۴۰۰ مربوط به اضافه شدن اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک مهر اقتصاد به اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک سپه (بواسطه ادغام بانکهای متعلق به نیروهای مسلح در بانک سپه) میباشد و فاقد آثار پولی است.
علاوه بر این، نرخ رشد نقدینگی در دوازده ماهه منتهی به دی ۱۴۰۰ به ۳۹.۸ درصد رسید که ۲.۶ واحد درصد از آن مربوط به افزایش پوشش آماری مذکور بوده است. به عبارت دیگر در صورت عدم لحاظ پوشش آماری مذکور، رشد نقدینگی در پایان دی ۱۴۰۰ نسبت به پایان سال ۹۹ معادل ۲۷.۱ درصد و در دوازده ماهه منتهی به دی ۱۴۰۰ معادل ۳۷.۲ درصد میبود.
تغییرات تورم
در دیماه ۱۴۰۰ نرخ تورم متوسط دوازده ماهه، نقطه به نقطه و ماهانه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی با کاهش همراه بود. در این ماه تمامی زیرگروههای اصلی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به استثنای زیرگروه «خوراکیها و آشامیدنیها» با کاهش در تورم ماهانه نسبت به ماه گذشته همراه بودند. با وجود کاهش تورم ماهیانه ارزش اجاری مسکن طی سه ماه اخیر، زیرگروه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» به واسطه ضریب اهمیت بالای آن در شاخص بهای مصرفکننده، همچنان سهم عمده را در تورم ماهانه دی به خود اختصاص داد.
در سایر بازارهای دارایی از جمله مسکن، بررسیها حاکی از افزایش شاخص «قیمت مسکن معامله شده» است، بهگونهای که بر اساس اطلاعات اخذ شده از سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران طی دی ۱۴۰۰ نسبت به ماه قبل ۱.۱ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل
۲۰.۳ درصد افزایش را تجربه کرد.
39 میلیارد دلار صادرات طی ۱۰ ماه
در حوزه تجارت خارجی با توجه به اطلاعات منتشره در پایگاه اطلاعرسانی گمرک ج. ا. ایران، طی ده ماهه امسال ارزش صادرات گمرکی در حدود ۳۸.۸ میلیارد دلار بوده که نشانگر افزایش حدود ۳۸ درصدی آن در مقایسه با دوره مشابه سال ۱۳۹۹ است. همچنین ارزش واردات گمرکی در دوره مزبور در حدود ۴۱.۵ میلیارد دلار گزارش شده که حاکی از افزایش حدوداً ۳۴ درصدی آن نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
تحولات بازار رسمی ارز در دی حاکی از آن است که در این ماه متوسط نرخ فروش دلار حوالهای و اسکناس در سامانه سنا به ترتیب معادل ۲۴ هزار و ۷۱۰ تومان و ۲۶ هزار و ۵۹۰ تومان بود که نسبت به ماه قبل از آن به ترتیب معادل ۳.۴ درصد افزایش و ۲ درصد کاهش نشان میدهند. همچنین تحولات بازار غیررسمی حاکی از کاهش مستمر نرخ دلار در ماه مورد گزارش است.
در دهماهه امسال از محل سهمیه ارزی سال ۱۴۰۰ در حدود ۱۳.۴ میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی به صورت نقدی و اعتباری به واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی و نیز واکسن کرونا اختصاص یافته است.
همچنین بررسی روند تغییرات نرخ بازار بینبانکی نشاندهنده کاهش این نرخ طی دی در قیاس با ماههای گذشته و تثبیت آن در محدوده ۲۰.۵ درصد بوده است.