معاون اسبق زنگنه:
قرارداد سوآپ گازی ایران اتفاق مبارکی است
معاون بازرگانی و امور بینالملل وزارت نفت در دولت یازدهم گفت: ایران باید تبدیل به پلی شود که تجارت گاز بین کشورها را انجام میدهد و به اصطلاح به هاب گازی منطقه تبدیل شود.
منصور معظمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به قرارداد سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان، گفت: انعقاد قرارداد سوآپ گاز بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، اتفاق مبارکی است و امیدوارم دامنه این اقدامات در کشور افزایش پیدا کند. ممکن است گفته شود حجم این گازی که سوآپ میشود، کم است، اما با تدابیری که اندیشیده میشود، این رقم افزایش خواهد یافت.
وی تاکید کرد: موقعیت جغرافیایی ایران از جنبه استراتژیک، بسیار حائز اهمیت است. در بازار گاز منطقه، ایران باید تبدیل به پلی شود که تجارت گاز بین کشورها را انجام میدهد و به اصطلاح به هاب گازی منطقه تبدیل شود.
معاون اسبق بیژن زنگنه در وزارت نفت دولت روحانی گفت: ترکمنستان وابستگی زیادی به منابع ارزی حاصل از صادرات گاز دارد و ظرفیت صادرات گاز خوبی هم دارد و چه بهتر که ایران مقصد صادراتی ترکمنستان شود. ایدهآل بنده این است که ایران تمامی گاز صادراتی ترکمنستان را بخرد و با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک ممتاز خود به سایر کشورها صادر کند.
معظمی اظهار داشت: از منظر سیاسی ارتباط کشورها با همسایگان خود بسیار حائز اهمیت است و ما باید این موضوع را به عنوان یکی از اصول سیاست خارجی پیگیری کنیم. بنده نمیگویم ما با دیگران ارتباط نداشته باشیم، بلکه میگویم ارتباط یک کشور با همسایگانش اولویت خاصتری دارد که این موضوع در حال حاضر در دستور کار قرار گرفته است.
معاون اسبق بازرگانی و امور بینالملل وزارت نفت گفت: به نظر بنده دولت سیزدهم این دست قراردادها و توافقات را باید گسترش دهد و بنای خود را به تعامل با همسایگان قرار دهد. به طور کلی اولویت ایران باید این باشد که به جای حضور در محاکم بینالمللی از منظر دیپلماتیک موضوعات خود را حل و فصل کند.
او افزود: همین الان قرارداد کرسنت تبدیل شده است به آش نخورده و دهن سوخته. مثلا در همین موضوع ترکمنستان هم نیازی به مناقشه نبود. وقتی ما میتوانیم با همسایگان خود گفتوگو کنیم، چرا با هم مجادله حقوقی داشته باشیم. عقل و منطق به ما میگوید که بهتر است بر سر میز مذاکره بنشینیم و بر اساس منافع دو طرف به نتیجه برسیم.
معاون اسبق بازرگانی وزارت نفت گفت: در مجموع با توجه به منابع گازی و موقعیت جغرافیای ویژه ایران، فرصت ما برای صادرات گاز زیاد است و باید از این فرصتها استفاده کرد و به راحتی از آنها نگذشت. به عنوان مثال هر چند ایران در زمستان برای تامین گاز خود دچار مشکل است، اما در مابقی روزهای سال حجم گاز مازاد قابل ملاحظهای دارد ولی چرا برای آن برنامهریزی نشده است؟ یعنی اگر نگاهمان را ملی کنیم، فرصتهایی پیش روی ماست که میتوانیم از آن نهایت بهره را ببریم.