kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۰۷۸۱
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۳
مدیرکل آبخیزداری سازمان جنگل‌ها:

آبخیزداری سالانه 70 درصد خسارت سیل را کاهش می‌دهد

مدیرکل آبخیزداری سازمان جنگل‌ها گفت: سالانه 250 میلیون مترمکعب خاک وارد سدهای کشور می‌شود که به ‌اندازه حجم سد کرج است.

به گزارش سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری؛ هوشنگ جزی با ابراز اینکه «انجام کارهای پایش و ارزیابی منابع طبیعی در تصمیم‌‌سازی‌ها بسیار مهم است و برای این امر بودجه مستقل و مناسبی نداریم»، افزود: برای ایجاد هر ایستگاه ارزیابی، بین یک تا یک و نیم میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار، یک میلیون و 700 هزار تا دو میلیون تومان هزینه می‌برد.
او ادامه داد: از نظر من اجرای عملیات آبخیزداری بسیار کم‌هزینه است. در آبخیزداری
50 اقدام داریم که در چهار دسته مکانیکی، بیولوژیکی، بیومکانیکی و مدیریتی تقسیم می‌شود و هر کدام تکنیک‌های خاص خود را دارد.
مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها اضافه کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار و در سال 530 میلیون مترمکعب در آبخوان‌ها استحصال می‌شود. با اجرای پروژه‌های آبخیزداری، یک‌هزار متر مکعب از طریق نفوذ آب می‌توانیم استحصال کنیم و شیوه کار ما با سد‌سازی وزارت نیرو متفاوت است. ما آب را نفوذ می‌دهیم تا کاهش تبخیر انجام دهیم. با اجرای عملیات آبخیزداری نزدیک به شش تن رسوب را می‌توانیم کاهش دهیم.
جزی افزود: سالانه 250 میلیون مترمکعب خاک وارد سدهای کشور می‌شود. حجم سد کرج 204 میلیون مترمکعب است به این ترتیب سالانه به‌اندازه حجم سد کرج خاک از دست می‌دهیم اما اجرای آبخیزداری در حوضه بالادست سدها، زمینه کنترل رسوب را فراهم کرده و حافظ سدها است. با اجرای عملیات آبخیزداری سالانه نزدیک به 70 درصد کاهش خسارت سیل داشته‌ایم و همه این فواید با صرف هزینه دومیلیون‌تومانی در هر هکتار به‌دست
آمد.
او یادآور شد: برآورد سود به هزینه اقدامات آبخیزداری فقط با در نظر گرفتن ارزش بازاری آن، چهار و هشت دهم درصد است و فرآیندهایی مثل حفظ منظر، حفظ پوشش گیاهی و غیره در این محاسبات قیمت‌گذاری
نمی‌شود.
افزایش دبی قنات‌ها
مدیرکل آبخیزداری سازمان جنگل‌ها درباره اعتبارات آبخیزداری در سال جاری گفت:
11 ردیف اعتباری داریم که هر سال دولت برای آن اعتبار می‌گذارد. برای این 11 ردیف، 420 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که کم است. همه این اعتبارات از محل اسناد خزانه است و نقدی نیست. یک پیمانکار که برای اجرای پروژه می‌گیرید، برای نقد کردن اسنادش40 تا 45 درصد کل مبلغ را باید هزینه کند.
جزی افزود: صندوق توسعه ملی سه سال به ما پول داد اما امسال از این محل پول نداریم. چون مردم و نماینده‌های مجلس خیلی روی آبخیزداری تأکید دارند، یک ردیفی تحت عنوان متفرقه برای آبخیزداری در نظر گرفته شد که 1700 میلیارد تومان است و این ردیف هم اسناد خزانه است و از تخصیص آن مطمئن نیستیم.
وی ادامه داد: البته سازمان مدیریت، تعدادی شهرستان را به‌عنوان محروم می‌شناسد و از آنجا که آبخیزداری اقدام ملی برای کاهش محرومیت شناسایی شده است، از این محل 2400 میلیارد تومان اعتبار دریافت می‌کنیم.
مدیرکل آبخیزداری سازمان جنگل‌ها افزود: بعضی استان‌ها پول محرومیت‌زدایی نمی‌گیرند و باید برای همه شهرستان‌ها این اعتبار در نظر گرفته شود. با اجرای طرح‌های آبخیزداری در برخی نقاط کشور حداقل تا سه برابر افزایش دبی قنات‌ها را داشتیم.
جزی تأکید کرد: در کشور ما موضوع خاک از آب مهم‌تر است اما همواره دنبال حکمرانی آب هستیم. در حالی که آب وابسته به منابع اصلی است که آن را در خود نگه می‌دارند و پوشش گیاهی و خاک برای نگهداری آب بسیار مهم است.
وی افزود: کشوری که طی 700 سال، یک سانتی‌متر خاک در آن ایجاد می‌شود، سالانه مقدار زیادی خاک از دست می‌دهد. فرونشست زمین، تهدید خاموش در کشور است و در همه استان‌های کشور شاهد آن هستیم اما تغذیه آبخوان‌ها به جلوگیری از فرونشست کمک می‌کند.