پیشرفت ٣ تا ٧ درصدی فازهای اولویتدار پارس جنوبی
میزان پیشرفت توسعه فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ و ١٧ و ١٨ طی یکسال گذشته بهترتیب به ٥، ٣ و ٧ درصد رسید و بر اساس برنامه تا پایان امسال ظرفیت تولید گاز از این میادین ١٠٠ میلیون متر مکعب در روز افزایش خواهد یافت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی، شتاب در توسعه پارس جنوبی امروز فصل مشترک سخنان تمام مسئولان صنعت نفت کشور بوده و هم اکنون این مهم به فراتر از یک موضوع صرفا صنعتی تبدیل شده است، زیرا که بهرهبرداری کامل از فازهای این میدان میتواند تحولی اساسی در اقتصاد ملی و معیشت مردم ایجاد کند.
ارتباط معنادار پارس جنوبی با توسعه زیر ساختهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور بر هیچ کس پوشیده نیست، در اهمیت توسعه هرچه زودتر این میدان همین بس که براساس برآوردهای انجام شده با نرخ جایگزینی گاز پارس جنوبی با نرخ معادل هر بشکه نفت خام ١٠٠ دلار ارزش خالص این ثروت عظیم ملی حدود ٨٨٠٠ میلیارد دلار میشود؛ برای درک بیشتر اهمیت مطلب، کافی است بدانیم درآمد ایران از محل صادرات و فروش نفت خام در یک سال کمتر از ٨٠ میلیارد دلار است.
با توجه به وسعت میدان پارس جنوبی توسعه آن در فازهای مختلف مطابق برنامههای ٥ ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با هدف تامین تقاضای رو به رشد گاز طبیعی اعم از مصارف داخلی کشور، تزریق آن به میدان مشترک نفتی به منظور صیانت از مخازن و همچنین صادرات گاز، همچنان سرمایهگذاری و توسعه این میدان در اولویت نخست برنامههای کلان صنعت نفت و گاز کشور قرار دارد.
طی سال گذشته در بین فازهای اولویت نخست پارس جنوبی فاز ١٢ به دلیل پیشرفت مناسبتر و حجم گاز تولیدی بیشتر در صدر اولویتهای صنعت نفت ایران قرار داشته است، به طوری که اواخر سال گذشته شاهد راهاندازی ردیفهای (ترینهای) اول و دوم پالایشگاه این فاز به همراه سکوی A آن بودیم، همچنین بلافاصله در سه ماه نخست امسال نیز دو سکوی باقی مانده این فاز در موقعیت خود در دریا نصب شدند.
پیشرفت فیزیکی طرح توسعه فاز ١٢ پارس جنوبی تا تیرماه سال گذشته 58/90 درصد بوده است که این رقم در تیرماه امسال به بیش از 42/95 درصد رسیده است، از این رو در این فاز شاهد پیشرفت 84/4 درصدی هستیم، هم اکنون نیز میزان پیشرفت در این فاز افزایش یافته است.
هنوز خاطره تلخ راهاندازی نمایشی و سیاسی ردیف نخست پالایشگاه فاز ١٥ و ١٦ پارس جنوبی از یاد و خاطر مردم و مسئولان صنعت نفت نرفته است، این ردیف با بخار و نیتروژن آزمایش و به اسم راهاندازی به دست رئیس جمهور وقت افتتاح شد، اما امروز ما شاهد آن هستیم که در یک سال گذشته ردیفهای اول و دوم این فاز با گاز ترش و خشک فازهای ٦ و ٧ و ٨ پارس جنوبی مشغول به کار بوده و ردیف سوم در انتظار گاز ترش برای آغاز فعالیت خود است، از سوی دیگر به گفته مسئولان این فاز، پیش راهاندازی و راهاندازی ردیف چهارم در مراحل نهایی است.
اوایل تابستان امسال بود که دو سکوی فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی در موقعیت خود در دریا نصب شدند و هم اکنون مراحل پیش راهاندازی و راهاندازی آن توسط متخصصان صنعت نفت در حال اجراست.
راهاندازی بویلر ١ و ٢، پایان عملیات Flashing واحد یک شیرین سازی، انجام عملیات آمادهسازی پکیج نیتروژن، ادامه فعالیتهای راهاندازی عرشه ١٨ A و نصب اسپولهای مربوطه، شروع عملیات تکمیلی هوک آپ و آغاز عملیات پیش راهاندازی و راهاندازی سکوی ١٧ A، پایان حفاری روی سکوی ١٨ A، پایان ساخت عرشه ١٨ A و بارگیری و مهاربندی آن در اسفند ماه، پایان عملیات حفاری ١١ حلقه چاه روی سکوی ١٧ A، نصب و تکمیل فعالیتهای مکانیکی واحدهای یوتیلیتی مورد نیاز یک فاز، تکمیل عملیات اجرایی مخازن ال پی جی و ادامه فعالیتهای اجرایی مخازن میعانات و تکمیل فعالیتهای ساختمانی پستهای برق و ساختمانهای غیرصنعتی از جمله کارهای انجام شده در فاز ١٧ و ١٨ پارس جنوبی طی یک سال گذشته بوده است.
اجرای فعالیتهای یاد شده در این فاز طی یک سال گذشته سبب افزایش 79/6 درصدی پیشرفت فیزیکی آن شده و هم اکنون این فاز بیش از 05/84 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
از ابتدای بهرهبرداری از میدان گازی پارس جنوبی ایران بیش از ٦٩٦ هزار و ٦٠٢ میلیون متر مکعب گاز برداشت کرده که از این میزان ١٠٢ هزار و ٣٦٩ میلیون متر مکعب آن مربوط به سال گذشته بوده است.