اخبار ویژه
دهنکجی آشکار چین به تحریمهای ضدایرانی آمریکا
صادرات نفت ایران به چین و بیاعتنایی این کشور به تحریمهای آمریکا و FATF، مورد توجه رسانهها قرار گرفته است.
در اینباره روزنامه وطن امروز ذیل تیتر «بیاعتنایی چین به تحریمهای آمریکا» نوشت: چین طی چند هفته گذشته نزدیک به ۴ میلیون بشکه نفت خام ایران را در مخازن ذخیرهسازی دولتی خود تخلیه کرده اسـت و روز گذشــــته نیز بهصورت رسمی آمار واردات نفت از ایران را منتشر کرد که نشان میدهد کارآیی تحریمهای نفتی ایران از بین رفته است.
رویترز در گزارشی به نقل از منابع تجاری و کارشناسـان رهیابی کشتیها نوشت: چین طی چند هفته گذشته نزدیک به ۴ میلیون بشکه نفت خام ایران را در مخازن ذخیرهسازی دولتی در شهر بندری جنوبی ژان جیانگ تخلیه کرده است. به نوشته این گزارش، این اقدام چین در حالی است که گروه ۴ به علاوه یک و ایران در حال مذاکرات سخت برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ هستند که برداشته شدن تحریمهای نفتی را نیز شامل میشود.
چین پیش از این بدون جلب توجه، نفت ایران را وارد میکرد و آمار محمولههای نفت ایران در آمار رسمی گمرک این کشور برای مواجه نشدن خریداران با تحریمهای آمریکا، اعلام نشده بود اما گمرک چین اخیرا بهصورت رسمی برای نخستین بار آمار واردات نفت خام از ایران را منتشر کرد.
یک منبع تجاری آگاه به محمولههای نفتی ایران گفت: این محموله ویژه اواخر ماه دسامبر در ژان جیانگ، در سایت ذخایر دولتی تخلیه شده است. به گفته کارشناس رهیابی نفتکشهای موسسه ورتکسا انالیتیکس، بهدنبال آن یک محموله دیگر با اندازه مشابه در همین بندر در مخازن اضطراری تخلیه شد.
«تیلاک دوشی» مدیرعامل مؤسسـه مشورتی دوشی در سنگاپور گفت: «پیش از این نیز گزارشهایی مبنی بر واردات نفت خام ایران منتشر شده بود اما بشدت مخفیانه و محرمانه بود. حالا من فکر میکنم چینیها آشکارا در حال آزمایش آمریکا هستند تا واکنش واشنگتن را ببینند».
رویترز نوشت: وزارت نفت ایران برای اظهارنظر در اینباره در دسترس نبود اما یک مقام ارشد وزارت نفت ایران گفت ایران علنا اعلام کرده صادرات نفت این کشور بشدت افزایش یافته است: «ما به دلیل تحریمهای آمریکا، فاش نمیکنیم به کدام کشورها (صادرات داشتهایم) اما چین یکی از آن کشورها بوده که نفت ایران را میخرد. این نشان میدهد تحریمها بیاثر شده است».
مقام ایرانی دیگر گفت: «سیاست ما، بهبود (روابط) تجاری از جمله نفت با کشورهای غیرغربی است».
روزنامه جوان هم در گزارشی در همین زمینه نوشت: اگرچه تحریم و شیوع کرونا موجب شد تا صادرات نفت ایران طی سالهای گذشته با دستاندازهای جدی مواجه شود اما بهنظر میرسد درک چشمانداز قیمتی این روزهای بازار جهانی نفت و همچنین سرمایهگذاری ایران در حوزه بازاریابی و فروش موجب شده تا کشورهایی چون چین واردات نفت از ایران را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند، بهطوری که در اقدامی کمسابقه، چین آمار رسمی ای را منتشر کرد که نشان داد این کشور با وجود تحریمهای آمریکا از ایران نفت وارد میکند.
همچنین بلومبرگ در گزارشی به نقل از برآورد شرکت تحقیقات بازار کپلر نوشت: پالایشگاههای چینی سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۲۰ حدود ۵۳ درصد نفت بیشتری از ایران و ونزوئلا خریداری کردند.
به اعتقاد رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، حاصل جمع درآمدهای ارزی کشور نشان میدهد ایران از آنچه رسما اعلام میشود، نفت بیشتری فروخته است، چراکه واردات بیشتری نسبت به درآمدهای ارزی اعلام شده داشتهایم. قطعا راههای غیررسمی در سه سال اخیر برای فروش نفت طراحی شده است. انتشار خبر واردات نفت چین از ایران در بحبوحه ادامه مذاکرات هستهای در وین صورت گرفته است. ایران و چین اخیرا بهدنبال پیشبرد همکاری در حوزه انرژی تحت قرارداد همکاری استراتژیک ۲۵ ساله بودهاند.
فارینپالیسی: اخلاق جایی در سیاست خارجی آمریکا ندارد
نشریه فارینپالیسی میگوید: رئیس دولت دموکراتها برخلاف ادعاها، به شکل بیرحمانهای از جنایات رژیم سعودی حمایت میکند؛ اما این چون به نفع آمریکاست، خوب است(!)
این نشریه آمریکایی در یادداشتی مینویسد: برخلاف برخی ادعاها مبنی بر اینکه دولت بایدن، استراتژیای برای خاورمیانه ندارد، دارای استراتژی در این زمینه است.
او و مشاورانش مشکلات منطقهای، تلاقی آنها با منافع واشنگتن، منابع در دسترس آمریکا و هزینههای دنبال کردن انواع سیاستها را بررسی کردهاند که نتیجهاش پراگماتیسم بیرحمانه است. جای تعجب نیست که چرا فعالان حقوق بشر از اوضاع گلایه دارند.
این عملگرایی بیرحمانه شاید در سیاستهای دولت بایدن در یمن واضحتر باشد. براساس اظهارات بایدن، يمن مکانی است که عملگرایی بیرحمانه بایدن در آن آشکار است. هنگامی که سنا به بسته تسلیحاتی 650 میلیون دلاری برای سعودیها رای داد، خشم بسیاری در میان گروههای حقوق بشر و اعضای مترقی کنگره ایجاد شد. دولت گفت که این فروش در زمینه سلاحهای دفاعی بوده است، اما مخالفان این معامله شاکی بودند. آنها یک نکته را مطرح میکنند و میگویند: اینکه چه چیزی یک سلاح دفاعی است، اغلب به این بستگی دارد که این سؤال را از چه کسی بپرسید.
حوثیها میگویند که حملات موشکی و پهپادی آنها به خاک عربستان اقدامی در راستای دفاع از خود در برابر حملات سعودیها است. سعودیها که مسئول مصائب یمن به شمار میروند، مدعی هستند که حملات هوایی آنها در یمن نیز دفاعی است. این ابهام به عملگرایی بیرحمانه بایدن کمک میکند. مهم اینکه، حتی منتقدان اصلی تلاشهای جنگی عربستان سعودی مانند سناتور کریس مورفی به بسته تسلیحاتی رای دادند، زیرا آنطور که او ادعا کرد، تسلیحات ارسالی به عربستان سعودی به این کشور کمک میکند تا از خود دفاع کند.
البته باید توجه داشت که قطع ارائه تسلیحات به سعودیها نمیتواند جنگ یمن را متوقف کند. این اقدام ممکن است بعد از مدتی کار را سختتر کند، اما درگیری یمن با اقدام کنگره پایان نخواهد یافت. سیاست دولت بایدن بر این واقعیت استوار است که تغییر سیاستهای ریاض بسیار سخت است.
از زمان قتل جمال خاشقچی، مداخله در یمن، افشای سایر موارد نقض حقوق بشر عربستان سعودی، انقلاب «شیل» در ایالات متحده، دیدگاه تحلیلگران سیاست خارجی واشنگتن و اعضای کنگره این است که فرصتی برای تغییر روابط آمریکا و عربستان وجود دارد. اینکه ریاض بیشتر از آنچه آمریکا به عربستان نیاز دارد، به واشنگتن محتاج است، اهرمی در اختیار ایالات متحده قرار میدهد. اما واقعیت این است که روابط ایالات متحده و عربستان سعودی پیچیدهتر از اینها است. این دو کشور، هر یک برای چیزهای مختلف و اغلب در زمانهای متفاوت به یکدیگر نیاز دارند.
درگیری در یمن وحشتناک است و با مداخله عربستان در سال 2015 بدتر شده است. با این حال، وقتی صحبت از عربستان سعودی به میان میآید، بایدن مسئله دیگری برای نگرانی دارد که با سیاست داخلی و منافع ملی خودش در هم تنیده است: جریان آزاد نفت و توانایی سعودیها برای تأثیرگذاری بر قیمت آن و میزان پولی که آمریکایی در پمپ بنزین میپردازند. تحلیلگران درباره ثبات شبهجزیره عربستان و تهدیدات آبراههای استراتژیک مانند تنگه مندب و دریای سرخ ناشی از پیروزی حوثیها، بهویژه با توجه به ارتباط آنها با ایران، ابراز نگرانی کردهاند. همه اینها مهم است، اما فروش تسلیحات در راستای نیاز به جلب کمک عربستان است. بایدن مایل است عربستان سعودی نفت بیشتری تولید کند، زیرا او به دلیل تورم و قیمت بالای گاز، به لحاظ سیاسی با مشکلات بسیاری مواجه است.
هیچچیز آموزنده یا قهرمانانهای در مورد عملگرایی بیرحمانه بایدن وجود ندارد، اما سیاست خارجی اغلب تصمیماتی است که از نظر اخلاقی خاکستری هستند.(!)
سناتور لیبرمن: ایران و روسیه بزرگترین چالش آمریکا هستند
نامزد معاونت ریاست جمهوری دموکراتها در سال ٢٠٠٠ تصریح کرد: بزرگترین چالشهای ٢٠٢٢ برای آمریکا، از سوی ایران و روسیه میآیند
جو لیبرمن، سناتور سابق آمریکایی و رئیساتحاد علیه ایران هستهای، در مقالهای برای والاستریت جورنال نوشت: روسیه و ایران منشا بزرگترین چالشهای سال ٢٠٢٢ هستند و ایالات متحده آمریکا و متحدانش باید با این تهدیدها روبهرو شوند. مسکو و تهران در حال محک زدن سیاست خارجی دولت بایدن هستند
او در ادامه به تحرکات نظامی روسیه در امتداد مرز مشترک با اوکراین و همچنین تداوم غنیسازی اورانیوم و بهبود ظرفیتهای موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی اشاره کرده و میافزاید: پیامی که واشنگتن در مذاکرات وین بر سر برجام و از طریق اقدامات یا عدم انجام اقدامات به مسکو و تهران میفرستد، تاثیرات عظیمی بر امنیت، رفاه، و آزادی آمریکا، اروپا، و خاورمیانه خواهد داشت. اصرار مسکو بر نپیوستن اوکراین به ناتو و عدم استقرار سربازهای ناتو در هیچ کدام از جمهوریهای سابق شوروی علیرغم عضویت کشورهای مورد اشاره در این سازمان و نیز درخواست ایران برای برداشتن تمامی تحریمها از جمله تحریمهای حقوق بشری، زیادهخواهانه و نابجا هستند.
وی در ادامه چهار پیشنهاد برای تیم بایدن در مذاکرات پیش رو با این دو دولت ارائه میدهد: نخست، واشنگتن باید با «اعتماد به نفس مطلق» وارد این مذاکرات شود. دوم، آمریکا باید مطالبات خود را با آنها مطرح کند نه اینکه برعکس، آنها مطالبهگر باشند.
سوم، دولت بایدن باید از طریق ارائه تسلیحات تدافعی و تهاجمی به اوکراین و متحدان خاورمیانهای خود به روسیه و ایران بفهماند که به حرفهایش پایبند است. و چهارم، کاخ سفید باید به صراحت به روسها و ایرانیها بگوید چنانچه اقدامات تهاجمی بیشتری علیه ایالات متحده، اوکراین، اعراب، و یا اسرائیل انجام دهند، پنتاگون با کمکهای نظامی از قبیل قدرت اطلاعاتی و هوایی، به دفاع از متحدان
ایالات متحده بر خواهد خاست. سناتور لیبرمن با اشاره به اهمیت چنین اقداماتی در احیای اعتبار بینالمللی ایالات متحده و گسترش امنیت داخلی آمریکا و متحدانش، به نقل از یک سردار روم باستان میگوید: اگر طالب صلح هستی، خود را برای جنگ آماده کن.
این یادداشت لیبرمن در حالی منتشر شده که آمریکا پس از دو دهه نظامیگری مستقیم و نیابتی در جنگهای افغانستان و عراق و سوریه و لبنان و فلسطین و یمن، به درماندگی مطلق رسیده، چنانکه با سرشکستگی از افغانستانگریخت و متحدانش هم در جنگ یمن، با وجود دریافت بیشترین تسلیحات، در حال دریافت ضربات مهیب نظامی و اقتصادی در عمق عربستان وامارات هستند.