kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۰۹۸۴
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۷

ایران در رسانه‌های جهان

 

سرویس سیاسی-
رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای روزانه اخبار و تحلیل‌های مختلفی را درباره ایران منتشر می‌کنند. ‌ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیل‌ها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانه‌های خارجی درباره کشورمان است.
هاآرتص: سیاست فشار حداکثری
و کارزار خرابکارانه اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران شکست خورده است
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در مطلبی نوشت: مقامات آمریکایی می‌گویند که در حال حاضر انجام یک حمله سایبری برای عقب انداختن برنامه هسته‌ای ایران بسیار دشوارتر است زیرا ایران سامانه دفاع هوایی خود را بهبود بخشیده و تأسیسات هسته‌ای خود را زیرزمینی مستقر کرده است.
با نزدیک شدن به تجدید برنامه‌ریزی شده مذاکرات ایران برای بازگرداندن توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی در وین، جنگ روانی بین طرفین تشدید می‌شود. به اندازه کافی عجیب است که شاید تعداد بسیار کمی‌ از این درگیری‌ها بین تهران و شرکای مذاکره‌کننده‌اش باشد. بیشتر آنها بین دو طرفی است که پایشان را در مذاکرات نمی‌گذارند. اولین مورد آمریکا است که نمایندگان آن در وین خواهند بود اما به‌دلیل مخالفت ایران در مذاکرات مستقیم شرکت نمی‌کنند؛ و دیگری اسرائیل است.
چند هفته‌ای است که مقامات ارشد اسرائیلی ناشناس از سیاست آمریکا در قبال ایران انتقاد می‌کنند. ادعا می‌شود که دولت بایدن تقریباً به هر قیمتی مشتاق بازگشت به توافق 2015 است. به محض اینکه تهران تمایل خود را برای مذاکرات جدی اعلام کند، آمریکایی‌ها انعطاف‌پذیرتر خواهند شد: ایالات متحده که به آرامی ‌علاقه خود را به خاورمیانه کاهش می‌دهد و همچنین نیروهای خود را از منطقه خارج می‌کند. به‌نظر می‌رسد که اکنون دولت بایدن تصمیم گرفته است دستکش‌ها را در بیاورد و این کار را در کانال مورد علاقه خود، نیویورک‌تایمز انجام می‌دهد. در ابتدا، این روزنامه گزارش داد که حمله هواپیمای بدون سرنشین در سوریه انتقام غیرمستقیم از اسرائیل به‌دلیل حملات متعدد آن به اهداف ایرانی در سوریه بود. روز دوشنبه تایمز مقاله طولانی را منتشر کرد که در آن اکثر استدلال‌های اسرائیل در رابطه با مذاکرات هسته‌ای رد شد.
بر اساس این مقاله که نویسنده اصلی آن دیوید سنگر، ​​خبرنگار امنیت ملی تایمز و کاخ سفید تایمز است، دولت بایدن در واقع به این نتیجه رسیده است که یک توافق جدید، در صورت امضا، شامل بازگشت به مفاد قراردادی که اندکی بیش از شش سال پیش امضا شده است، نخواهد بود. توافق قدیمی ‌یک نامه مرده است. با توجه به سیاست تأخیر عمدی ایران، امید جو بایدن به اینکه بتواند در سال اول ریاست جمهوری خود بتواند به توافق بازگردد و پس از آن بر یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر تمرکز کند، از بین رفته است. ایران در دوره انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر مذاکرات را به تعویق انداخت و چند ماه دیگر نیز پس از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی منتظر ماند.
این موضع فعلی ایالات متحده است، اما نتیجه‌گیری که همراه با آن است جالب است. به گفته دولت، نه تنها سیاست فشار حداکثری به رهبری دونالد ‌ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، سقوط کرده است، بلکه کارزار خرابکارانه اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران نیز شکست خورده است. علاوه بر این، به‌طور متناقض به‌نظر می‌رسد که این اقدامات تنها در خدمت نزدیکتر کردن ایرانی‌ها به هدف خود بوده است.
به گفته سنگر و همکارانش در این مقاله، اسرائیل طی 20 ماه گذشته رئیس پروژه هسته‌ای ایران، محسن فخری‌زاده را ‌ترور کرد و خرابکاری‌هایی را در چهار مرکز هسته‌ای و موشکی ایران ایجاد کرد. اما به گفته مقامات اطلاعاتی آمریکا و بازرسان بین‌المللی، نتیجه برعکس آن چیزی بود که در نظر گرفته شده بود. ایرانی‌ها به سرعت عملیات در این سایت‌ها را بازسازی کردند و سانتریفیوژهای جدیدی را نصب کردند که می‌تواند اورانیوم را با سرعت بیشتری غنی کند.
یوسی کوهن، رئیس سابق موساد، یکشنبه در کنفرانس‌هاآرتص درباره امنیت ملی اسرائیل گفت که اسرائیل توافق آینده را تنها در صورتی یک توافق خوب در نظر می‌گیرد که شامل برچیدن تاسیسات هسته‌ای فردو و نطنز باشد. به گفته کوهن، ایرانی‌ها اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنند، زیرا می‌توانند و این باید متوقف شود.
به گفته آمریکایی‌ها، آنها پیش از موعد به اسرائیل هشدار دادند که حملات مکرر به تأسیسات هسته‌ای ایران ممکن است «از نظر تاکتیکی رضایت‌بخش» باشد، اما نتیجه آن معکوس خواهد بود. تایمز به نقل از مقامات ارشد اسرائیلی مطرح ساخته که به گفته آنها اسرائیل قصد ندارد از کارزار خرابکاری دست بردارد.
دیوید آلبرایت، محقق ارشد آمریکایی در گزارشی نوشته که ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی‌شده تا نزدیک به 20 و 60 درصد دارد. آلبرایت می‌افزاید که برخی از پیشرفت‌های عمده به‌دلیل نصب سانتریفیوژهای پیشرفته است.
ساوت چاینا مورنینگ پست:
چین در بحبوحه فشارهای آمریکا بر سر توافق هسته‌ای با ایران همبستگی نشان می‌دهد
«ساوت چاینا مورنینگ پست» روزنامه اصلی هنگ‌کنگ در مطلبی نوشت: «وانگ یی»، وزیر خارجه چین، متعهد شد که تجارب خود را در مورد سرعت بخشیدن به توسعه به ‌اشتراک بگذارد، و از نشست دموکراسی به رهبری ایالات متحده که چین و ایران از آن مستثنی هستند، انتقاد کرد. وانگ می‌گوید پکن از «خواسته‌های معقول» ایران در مذاکرات هسته‌ای حمایت می‌کند و از همه طرف‌ها می‌خواهد برای دستیابی به توافق تلاش کنند.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین که با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود دیدار ویدیویی داشت، قول داده است که تجربه توسعه را با ایران به ‌اشتراک بگذارد تا به ایران در ایستادگی در برابر فشارهای ایالات متحده کمک کند. وانگ روز چهارشنبه در گفت‌وگو با همتای ایرانی خود حسین امیرعبداللهیان گفت چین مدل توسعه خود را تحمیل نخواهد کرد. وی در بیانیه وزارت امور خارجه گفت: اما چین تجربه خود را با کشورهایی مانند ایران که خواهان تسریع توسعه و حفظ استقلال هستند به ‌اشتراک خواهد گذاشت. چین مایل به همکاری با ایران برای مقابله با هرگونه یکجانبه‌گرایی و اعمال قلدری و حفظ اصل عدم مداخله در امور داخلی است.
وانگ همچنین از میزبانی آمریکا در نشست دموکراسی در ماه دسامبر انتقاد کرد و گفت که این اقدام واشنگتن برای ایجاد تفرقه است. چین و ایران در میان 110 دعوت‌کننده برای این اجلاس که شامل تایوان، هند و عراق می‌شود، حضور ندارند. وی گفت: «این برای ایجاد تفرقه از طریق رویارویی ایدئولوژیک و تلاش برای ایجاد تغییر در صف کشورهای مستقل به سبک آمریکایی برای تأمین نیازهای استراتژیک خود آمریکا است».
این گفت‌وگوی تلفنی در حالی انجام شد که ایران با از سرگیری مذاکرات درباره توافق هسته‌ای موسوم به برجام موافقت کرد. براساس توافقی که در سال 2015 به دست آمد، ایران موافقت کرد در ازای لغو تحریم‌ها، در صنعت هسته‌ای محدودیت ایجاد کند.
ایالات متحده در سال 2018 در دوران ریاست جمهوری دونالد ‌ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، از این توافق خارج شد، اما جانشین او جو بایدن به‌دنبال بازگرداندن واشنگتن به‌عنوان یکی از طرف‌های توافق اولیه بود.
وانگ گفت که مذاکرات هسته‌ای همچنان با چالش‌های جدی مواجه است و چین از «خواسته‌های منطقی» ایران حمایت خواهد کرد. وی از همه طرف‌ها خواست به مذاکرات برای تلاش برای دستیابی به توافق متعهد بمانند و از تصمیم ایران برای دعوت از رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌برای دیدار اخیر استقبال کرد. وانگ گفت: «ایران با این کار سیگنال‌های مثبتی به جهان ارسال کرده است.»